AKTUELT Film

Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic

Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic

 

ARCTICA ASCENT WITH ALEX HONNOLD

 

 

Lodret neglebidning

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic
Alex Honnold climbing in Greenland. (photo credit: National Geographic/Mikey Schaefer)

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. det hele fortælles på en behagelig afdæmpet måde …….’

– Master of Science, Bo Christiansen, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dybt inde i Scoresby Sund, verdens længste fjord, ligger fjeldet Ingmikortilaq (sådan staves det på gamle kort). Navnet kan nærmest oversættes ’den fritstående’. Grønlandske stednavne er altid beskrivende og ofte underspillede. Her, 500 km nord for polarcirklen, et par hundrede km fra den lille østgrønlandske by ittoqqortoormiit, tårner en af Grønlands højeste fritstående havklipper sig lodret op. 1143 meter høj, over 200 meter højere end den berømte bjergside El Capitan i Yosemite nationalpark i Californien.

 

Den er nu blevet besteget for første gang. To af verdens bedste klatrere, Alex Honnold og Hazel Findlay, kæmper sig vej til toppen i en nervepirrende ny dokumentarserie. De præsenteres som nogle af verdens bedste klatrere, og efter at have bidt negle gennem især det sidste afsnit er jeg heller ikke i tvivl. Serien har premiere på tv-kanalen National Geographic den 7. februar kl 20. Hele aftenen har i øvrigt Honnolds klatringer som tema, herunder også hans Oscar-belønnede dokumentarfilm ’Free Solo’, hvor han som den første nogensinde bestiger El Capitan — alene og uden hjælpemidler.

 

I de tre afsnit af denne nye serie, ARCTICA ASCENT with Alex Honnold, gælder det altså fjeldet Ingmikortilaq. Som navnet antyder ligger det afsides, isoleret, utilgængeligt. I første afsnit ankommer de seks deltagere til det øde område. De landsættes med helikopter 160 km fra deres mål. Her præsenteres gruppens deltagere, vi hører om deres baggrund, motivation og engagement.

 

 

 

 

 

 

Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic
Hazel Findlay climbing Ingmikortilaq. (photo credit: National Geographic/Pablo Durana)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex Honnond og hans team

Hovedpersonen er ekspeditionens initiativtager og uformelle leder, Alex Honnond, der har klatret i over tredive år. I årevis boede han i sin bil, nu har han familie og er netop blevet far. Hustruen fortæller om sin mands engagement, og han, mangeårig klimaaktivist, fortæller om sin bekymring for sin datters og planetens fremtid. Disse to temaer flettes sammen i serien, betagelsen af den ekstreme natur og bekymringen for klimaforandringer og planetens fremtid.

 

 

Vi møder også tre andre meget erfarne klatrere, Hazel Findlay, Mikey Schaefer og endelig Aldo Kane, gruppens sikkerhedsekspert. Desuden deltager Heïdi Sevestre, en glaciolog, der forsker i klimaforandringer og en grønlandsk guide, Adam Kjeldsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic
Mikey Schaefer looking at the moon. (photo credit: National Geographic/Pablo Durana)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Wall og fremtiden

Gennem seriens tre afsnit følger vi holdet, mens de udforsker området, og langsomt nærmer sig deres mål. Undervejs øver de sig ved at bestige en anden lodret fjeldvæg, Pool Wall, cirka 600 meter høj. De krydser en gletcher og foretager nedstigningen til fjorden, før de endelig bliver sejlet længere ind i fjorden til Ingmikortilaq, klippen der skal besejres.

 

Det er ikke bare historien om en vild sportslig bedrift. Vi får også en indføring i studiet af isen, dens bevægelser og dens betydning for de klimaforandringer vi står midt i. Dokumentaren her er fortalt til et internationalt publikum, der kun ved meget lidt om Grønland og dets betydning for verdens klima. Som glaciologen Heïdi Sevestre udtrykker det: ’Fremtiden for New York, London og Shanghai afhænger af gletchere som disse. Hvis vi mister Arktis, kommer vi til at leve i en meget forandret verden.’

 

Det hele fortælles på en behagelig afdæmpet måde. Deltagerne, der vitterlig er verdensmestre inden for deres felt, virker beskedne og eftertænksomme, de udtrykker respekt for og beundring over den storslåede grønlandske natur. De reflekterer over livet og døden, både i forbindelse med deres egen ekstreme og livsfarlige sport, men også på menneskehedens vegne med oprigtig bekymring over klimaforandringerne. Honnond selv slutter med at sige: ’Vi har en enestående mulighed for at gøre verden bedre, vi har bare ikke valgt at gøre det endnu.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation
Alex Honnold in a moulin. (photo credit: National Geographic/Mikey Schaefer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonus: Vi har tidligere på denne blog skrevet om den grønlandske indlandsis, både fra en videnskabelig og en kulturel synsvinkel – Læs Bo Christiansens artikel ‘Et besøg på Ilulissat Isfjordscenter’ her

 

 

 

 

FAKTA: Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic lander den 7. februar:
Kl. 19.00: Running wild with Bear Grylls: with Alex Honnold in the Swiss Alps
Kl. 20.00: Arctic Ascent with Alex Honnold
Kl. 23.00 Free Solo

 

 

 

 

 

Ny dokumentarserie på tv-kanalen National Geographic er anmeldt af cand. scient. Bo Christiansen, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm