Kunst

Gammel Strand: SLUMPING – Tove Storch

Gammel Strand: SLUMPING – Tove Storch

 

 

 

 

 

Gammel Strand: SLUMPING - Tove Storch

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …. Tove Storch formår at overraske beskueren med ukendte materialekombinationer og en særegen forståelse for at kombinere utænkelige konstellationer …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tove Storch (f.1981), er en yngre fremadstormende talentfuld kunstner. Hun har en hel enestående måde at anskue og udtrykke tingene på gennem sine kunstværker. Dette er Toves første soloudstilling. Hun overrasker ikke alene i sine materialevalg, men også i de monstrøse skulpturer, hun har skabt til denne udstilling. Værkerne er fyldt med kontraster. Styrke møder svaghed, maskulinitet bliver konfronteret med femininitet, materialerne bliver sat op mod hinanden, så man ikke kan tro det er muligt. Tove vil hele tiden have os til at opleve det organiske og levende, også som en forgængelig enhed, der kan forsvinde, blive fordærvet og hele tiden udvikle sig på den ene eller anden måde.

Sæbe og jernstativ

Med det hverdagsagtige og samtidigt fremmedgørende, åbner Tove Storch et nyt vindue i sin karriere. Med fem nye værker skabt til Gammel Strands lokation, udforsker Tove beskueren til at opleve både små skulpturer, der nærmest er levende, og skulpturer i stor skala. Jeg havde den glæde at tale med kunstneren og spurgte om, hvorfor hun havde valgt de materialer hun bruger i sine kunstværker og dermed forstærker sit udtryk. Et af svarene var overraskende. Tove vil bl.a. vise os en anden måde at opfatte de gamle husmoderråd på. At bruge ting der burde være en del af hverdagen. En gigantisk skulptur i det store rum, har fastspændt et klæde i et jernstativ, indeholdende 350 gram flydende sæbe, der nu er størknet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Tove Storch & Louise Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Skulpturen er vel ca. 10 meter lang og næsten 3 meter høj. Når du træder ind i lokalet, breder der sig en frisk duft af sæbe. Rent. Den sæbe der er brugt, er gammeldags produceret sæbe, rørt op og fyldt ned i det lyserøde lærred. Væsken fra sæben har afgivet et mønster på klædet, der tilfældigt danner bølgende linjer. Du associerer straks til et skib, men den betegnelse bliver på din egen regning, for Tove giver aldrig sine værker en titel. Alligevel får vi andre lyst til at kalde dem noget, som umiddelbart har sat fantasien i gang. Dette kæmpe skib er sejlet ind i rummet og tilskueren er på opdagelse i et nyt univers. Sæben bliver symbol på renhed, rengøring og alligevel har der dannet sig en ureglementeret sæbeaftegning på siderne. Den har sit eget liv og er en bølget kant. Igen en kontrast, her mellem det rene og det sjuskede.

Æg

På gulvet er der placeret små skåle med rå flydende æg i. Kontrasten er klar. Den hårde skal mod det levende bløde organiske æg. Tove har lavet små papirstynde skåle i porcelæn og et æg flyder rundt. De skal skiftes måske hver tredje dag, for æggene skal være rimeligt friske ellers dannes der en hinde, eller de rådner. Det fine porcelæn er rullet ud og skåret i stykker og håndformet som skåle. De er yndige. Igen rengøring, skålene/skallerne kræver nænsom pleje, og de skal rengøres i hånden.

 

 

 

 

 

 

Gammel Strand: SLUMPING - Tove Storch

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Silke, karklud og jernstænger

Den store skulptur med ca. 40 meter lyserød silke, spændt op på aluminiumsstænger og plexiglas rør, er romantisk og ligner en himmelseng. Farvningen af silken får den til at changere i flere nuancer og du oplever stemningen forskellig, alt efter hvilken vinkel du ser den fra.

 

Det mest vilde af værkerne er det gigantiske ”karkluden”. Det hedder den jo ikke, men den ligner en klud der er hængt til tørre. Her viser Tove virkelig hvad hun kan præstere og har på hjerte. Flere hundrede jernstænger er lagt over to kæmpe bukke i jern, og deres egen vægt har fået dem til at bøje mod midten. De er blevet bøjet i enderne inden de blev lagt op, men det midterste bøj er deres egen tyngde, som har fået dem til at bukke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gammel Strand: SLUMPING - Tove Storch

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slumping

I vinduet ved siden af skulpturen, hænger to aftryksagtige ting, smeltet ind i glasset. Det er modeller af to bryster. Dette værk demonstrerer den proces, det begreb, man kalder ‘Slumping’. En håndværksmæssig teknik inden for glaskunsten og samtidig en engelsk slang-betegnelse for udmattelse og dovenskab.

 

Tove ønsker med tydelighed at vise at materialer kan leve deres eget liv og tilfældigt danne et kunstværk, der ellers aldrig ville kunne frembringes. Hun tester de forskellige materialers styrkeforhold: Kan silke nedbryde metal? Hvordan former det flydende det faste? Hvordan påvirker tid formgivning? Tove Storch formår at overraske beskueren med ukendte materialekombinationer og en særegen forståelse for at kombinere utænkelige konstellationer.

 

Når udstillingen slutter, skal alle skulpturerne skilles ad og nedtages på stedet. Når de skal videre til næste udstilling, skal hele proceduren starte forfra med at svejse, flytte, arrangere osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstudstilling

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Tove Storch

Tove Storch er uddannet fra Akademie der Bildende Künste i Wien i 2004, Weissensee Kunsthochschule Berlin i 2006 og fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 2007. I 2021 modtog hun Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderspris.

 

Toves værker sætter noget i gang i en. Samtidig med at man begynder at forholde sig til rengøring, bliver du kastet ind i mange forskellige universer. Lige som du tror, du er ved at komme i det romantiske feminine hjørne, møder du den dominerende hårde maskulinitet. Vi får kastet alt lige i hovedet. Det er en udstilling der sætter tanker i gang og samtidig er underholdende.

 

 

 

 

 

 

 

Kunstudstilling

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Gammel Strand: SLUMPING – Tove Storch. Kunstforeningen Gammel Strand. Udstillingen kan opleves frem til 20. maj 2024.

 

 

 

 

 

Gammel Strand: SLUMPING – Tove Storch – se mere her

 

 

 

Gammel Strand: SLUMPING – Tove Storch er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm