Film Litteratur

PAGTEN – en filmanmeldelse

PAGTEN – en filmanmeldelse

 

 

 

PAGTEN – en filmanmeldelse

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Filmen PAGTEN handler om Karen Blixen (1885-1962) og hendes forhold til den cirka 30 år yngre digter Thorkild Bjørnvig (1918-2004). De havde et tæt venskab fra 1950-1954. Her anmelder vi filmen. Kom med bag om filmen her. Vi var af make-up artist Pari Khadem, der er næstformand og eventkoordinator i Film & Tv gruppens bestyrelse – Dansk Journalistforbund, blevet inviteret til bio-event og forpremiere af filmen PAGTEN.

 

Thorkild er en ung lovende forfatterspire, der har udgivet en digtsamling ‘Stjernen bag gavlen’ i 1947. Den er blevet meget rost. Karen Blixen har ikke selv læst denne digtsamling, men fået den anbefalet af en veninde (hævder hun).

Hvad indebærer pagten?

Blixen vil gerne tage den unge Thorkild under sine vinger, men det er på betingelse af, at de indgår en pagt, der indebærer, at Bjørnvig gør alt, hvad Karen Blixen siger. Han skal stole helt ubetinget på hende, så vil hun hjælpe ham til at blive en stor forfatter. Pagten inkluderer, at Bjørnvig flytter ind på Rungstedlund, hvor Karen Blixen residerer efter sin hjemkomst fra Afrika.

 

På trods af at Bjørnvig har både kone og barn flytter han til Rungstedlund for en længere periode på Blixens insisteren. For hvad betyder det for en stor digter, om han har kone, når han har et stort talent, der skal forløses? Blixen mener, at man skal prioritere rigtigt.

 

Karen Blixen insisterer på, at Bjørnvig ikke udgiver noget om deres venskab før efter hendes død. Det løfte holder Bjørnvig og udgiver først i 1974, tolv år efter hendes død, værket ‘Pagten – Mit venskab med Karen Blixen’.

 

 

Karen Blixen

 

 

 

 

Bjørnvig får skrevet meget på Rungstedlund og får hver aften besøg af Karen Blixen fra kl. 20-21. Da det kun er i dette tidsrum, Bjørnvig er i audiens, forstår hans kone ikke helt, hvorfor han så behøver at opholde sig på Rungstedlund og ikke kan være hjemme, hvor han også har plads til at skrive. Forsmåetheden tårner sig ikke overraskende op.

Neumanns præstation

Den 74-årige Birthe Neumann spiller Karen Blixen og gør det helt formidabelt. Man tror nærmest, at hun er Karen Blixen. Som vi ved, var Blixens trang til selviscenesættelse i højsædet og Birthe Neumann præsterer til perfektion. Neumann fremstiller Blixen som fascinerende. Hun spiller hende som en flamboyant verdensdame. Neumann fremsætter det hele i en smuk, gnistrende sensualitet pakket ind i en underspillet tone. Birthe Neumann er helt uovertruffen – selvskrevet til rollen.

 

 

 

Birthe Neumann

 

 

 

Simon Bennebjerg (f. 1989-) beklæder rollen som den unge i trediverne Thorkild Bjørnvig. Han forstår at formidle den ungdommelige naivitet. Han fremviser protegens vanskelige træden sig selv over tæerne rolle. Bennebjerg er troværdig i rollen. Han fremstiller i sin rolle, hvordan det at udleve sit talent sker på bekostning af noget andet – at det kan resultere i nogle omkostninger og afføde fatale konsekvenser. Det at han udlever sit potentiale, går ud over hans familieliv.

 

Hans kone Grete (Nanna Voss f. 1990-) spiller også fint afdæmpet og forgrædt. Hun undgår faldgruben med at spille teatralsk.

 

Det fremstår som om Karen Blixen forelsker sig i Thorkild. Men denne forelskelse virker ikke gengældt. Det er ikke den slags følelser, Bjørnvig har for hende.

Blixens værker

Efter sin hjemkomst fra Afrika i 1931 skrev Blixen sine berømte værker. I Danmark, USA og England er Karen Blixen mest berømt for Syv fantastiske Fortællinger på dansk i 1935, Den afrikanske Farm (1937) og Vinter-Eventyr (1942). Hun skrev under flere pseudonymer som Osceola, Isak Dinesen og Pierre Andrézel.

 

 

 

PAGTEN – en filmanmeldelse

 

 

 

 

 

Foto:  Rolf Konow

 

PAGTEN af Bille August er at finde landet over netop nu.

 

Tak for invitationen Pari Khadem:-) Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.

 

 

PAGTEN – en filmanmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION