Film Interview Litteratur

PAGTEN af Bille August – set nedefra og lidt bag om

PAGTEN – set nedefra og lidt bag om

 

 

PAGTEN af Bille August

 

 

 

Bille August er på banen igen med filmen PAGTEN. Her går vi bag om filmen. Læs selve anmeldelsen af filmen her. Vi var af make-up artist Pari Khadem, der er næstformand og eventkoordinator i Film & Tv gruppens bestyrelse – Dansk Journalistforbund, blevet inviteret til bio-event og forpremiere af filmen PAGTEN. Efterfølgende var der interview og spørgerunde til instruktøren af filmen, Bille August.

Familielivet som verdenskendt filminstruktør

Bille August fortæller om, at omkostningerne ved at skulle udvikle talentet og skabe eksempelvis film ofte kan være mange. Åbent bekender den 72-årige filminstruktør, at hans eget familieliv undertiden også har lidt overlast, når filmproduktionerne har været for meget i centrum. Personligt synes jeg, det er stort, at sådan en mand som Bille August står frem og bekender denne problematik, som har resulteret i forliste ægteskaber – hatten af for den åbenhjertighed.

 

Bille August fastslår, at hans arbejdsliv pt. stadig er hektisk, men at adskillelse fra hustru og familie aldrig i dag må være mere end 14 dage – det har de i familien en ‘pagt’ om – fortæller han.

 

Endvidere nyder instruktøren hjemmelivet, når han endelig er hjemme – tv-kiggeri og andet tidsfordriv er nedprioriteret i forhold til familien. Harmoni og balance mellem arbejdslivet og familielivet skal være i højsædet, fremhæver han.

 

 

PAGTEN af Bille August

 

 

Skaberglæde og afmatning

I PAGTEN ser vi den unge Thorkild Bjørnvig, der coaches af selveste Karen Blixen. Bjørnvig bliver nurset, så han kan holdes i gang og undgå udbrændtheden – August selv fortæller, at han udmærket kender til, at skaberkraften kan komme på et vågeblus. Da instruktøren satte sig i lænestolen efter den enorme produktion med ‘Smilla’ (1997), frembød der sig en metaltræthed på tegnebrættet og en afmatning viste ansigt. Heldigvis forsvandt den da igen, og det er vi mange, der er glade for.

Gode råd koster ikke ekstra

Som garvet filminstruktør, der debuterede med filmen ‘Honning Måne’ i 1977, kender han godt til det at være støttepædagog for yngre filminstruktører. ‘Hvis nogen søger et godt råd, giver jeg det gerne. I dansk film ser vi ikke hinanden som konkurrenter, men kollegaer. Hvis en film får succes smitter det af på os alle sammen og det skaber bare fokus og god omtale af dansk film’, fortæller Bille August.

 

 

PAGTEN af Bille August

 

 

Lokation

Man kunne tænke, at PAGTEN har nydt sin tilblivelse på selve Rungstedlund. Flere faktorer spillede ind og umuliggjorde dette. Rungstedlund er i dag et museum og drives som sådan – at skulle lukke museet i 6 måneder for at optage film der, ville ikke være en option, velvilligheden fra museumsfolkenes side til trods. Samtidig var der en befærdet og støjende strandvej i forhaven, der ville skade optagelserne. På Fyn fandt man dog et gods, der tilnærmelsesvis lignede Rungstedlund. Som Bille August beretter, var det så ‘blot’ at gå op og ringe på døren og spørge, om beboerne ikke lige kunne flytte ud et halvt års tid – og det lykkedes, fortæller han med et smil.

De menneskelige relationer

Sluttelig fik jeg lov at stille Bille August spørgsmålet, om noget går igen i hans talløse række af film – hvad er instruktørens fingeraftryk? ”I alle mine film har de menneskelige relationer altid været i centrum. Det er menneskers indbyrdes forhold, der altid har fascineret mig, og det fascinerer mig stadig” svarer han.

 

Udover det fortæller filmmanden, at Birthe Neumann spillede så ægte skuespil, at mange af scenerne ‘sad i kassen’ første gang – altså med andre ord helt enestående sekvenser, der bare ‘skete’. Måske var dette muliggjort ved, at mange af scenerne kunne optages i deres oprindelige kronologiske rækkefølge, således at en stemning skuespillerne imellem kunne bygges op, og så var der heldigvis et kamera til stede ved samme lejlighed.

 

Bille August bærer altid en notesbog på sig til nye ideer, og den udfyldes selv på natbordet.

 

 

PAGTEN af Bille August

 

 

Foto:  Rolf Konow

 

PAGTEN af Bille August er at finde landet over netop nu.

 

Tak for invitationen Pari Khadem:-) Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.

 

PAGTEN af Bille August er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION