PERSISKE LEKTIONER
Film

PERSISKE LEKTIONER – en filmanmeldelse

PERSISKE LEKTIONER – en filmanmeldelse

 

PERSISKE LEKTIONER

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

Bedrag på intelligent plan

-G. Boeholt KULTURINFORMATION

 

En hel nation blev bedraget af den nazistiske ideologi. I filmen PERSISKE LEKTIONER er det en enkelt jøde, der bedrager en nazistisk kz-lejr.

 

Gilles er jøde og tages i 1942 i Frankrig til fange sammen med andre jøder. Han overlever kun ved at bilde tyskerne ind, at han ikke er jøde, men perser. Han siger, at han taler farsi. Det er meget interessant for soldaterne, da deres øverstbefalende ønsker at lære farsi. Officer Kochs drøm efter krigen er at åbne en restaurant i Teheran. Koch er kok og vil gerne fortsætte med dette, når krigen er slut.

 

PERSISKE LEKTIONER

 

 

Opfindelsen af et nyt sprog

Men hvordan går det med det persiske? Filmen skildrer, hvor svært det er at opfinde et nyt sprog. Hvordan finder man inspiration til de forskellige ord? Hvilke ord skal man undervise i? Først er der et krav på fire ord pr. dag, hvilket i processen sættes væsentlig i vejret. Hvilke ord skal man opfinde? Gilles arbejder i køkkenet og finder her input til ord. Men ikke nok med, at han skal opfinde ordene. Han skal også kunne genkalde sig de ord igen og ikke bytte rundt på dem. Gilles har her fået en stor opgave og det drejer sig om at kunne holde tungen lige i munden.

 

Vanskelighederne med denne sprogundervisning fremstilles meget empatisk i filmen. Det er hele vejen igennem en gribende og fængende film. PERSISKE LEKTIONER forstår at formidle følelsen, at det hele tiden drejer sig om liv eller død. Afstraffelsen med at blive skudt ligger hele tiden lige for.

Bedrag

Man kan i relativ forstand sammenligne PERSISKE LEKTIONER med filmen ‘En verden udenfor’. Denne film viser også, at en mand forstår at bedrage et system nemlig fængselsvæsenet. Han gør sig gode venner med fængselsdirektøren. Derefter bedrager han ham og redder sig ud af fængslet og dermed også sit liv. I PERSISKE LEKTIONER er det også en mand, der bedrager en hel lejr og lejrens leder.

 

 

Lars Eidinger

 

Karaktererne

Nahuel Pérez Biscayart (Gilles) er usædvanligt godt castet, som et lille ubetydeligt fnug af en personlighed med fimrehårsoverskæg, der klarer diverse forhindringer.

 

I rollen som officer Koch ser vi Lars Eidinger kendt fra tv-serien ‘Babylon Berlin’. Man kan mærke Koch’s drøm om at få en restaurant i Teheran. Den store indsats han yder for at lære sproget farsi. Hans store ønske om, at Gilles, Reza er hans persiske navn, virkelig er perser. At det ikke kun er en illusion, men at Koch virkelig er i gang med at lære persisk. Det er skuespilkunst på højt niveau til langt ud over det sorte af neglene.

 

Leonie Benesch medvirker som køkkenpige og også hun er kendt fra ‘Babylon Berlin’ som Charlottes veninde Greta Overbeck.

 

Jonas Nay kendt fra koldkrigs tv-serien Deutschland ’83, ’86 og ’89 har rollen som den loyale soldat. Han kæmper en indædt kamp for at få afsløret Reza, som han er overbevist om ikke er perser, men jøde.

 

 

Nahuel Pérez Biscayart

 

 

Bevægende

Vi ser scener fra både fangernes synsvinkel og fra nazisternes side med bl.a. deres interne intriger.

 

I personskildringerne er der så fine karakternuancer i deres indbyrdes ageren, at vi kommer helt ned i nervebanerne.

 

I fiktionsskildringen præsenteres vi for suspence og godt og grundigt pay off, der læner sig op af autentiske beretninger fra virkeligheden. PERSISKE LEKTIONER er fiktion, men kunne lige så godt have fundet sted. Den er bygget op på grundlag af mange autentiske beretninger, der minder om denne historie.

 

PERSISKE LEKTIONER er meget gribende og medrivende, da man hele tiden håber på, at Gilles klarer den også denne gang, når han bliver stillet over for diverse udfordringer.

 

PERSISKE LEKTIONER forpasser ikke en eneste mulighed for at vise os stor filmkunst. Greb og snigløb er så velgennemtænkt, at det ganske enkelt er bevægende – og det er sådan en film skal være.

 

Filmen er så god, at vi må skrive, at den desværre kun tager lidt over 2 timer.

 

Censur: 15 år

 

Premiere: 5. august 2021 i biografer landet over

 

Se trailer her

 

 

 

KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Indlægget er skrevet af G. Boeholt, KULTURINFORMATION