Interview Litteratur

SENE DIGTE af Henrik Palle✮✮✮✮✮

Optegnelser fra København og omegn – SENE DIGTE

 

af Henrik Palle

 

 

 

Henrik Palle

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

‘Hvornår begyndte 1960’erne egentlig. Mange ville sige d. 1. januar 1960!’ – den slags sætningskonstruktioner kender vi Henrik Palle for.

 

Palle er manden, der gennem mange årtier har betjent masserne med sin indsigt og vid i og omkring det Turèllske univers. Udover det, hvis tiden tillader det, arbejder han som journalist og tv-kritiker på Politiken.

 

I bogen ‘En krønike om Dan Turèll og hans tid’ fik vi ikke blot oplysninger om digteren og forfatteren, vi kendte i forvejen, men Henrik Palle gik bag om begivenhederne og tidsånden. Derfor er spørgsmålet i den indledende linje i denne anmeldelse så rammende for betragteren Palle. For ord og tal er ikke blot ord og tal, men mellem linjerne og i margenen gemmer der sig mere end øjet ser. Og nej, som anført af forfatteren startede 1960’erne ikke bare den 1. januar 1960 – og udvider man på den historie blev grundlaget for 60’erne lagt i efterkrigstiden og fortsatte jo så et stykke oppe i 1970’erne.

SENE DIGTE

I herværende nyudgivelse gør Henrik Palle ingen undtagelse. Jeg er vild med undertitlen: ‘Optegnelser fra København og omegn’. Bagsiden af Digtsamlingen er dog også forfatteren, der bevæger sig over et kort af byen.

 

‘Optegnelserne’ bringer os i ‘Vangede Billeder’-stemning. Vi besøger Palles barndomskvarter med ’tis-i-buks’ kammerater i Valby ‘ghettoen’. Tæt ved Vestre Fængsel hvor ‘Egon Olsen sidder og spjælder den!’ – selv om det nu var, som anført af forfatteren, i Vridsløselille ved Roskildevej forbryderen sad – hvis han altså var en virkelig person.

 

Der boede også tre Perniller i ghettoen – jeg fornemmer Palle havde sympati for disse pigers udendørs aktiviteter med sang og hinkeruder – om de kiggede til hans side, ved jeg ikke. Men det er fra dengang, hvor børn legede med hinanden og ikke var hæmmet af elektroniske enheder.

Kolonihaverne i Ballerup

Vi kommer også ud i kolonihaverne i Ballerup i 70’ernes Danmark. Der blev der raflet Yatzy med morfar og mormor efter særlige ritualer, og kaffe slapperas – måske sjovt for drengen Henrik, men måske knapt så sjovt for teenageren Palle, der hellere ville på biblioteket og finde en detektivkrimi med Philip Marlowe. Jolly Colaen i forstaden blev forvandlet til en bourbon på en bar i L.A. – mens man så lige på Biblioteket ved samme lejlighed også kunne kigge, ‘om hende den søde bogopsætter’ havde vagt den dag. Yatzy er godt. Socialrealistisk idyl med ternede duge og flagstænger.

Jeg er et nøgent menneske på en raket

Jørgen Leth får et kærligt dask bagi og hans velkendte selvkloge stemmeføring, ordvalg, cigarføring, betoning, modulation og smagen-på-ord får lov til at rådgive om bagerbrød med et ‘stort tilstedevær’. Dagens etape byder på Tanqueray Gin og Schweppes – ‘Det er en klassiker!’, mens filminstruktøren i øvrigt er 34 år ældre end Henrik Palle, men yngre med hensyn til smag og forlanger friskmalede bønner.

Corona Rapsodi

I SENE DIGTE fylder corona situationen sidste forår i 2020 en del. Palle filosoferer i sin rapsodi over om et forsamlingsforbud eksempelvis i Tyskland kan gælde op til to personer – kan to personer ret beset siges at være en ‘forsamling’?

 

Eller når påskefrokosterne aflyses og påskebryggene henstår usolgte i pallevis, fordi alle er Palle alene i verden – lyder det fra Palle, mens der ikke er trafikale fantomsmerter i Farimagsgade.

 

Hyggeligst er det dog, da lockdown holder en tissepause, og indehaversken (hende den lille mørke kønne én) af kaffebarantikvariatet møjsommeligt sætter den ene stol efter den anden frem i solen, og hun tillige med denne dag har en hjælpende hånd i ærmet fra sin ligeså kønne sydlandske mor – så glider espressoen og mokkaen langt bedre ned i de bløde kurvestole – livet går videre og tiden går, som den har for vane siger C.V. Jørgensen, mens der dufter af bagværk der i solen.

 

‘SENE DIGTE – Optegnelser fra København og omegn’ er uovertruffen. Kære Henrik Palle, nu forventer vi snart at se en to’er – jeg glæder mig på forhånd, men lever højt på herværende optegnelser.

 

SENE DIGTE har bagesideskriv af Peder Bundgaard, og kan anskaffes via forlaget ALHAMBRA

 

 

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION