Rejser

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

 

Den tyske landskabsmaler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

Caspar David Friedrich, ‘Kridtklipper på Rügen’, 1818 © Kunst Museum Winterthur, Stiftung Oskar Reinhart,

Photo: SIK-ISEA, Zürich (Philipp Hitz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyskland fejrer i hele 2024/2025 deres verdenskendte banebrydende landskabsmaler, Caspar David Friedrich (1774-1840) i forbindelse med 250-året for hans fødsel; og ikke mindst i byen Greifswald (Mecklenburg-Vorpommern), hvor han blev født.

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

En større samling af Caspar David Friedrichs værker har været udstillet i Hamburg indtil april 2024 og nu i Berlin indtil d. 5. september 2024. Sidste større samlede udstilling af hans værker foregår i Dresden fra d. 24. august 2024 til 5. januar 2025, inden værkerne spredes for alle vinde.

 

Der har været lange museums køer og nærmest uendelige ventelister på at få adgang til udstillingerne, hvilket er forståeligt.

 

En anden og langt mere afslappet måde at få Caspar David Fridrichs ånd, inspirationskilder og kunst helt ind under huden i et unikt indblik, er at tage turen til hans fødeby Greifswald og samtidig lægge vejen forbi Tysklands største ø Rügen ud til det Baltiske Hav i den nordøstlige del af Tyskland, begge steder beliggende i delstaten Mecklenburg-Vorpommern; i øvrigt Tysklands sjette største delstat og tyndest befolkede område.

 

‘Kridtklipper på Rügen’ er navnet på Caspar David Friedrichs maleri og betragtes som et hovedværk. Vi ankommer til Jasmund National Park, der har 12 km strækning af 70 millioner år gamle kridtklipper og 30 km2 naturpark kendt for sine bøgetræer, høje birketræer og med et rigt fugleliv; og den direkte vandrevej ind i Friedrichs vidunderværk.

 

Området minder om kridtlandskabet på Møns Klint beliggende 118 m over havet ved Königsstuhl (Kongestolen) med en betagende udsigt til det Baltiske Hav (Østersøen) forneden, ud i hav horisonten, så langt øjet rækker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

Fotograf Florian Trykowski. Greifswald fra floden Ryck med udsigt til Wiecker-broen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friedrich drog til Rügen syv gange i løbet af sit liv og han malede mere end 37 malerier med motiver fra Rügen. Transportmåden dengang var via søvejen, i hestedrosche eller til fods.

 

Friedrich var en sand vandrer, nogle kaldte ham en sær enspænder, men han elskede havet, naturen, de høje træer eller når mørket faldt på. Og ville helst vandre alene i ugevis i et med naturen og overnattede på må og få udendørs, hvor han kunne finde ly for natten, for så at stå tidligt op og tegne/skitsere/male.

 

De informationer man har om Friedrichs færden stammer fra breve til familien eller venners skriverier om ham, fordi Caspar David Friedrich selv brændte både sine dagbøger og breve. Til gengæld fortæller hans kunst alt, hvad der brændte i ham.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

Fotograf Florian Trykowski. Markedspladsen i Greifswald

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caroline Bommer Friedrich

På vejen og i anledningen af hans 250-års jubilæum møder vi Stefanie Lemcke i fortællerrollen som Frau Caroline Bommer Friedrich i den flotte røde kjole, som på maleriet ‘Kridtklipper på Rügen’.

 

Friedrich flyttede som 41-årig i 1816 til Dresden efter at have accepteret en stilling på Dresdens kunstakademi og her traf han den 25-årige Caroline Bommer, som han giftede sig med i 1818.

 

Line, som hun også blev kaldt af sin Caspar fortæller på vejen op til det udkigspunkt hvorfra Friedrich malede ‘Kridtklipper på Rügen’ om, hvordan det var at være gift med ham.

 

Han led af periodiske depressioner og eksempelvis er hans maleri ‘Ishavet’ fra 1823-1824, malet med storbroderen Johan for øje, som tragisk druknede, da han faldt gennem isen på en tilfrosset sø, da Friedrich var 13 år.

 

Udover broderens tragiske død havde Friedrich allerede mistet sin mor som 7-årig, og året efter døde hans søstre Elisabeth og Maria af sygdomme. Mange af Friedrichs malerier afspejler temaer af melankoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

Caspar David Friedrich, akvarel af markedspladsen i Greifswald, 1818, Det Pommerske Statsmuseum, Greifswald. Den høje kirke i værket er katedralen St. Nicolai og gaden man ser i værket, er den Friedrich voksede op i.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romantisk maler, uromantisk anlagt i virkeligheden

Det kan godt være hans kunst var højromantisk, men personligt var han ikke romantisk anlagt. Caspar og Caroline blev gift en iskold januar dag kl. 6 om morgenen, han kunne ikke andre dage, ved en meget lille ceremoni med kun to af Carolines familiemedlemmer til stede.

 

Men ingen tvivl om de elskede hinanden, og Caspar elskede de børn de fik, indtil de græd og larmede. Så var det tid til at vandre ud for at male, for han kunne ikke være kunstner i larm og gråd, men malede bedst for nedrullede gardiner i mørke og stilhed eller ude i naturen. Til gengæld indviede han Caroline i sit helt specielle sted i 1818, og ud af det kom mesterværket ‘Kridtklipper på Rügen’.

 

Man kan møde Caroline Bommer Friedrich/Stefanie Lemcke (til daglig leder af miljøuddannelse ved Nationalpark-Zentrum Königsstuhl) under den romantiske uge i august 2024 på stedet.

 

Et meget lærerigt indslag selvom vi godt ved det er voksen udklædning. Men det gør det lettere at forholde sig til Friedrich som menneske, og man kommer til at tænke på den udmærkede suggestopædi metode for indlæring, der blev grundlagt af den bulgarske psykiater Georgi Lozanov i 1960, hvor man eksempelvis indlærer sprog ved leg.

 

Mens Frau Caroline Bommer Friedrich/Stefanie levende og kærligt fortæller om sin afdøde mand, er det også værd at nævne nationalparkbetjenten Dirk, der mødte os i Hagen og guidede os på vandreturen op mod besøgscentret Königsstuhl.

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

Gamle huse i fiskerlejet Wieck. Foto: Githa Schultz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stop! –  med at skære i træer

En dedikeret klimabeskytter af en nationalparkbetjent som guidede os via en alternativ rute end den gængse turiststi, hvor vi passerede svundne naturlandskaber mellem bøgetræer, som i Friedrichs tid.

 

Jeg får øje på nogle fine gamle bøgetræer, der er skåret hjerter og tags i, og det er noget der virkelig ærgrer parkbetjenten, ligesom det egentlig også undrer mig at folk skærer i træer.

 

Træer er levende skabninger, der både kan få svamp, sygdomme, visne og dø af folks trang til tags. Og hvorfor skære i træets bark for at skrive ‘Ich liebe Mussi’ toppet med et hjerte eller ‘I was here’; det er som parkbetjenten siger, dumt og ignorant.

 

Caspar David Friedrich der selv var noget af en ildsjæl, ville have elsket parkbetjentens indstilling, ligesom han ville have vendt sig i graven 100 år efter sin levetid, hvor en vis tysk herre misbrugte hans kunst i nationalismens navn. Friedrich var højst sandsynligt også blevet arresteret under det regime for decideret modstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor

Fotograf Florian Trykowsi, Skywalk Königsstuhl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Königsstuhl Skywalk

I april 2023 åbnede en flydende udsigtsplatform over kridtklinterne, som giver turister mulighed for at opleve Tysklands højeste kridtklint og et af Friedrichs yndlingsmotiver ved besøgscentret Königsstuhl.

 

Denne barrierefri platform med klinter på begge sider, hvor man bogstaveligt talt går i luften med det dragende blågrønne hav som afgrund, er en attraktion i sig selv. Og sammen med den fantastiske kridtkyst-oplevelse har den siden åbningen fået stor opmærksomhed og anerkendelse. Besøgscentret har også udstillinger om Rügens natur.

Stralsund

Ad landevejen mod Rügen skal man igennem Stralsund – en velbevaret Hansestad med middelalderligt layout, den kendetegnende arkitektur fra perioden toppet med gotiske kirker i mursten. En lille fin by, der indikerer havneby, med måger der svæver over skibene og skræpper døgnet rundt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Fotograf Jens Ziehe. Detalje af vindue til bevægeligt lys 2024 af kunstneren Ólafur Elíasson under installationen i øst-vinduerne

i St. Nikolai-katedralen i Greifswald, courtesy of the artist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ozeaneum

Her findes Ozeaneum Stralsund, der svarer til Den Blå Planet i København, blot mere storslået udover at være prisvindende som årets museum i Europa i 2010. Hvor man blandt andet kan opleve bassiner med 9500 havdyr og 140 forskellige fiskearter fra det det Baltiske Hav.

 

Udenfor med udsigt til Stralsunds gotiske kirker og deres høje tårne, er et bassin med chilenske pingviner, bedårende, sjove og underholdende.

 

Men alt sammen i Ozeaneum er ikke bare underholdning, for i en installation, hvor man ligesom befinder sig under havet, flyder menneskets affaldsplastik i havoverfladen. Og det går op for en hvor kvælende det er for havets liv, både fordi det ligger længe og skygger, før tidens tand sørger for det opløser sig og går i småstykker, men dernæst bliver affaldsstykkerne ædt af havdyr.

 

Der er travlt og trafikeret i havets dyb og vand dækker 2/3 af Planet Earth, men hvis vi ikke passer på uddør havets ressourcer og dermed os selv.

 

Apropos fisk er det den helt store spise på de forskellige restauranter både i Stralsund og Greifswald og mange restauranter byder på lokal kulinariske oplevelser med fisk direkte fra det Baltiske Hav serveret med lokale grøntsager.

Greifswald

Universitets-og Hansestaden Greifswald blev grundlagt i begyndelsen af det 13-århundrede og huser i dag cirka 60.000 indbyggere heraf 10.000 studerende; eller sagt med andre ord ældste by med yngste generation.

 

Når man kommer fra Stralsund og drejer af mod Greifswald centrum/markedsplads, ligner udsigten fremme umiddelbart blot en stor eng med tre kirketårne i baggrunden.

 

Men kender man til et andet af Friedrichs hovedværker ‘Enge ved Greifswald’ ser man straks motivet med de karakteristiske kirketårne på murstenskirkerne St. Marien, den fede kirke, St. Nicolai den lange kirke og St. Jacobi den smalle kirke, som de også blev kaldt; alle i gotisk byggestil. Store kirker i den tid og katedraler blev bygget for at vise byers rigdom og magt.

 

Friedrich blev født i Greifswald d. 5. september 1774 ud af en søskendeflok på 10 i et hus, der også fungerede som arbejdsplads for faderens sæbe- og stearinlysfabrik, der var en lukrativ forretning. Man lavede sæbe og lys af dyrefedt fra får og kvæg i husets kælder og boede ellers i husets etager.

 

I dag er stedet omdannet til Caspar-David-Friedrich-Centret, et museum, dokumentations- og forskningscenter til minde om den store maler og største søn af byen.

 

Huset ligger nærmest op og ned ad katedralen St. Nikolai, hvor også Friedrich blev døbt to dage gammel, i det man frygtede børnedødeligheden dengang.

 

Den dansk-islandske kunster Ólafur Elíasson præsenterede d. 7. april 2024 et nyt installationsværk i St. Nicolais øst vinduer, der kunne minde om en hyldest til Friedrichs udskældte og dengang forargende værk fra cirka 1808 ‘The Cross in the Mountains’, også kendt som ‘Tetschen-alteret’, et af Friedrichs første større værker, der markerede en vigtig afvigelse fra de traditionelle konventioner inden for landskabsmaleri ved at inkorporere den kristne figur.

 

Pragtfulde værker er både Friedrichs guddommelige oliemaleri og Elíassons installation, der spiller så englene synger med farverne i lysindfaldet.

 

Friedrich studerede i øvrigt på det kongelige kunstakademi i København i årene 1794-1798, så lidt andel i kunstvidunderet Friedrich, kan vi som danskere godt tage på kappen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Fotograf Francesco Carovillano. Havnefronten i Stralsund med Ozeaneum-det tyske Maritime Museum tegnet af Behnisch Arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med skonnerten Vorpommern i Greifswald

Man må naturligvis ud at sejle for også at fornemme den del af Friedrich og sejlturen på den historiske skonnert (sejlskib) ‘Vorpommern’ der ligger i Greifswalds idylliske havn, er noget af en zen-oplevelse.

 

‘Vorpommern’ er et traditionelt sejlskib, der blev bygget i 1950 og flyder stille ad den 30,7 km lange flod Ryck, der munder ud i Den Danske Vig.

 

På sejlturen kan man nyde udsigten til det maleriske Greifswald med mange skibe udstillet i Tysklands største museumshavn. Træet knirker skønt i vinden og vi passerer også det 800 år gamle lille maleriske fiskerleje Wieck med træbroen Wiecker, der kan dateres tilbage til 1833.

 

Broen skal stadig åbnes og lukkes manuelt, så både med master så høje som på vores skonnert kan passere, og den arbejdsrutine er der ikke ændret på siden 1833.

 

Da vi er igennem Ryck-floden skifter vejret til stiv vind og der bliver bommet, da vi når Den Danske Vig. Vinden tager yderligere til, bølgerne rejser sig, skyerne skifter farvetoner til det mørkere, jo det er som at være et sted i et af Friedrichs’ mange sejlermotiver og vi kunne ende som i det eneste Friedrich maleri i Danmark ‘Efter Stormen’ fra 1817, der hænger på SMK.

 

Men mandskabet på ‘Vorpommern’ er rutinerede sejlere og egentlig har man bare lyst til at fortsætte sejlturen hele vejen til Rügen, som Friedrich gjorde.

 

Så snart vi vender om og når Ryck-floden igen, så lægger vinden sig og solen titter frem; farverne og naturens elementer viser sig fra sine bedste sider på denne tre-timers sejltur.

Klosterruinen Eldena

Ruinerne af Eldena kloster ligger i udkanten af Greifswald nær Wieck og er et betydningsfuldt monument fra den romantiske æra og anses for at være nogle af de mest berømte ruiner i Tyskland.

 

Det murstensgotiske kloster Eldena blev grundlagt i 1199-tallet af Cistercianer munke, men blev opløst i 1533 da reformationen blev indført i Pommern. Sidenhen blev ruinerne kendt og berømte over hele verden som et centralt motiv i Caspar David Friedrichs malerier, symboliserende romantikken.

 

På dagen for besøget i klosterruinen anno 2024 ryger vi ind i det årlige Eldenaer Klostermarkt/middelaldermarked, der virker ret festligt, og man kan uden problemer se den flotte høje klosterruin og Friedrichs malerier for sit indre øje med samme klostermotiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Fotograf Florian Trykowski. Klosterruinen Eldena i Greifswald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pommersche Landesmuseum Greifswald

Det Pommerske Statsmuseum dedikerer en udstilling til Caspar David Friedrich i anledning af hans 250-års jubilæum. Museet vil præsentere tre på hinanden følgende særudstillinger med værker fra sin omfattende samling samt førsteklasses udlån fra nationale og internationale museer. Dette giver besøgende mulighed for at dykke ned i malerier og tegninger af denne enestående kunstner i hele jubilæumsåret.

 

Et særligt højdepunkt vil være det ikoniske mesterværk ‘Kridtklipper på Rügen’, som vil blive vist for allerførste gang i Mecklenburg-Vorpommern i efteråret 2024. Museet huser også den meget æstetiske og flot indrettede restaurant Natürlich Büttners, med direkte udsigt ind i museet og her holdes menukortet enkelt med lokale fødevarer.

 

Vi får serveret en kunstnerisk udført forret med områdets grøntsager efterfulgt af grillet havtaske, der bestemt både tager sig smuk og lækker ud på tallerkenen, taget i betragtning af hvor grim den er i virkeligheden. Placeret ovenpå fem store hvide asparges, der nærmest må beskrives som national grøntsag i Tyskland.

 

Salt og peber er ikke en del af borddækningen og vover ikke at bede om salt, både fordi at salt var svært at få til Greifswald i gamle dage og man vil jo heller ikke fornærme kokken, udover salt også kan være dårligt for blodtrykket.

 

Under middagen kommer jeg i tanke om den bedste hvidvin, jeg smagte på turen af mærket Weingut Hohmann Rügen. Og jeg havde nok fået skyllet den havtaske bedre ned med Rügen-vinen vi nogle dage tidligere fik serveret på restaurant SPEICHER8 i Stralsund.

Festligheder og fejring

Greifswald byder på 500 markeringer hele 2024 i anledning af Caspar David Friedrichs 250-års jubilæum og ingen tvivl om at det er en stolt by, der elsker deres verdenskunstner.

 

Udover årets særlige festligheder byder Griefswald også på et mangfoldigt udvalg af musikalske arrangementer, der spænder fra ungdommelige og dynamiske til klassiske og elegante begivenheder. Festivaler som Eldena Jazz Evenings, Greifswalder Bachwoche, fiskefestivalen Gaffelrigg og Nordic Sound har allerede etableret sig med en lang tradition.

 

Der er rift om at vise Friedrichs prestigefulde værker i Tyskland i år, nærmest umuligt nogensinde at få malerierne i en samlet udstilling udenfor landets grænser.

 

Men Ein Smuttur til Nordtyskland i Friedrich fodspor i tre-fire dage, er nu én gang for alle, en stor kunståbenbaring.

 

Caspar David Friedrich nåede i løbet af sit 65-årige liv, der ender med et slagtilfælde d. 7. maj 1840 i Dresden, at male 300 malerier udover tegninger, skitser, raderinger, grafik, kobberstik og skulpturer.

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Caspar David Friedrich, Eldena Ruin in the Giant Mountains, 1830/1834, Det Pommerske Statsmuseum, Greifswald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det sidste ord

Det eneste jeg kendte til Mecklenburg-Vorpommern var fra en rejse i 1980’erne med bestyrelsen for Amager Kunstforening, hvor vi var gæster ved en kunstbiennale i Rostock.

 

Det var før murens fald under DDR-regimet, hvor jeg nærmest blev deprimeret af trøstesløsheden i gråt, brunt, leverpostej-og torskerogns farvede byer, blegt og kedeligt. Hvor man maksimalt måtte sidde fire personer ved et café bord, mere end fire personer blev betragtet som tiltag til optøjer. Hvor der til gengæld ulmede kunst og oprør i undergrunden mod den russiske maskine, og trangen til genforening med Vesttyskland.

 

Oplevelsen 2024 i Mecklenburg-Vorpommern (Meck-Pomm) er af en helt anden guldindrammet kaliber, hvor superlativer i kunstens og naturens tegn, nærmest er utilstrækkelige.

Nice to know

I ellers brostensbelagte middelalderbyer som Stralsund og Greifswald, er der gamle svenske store stenplader som fortov, der gør det let at bevæge sig rundt.

 

Der er stor fokus på økologi, grøn bølge og klimahensyn i delstaten.

 

Den tyske komponist Johannes Brahms (1833-1897) fik som Friedrich en Rügen-åbenbaring langs klintekysten og var i sine unge år betaget af den romantiske attitude. Efter en tre-måneders ferie i Sassnitz, fik han endelig færdiggjort sit værk 1. Symfoni C-Minor Opus 68, et værk der havde været 14 år undervejs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Med Githa Schultz på eventyr. Sejltur med skonnerten Vorpommern i Greifswald på floden Ryck. Samme flodrute som Caspar David Friedrich sejlede på, når han eksempelvis skulle til Rügen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vejen hertil fra Sjælland:

Flixbus fra Københavns Busterminal til Rostock og DB (tysk togtransport) til både Stralsund og Greifswald, tur/returpris i danske kroner cirka 1400,-/1 person. Gedser-Rostock to-timers færgeoverfart. Rostock-Stralsund/Greifswald cirka halvanden time med tog.

 

Hotel-og restaurantpriser på stederne, noget billigere end Københavnerpriser.
Adgang til seværdigheder; noget billigere end Københavnerpriser.

 

I eget køretøj på færge med Scandlines Gedser-Rostock, en noget dyrere løsning. Motorcykel/Cykel. Sejlads i egen båd er også en mulighed.

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor – nyttige links:

Top Attractions and Insider Tips for your Holiday – Germany Travel

250 Jahre Caspar David Friedrich – Das Jubiläum in Greifswald (caspardavid250.de)

Pommersches Landesmuseum (pommersches-landesmuseum.de)

Nationalpark-Zentrum KÖNIGSSTUHL (koenigsstuhl.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: I Caspar David Friedrichs fodspor er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm