GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand
AKTUELT Teater

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand

 

 

 

 

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand

Foto: Bjarne Stæhr

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… der er blevet arbejdet grundigt med instruktion og det bedste er fisket frem fra hver enkelt skuespiller ……’

– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vejret var med GRØNNEGÅRDS TEATRET til premieren på ‘En ideel ægtemand’ den 26. juni. Det skader ikke den flotte forestilling, da det hele jo som bekendt foregår under åben himmel – i dette tilfælde en skyfri blå himmel.

 

‘En ideel ægtemand’ er skrevet i 1895. Stykket er tidsløst, komisk, løssluppent og med intriger og diabolsk morale.

 

Man har valgt en enkel scenografi med scenen som en stor ‘vifte’. Kostumerne bærer stykket oppe og er pompøse – et mix mellem århundredeskiftets kjoler og en lettere fetish-karnevalsstil. Oven i det kommer der rappe toner og rytmer fra musiksiden med den velkendte dybdebas. Det hele er afstemt, og der er ikke sparet på lidt ‘lækkerhedsfaktor’ – og så er det også sagt.

 

Det komplicerede plot er i virkeligheden ret enkelt. Dramaet kan tydeligt tilpasses nutiden, og lur mig, om ikke man vil opleve, at der er lagt aktualitet ind i den gamle fortælling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand

Foto: Bjarne Stæhr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plottet

Vi møder hovedpersonen Sir Robert Chiltern – Jens Sætter-Lassen. Han har ambitioner – måske kan han blive minister. Den slemme Mrs. Laura Cheveley har dog en ‘klemme’ på ham fra fortiden – måske mulig fusk og svindel.

 

Denne viden akter hun at dele, medmindre hun får ‘noget’ af ham – og så kører karrusellen og rouletten. Koner, kvinder, en lord og en far bliver involveret i udsøgte intriger, bedragerier og små cover-ups og den slags.

 

Midt i orkanens øje finder vi Jeppe Ellegaard Marling som Lord Arthur Goring – ufrivilligt bliver han en slags mellemmand og mister stort set sin egen identitet – en ‘ideel ægtemand’!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand

Foto: Bjarne Stæhr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et flot ensemble

 

Præstationerne kan der bestemt ikke sættes en finger på. Alle 8 skuespillere (10 roller i alt) er dygtige folk. De forstår, at teaterscenen forpligter, og det er et faktum, at der er blevet arbejdet grundigt med instruktion og det bedste er fisket frem fra hver enkelt skuespiller. Alle er på toppen, og ensemblet er upåklageligt.

 

Johannes Lilleøre viser igen sit talent og er både lady og tjener – han er tydeligvis i ‘kontakt’ med sit publikum. Tina Gylling Mortensen har vi også her på bloggen tidligere rost for hendes skuespil i Grønnegårds Teatret – denne gang er hun far og lord – med stok, høj hat og grønt hår. Gylling Mortensen er en skuespiller med tilstedevær, udstråling og fremstår i denne rolle med sitrende maskulinitet. Laura Bro er både hertuginde og tjenestepige – hun er typen, der elsker sine roller og med nydelse kører dem teatralsk til kanten.

Et særligt teaterstykke denne gang

Som teatergænger skal man forvente et andet drama, som har lidt mere stilstand og dybde, end vi er vant til også i GRØNNEGÅRDS TEATRET – og dette skal der også være plads til. Vi er ude i et slags kammerspil – ikke en gigantisk musical, ej heller lander der helikoptere på scenen eller findes store korarrangementer og orkestergrav.

 

‘En ideel ægtemand’ er skøn, men lidt for det bedagede publikum, der trænger til det mindre overfladiske. Selvrefleksion er uundgåeligt – hvem kan sige sig fri for usmarte fejl i fortiden?

 

Er man ‘teatervant’, så skal man se stykket – er man uøvet, skal man nok lige læse op på paragrafferne først.

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Bjarne Stæhr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand – se mere her

 

 

 

 

 

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand

Medvirkende: Jens Sætter-Lassen, Andrea Øst Birkkjær, Luise Kirsten Skov, Laura Skjoldborg, Jeppe Ellegaard Marling, Tina Gylling Mortensen, Laura Bro og Johannes Lilleøre.

 

Iscenesættelse & bearbejdelse: Niels Erling
Scenografi & kostumedesign: Petruska Miehe-Renard
Oversættelse: Simon Boberg & August Bovin Boberg
Komponist: Mikkel Juul Jensen

 

Forestillingen varer ca. 1 time og 40 minutter og spiller uden pause

 

SPILLESTED:
Odd Fellow Palæets Have
Bredgade 28, 1260 København K

 

SPILLEPERIODE:
26. juni – 24. august 2024 (dog spilles der ikke i uge 29, 15. – 21. juli)
Mandag – fredag kl. 19.00, lørdag kl. 16.00
OBS: Fredage den 16. & 23. august spilles der kl. 17.00 med mulighed for fællesspisning efter forestillingen.

 

 

 

 

 

 

 

GRØNNEGÅRDS TEATRET: En ideel ægtemand anmeldt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION