Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1
Film

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1

 

 

En amerikansk saga

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en storstilet og smuk film er sat i søen ……’

– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

At sætte sig til rette i biografmørket i hele 3 timer skaber automatisk en forventning. At her er tale om en gennemarbejdet saga om nybyggertiden i USA – i 2 dele skaber naturligvis også en stor forventning. Sagaer er spændende stof, og western-genren er mindst ligeså spændende.

 

At der står Kevin Costner adskillige steder på plakaten, både som hovedrolleindehaver, instruktør, manuskriptforfatter, og at han optræder mellem de tre producere, borger for en vis kvalitet. De fleste er bekendt med Costners mangeårige karriere og husker filmen ‘Danser med ulve’ fra 1990. En lang filmliste kan skrives, men fremhæves skal også film som JFK (1991) og endelig også ‘Thirteen days’ (2000). Hertil kommer den viden, vi har om Kevin Costners engagement i countrywestern musik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny saga

HORIZON DEL 1 – En amerikansk saga bringer os ind i årene fra 1861-1865. I denne første del er det helt på sin plads, at vi kun lige stifter små bekendtskaber med flere spor af historier og menneskeskæbner, som må formodes at flette sig endnu mere sammen i del 2.

 

HORIZON er et nyt område eller by, som nybyggerne etablerer i det vilde vesten. Og naturligvis er ‘naturmenneskene’ – ‘de vilde indianere’ ikke med på spøgen. I de 181 minutter, del 1 spænder over, kommer mangt et kranium og skalp under bestialsk behandling – det er voldsomt, og filmen er da også kun tilladt fra 15 år og opefter.

 

 

 

 

 

 

En amerikansk saga

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det ‘nye’ menneskesyn anno 2024

Til filmens ros forsøger man både hos indianerne og hos blegansigterne at vise nye nuancer og sider af de to stridende parter – med andre ord ser vi, at ikke alle indianere blot ser den ‘hvide mand’ som ond og én de skal hugge i småstykker – i træskolængder plæderes der for den tanke, om ikke det er muligt at undgå al den hærgen og nedslagtning.

 

Hos ‘blåjakkerne’ – Den amerikanske hær ses også nuancerede tankegange og mål for nybyggeriet med en skånsel over for den ‘originale’/’indfødte befolkning – så vi er altså også her nået til en vækkelse inden for den traditionelle ‘Cowboyer/Indianer’ film.

 

Filmen krydres med kærlighedsdrama på forskellige planer. Vi ser også en kvinde, der skyder en gammel mand ned, og mandens sønner drager ud på en hævntogt. Endelig kommer Hayes Ellison – Kevin Costner – ufrivilligt ind i et drama med en prostitueret, han gerne ville have været foruden. Mange spørgsmål er blevet rejst i del 1 – og derved kan vi afvente del 2 med premiere den 15. august.

 

 

 

 

 

 

 

En amerikansk saga

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Western-genren

Alle raske drenge og piger fascineres af den amerikanske natur. Uden tvivl har westernfilm gennem årtier bidraget med smukke scenerier med dyreliv, bjerge, dale og ørkener – undertegnede har da også aflagt kontinentet besøg på, hvad der skal tælles på mere end to hænder. Endelig husker de fleste, at man måske legede cowboyer og indianere som barn – det vil sige, at ingen var glade for at skulle være indianerne – og her kom pigerne så ind i billedet, det faldt sig nemlig så smart, at de jo så kunne spille indianere, måske endda sammen med nogle ‘tøsedrenge’ – mens vi andre var rigtige cowboys.

 

Kulisserne i HORIZON del 1 er sine steder ikke helt perfekte, de fremstår nærmest som teaterkulisser – om det er med vilje, at ruiner eller nedbrændte huse skal se lidt nylavede ud eller være lidt amatøragtige, vides ikke med sikkerhed – det er ofte set bedre.

 

Denne nye amerikanske saga skal nok trække publikum til – en storstilet og smuk film er sat i søen og venter nu på at komme i havn. Det forventes, at der kommer mere drive over del 2.

 

 

 

 

 

 

 

Kevin Costner

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

Kevin Costner

© SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1. Medvirkende: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington, Giovanni Ribisi, Jena Malone, Abbey Lee, Michael Rooker, Danny Huston, Luke Wilson, Isabelle Fuhrman, Jeff Fahey, Will Patton, Tatanka Means, Owen Crow Shoe, Ella Hunt, Jamie Campbell Bower m.fl. Instruktør: Kevin Costner

 

 

 

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1 – se trailer her

 

 

 

 

Filmanmeldelse: HORIZON DEL 1 er anmeldt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION