Kunst Litteratur

TEGNER – 100 ÅR I RUSLAND

TEGNER – 100 ÅR I RUSLAND

 

 

 

 

 

 

TEGNER - 100 ÅR I RUSLAND

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

‘ ……… en smuk bog, der giver Rudolph Tegner den kunstneriske cadeau han fortjener ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Rudolph Tegner (1873-1950), var en dansk billedhugger, der ikke altid var lige populær i alle kunstnerkredse i Danmark. Hans udtryk kan til tider virke storladent, andre gange voldsomt, og hvad er der galt med det? Tegner lå aldrig under for Janteloven.

 

Både Rudolph Tegner og J.F. Willumsen (1863-1958), var samtidskunstnere der kunne kaste grus i kunstverdenens maskineri. De var sammen i en periode i Paris, hvor Tegner havde et lille atelier. De var store personligheder, ambitiøse, visionære og forud for deres tid. De skabte begge monstrøse og lidt grovere værker end f.eks. Bertel Thorvaldsen (1770-1844), der havde en bred fanskare.

I bybilledet

I min optik er Tegner en af de helt store skulptører, der var i stand til at bruge hele spektret af sit talent og lade hånt om, hvad andre syntes eller tænkte om ham og hans kunst. Hans spændvidde var enorm. Han formåede at skildre et af de mest lyriske og romantiske øjeblikke i ‘Danserindebrønden’, 1913, hans kraft viste han tydeligt i Sejren 1921/25, og i 1909 blev monumentet ‘Mod Lyset’, opført som en hyldest til Niels Finsen der i 1903 modtog Nobelprisen for sin epokegørende brug af kulbuelys i behandlingen mod hudtuberkulose. Denne pragtfulde statue kan stadigvæk nydes, når man kører forbi hjørnet af Tagensvej og Blegdamsvej ved Rigshospitalet.

 

Tegner blev gift med malerinden Elna Jørgensen (1889-1976) i 1911. I 1926 flyttede parret til Paris og boede i et hus i Meudon lidt uden for Paris, hvor de boede indtil Tegners død i 1950.

Rusland

I 1916 var Elna og Rudolph på cykeltur og kørte forbi Rusland. Han faldt øjeblikkelig for stedet og over de næste år, købte de det lidt vilde og mærkelige område, der ligger mellem Hornbæk og Gilleleje. Tegner mente at hans skulpturer ville komme mere til sin ret i naturen og derfor skulle der være en skulpturpark på stedet. Samtidig skulle der opføres et museum og mausoleum over kunstneren.

‘Hvad betyder Tegner for dig?’

Der er udgivet en meget smuk bog om Statueparken i Rusland, hvor 21 personligheder fortæller om deres møde og tanker omkring dette særlige sted i Nordsjælland. Det er ganske fornøjelig læsning. Alle har en særlig historie. En kom der som barn, en anden tager løbeture i parken, der er sandelig også en slags psykoanalyse om, at Tegner aldrig fik sine skulpturer sluppet fri. Det er virkelig underholdende. Ikke alle har lige stor begejstring overfor Tegners værker, og sådan skal det være. Kunst er til for at blive diskuteret.

 

De medvirkende er: Alexander Tovborg, Jacob Wamberg, Caroline Henderson, Michael Stoltze, Suste Bonnén, Bo Green Jensen, Frederikke Lett, Erik Steffensen, Bente Scavenius, Bjørn Nørgaard, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Henrik Wivel, Ole H. Willerup, Henrik Sylvest, Luise Gomard, Lisbeth Bonde, Hans Jørgen Bonnichsen, Frederik Bruun Rasmussen, Bjarke Ingels m.fl.

 

Der er lidt dyster stemning over billederne i bogen. Jeg ved ikke om det er tilsigtet eller det mere er det disede kunstneriske udtryk der kommer frem. Som helhed er det en smuk bog, der giver Rudolph Tegner den kunstneriske cadeau han fortjener.

Familieudflugten

Her kommer så den 22´ tanke og møde med Tegners Skulpturpark. En af mine venners familie havde sommerhus i Hornbæk og han ville vise mig noget helt specielt. Vi cyklede til Rusland, og der åbenbarede sig det mest sprængfyldte landskab af vildskab og skønhed. Jeg anede ikke hvem kunstneren var. Han gjorde et uudsletteligt indtryk på mig, hans udtryk var anmassende og jeg glemte aldrig hans skulpturer. Jeg tager jævnligt derop, og i årenes løb var det et kærkomment sted at tage hen med børnene og madpakker.

 

Husk at gå indendørs i den store betonbunker på området, der er selve museet. Tegners værker stråler om kap i det store rum. Hvis man har lyst til at slå flere fluer med et smæk, ligger Esrum Kloster lige ved siden. Så bliver det en total, superkulturel og historisk tur.

 

 

 

 

Se mere om TEGNER – 100 ÅR I RUSLAND her

 

 

 

 

TEGNER – 100 ÅR I RUSLAND: Idé: Luise Gormand. Fotos: Henrik Sylvest. Udgivet på forlaget Frydenlund.

 

 

 

 

TEGNER – 100 ÅR I RUSLAND er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION