FILMANMELDELSE: DALVA
Film

FILMANMELDELSE: DALVA

FILMANMELDELSE: DALVA

 

 

 

FILMANMELDELSE: DALVA

© Caroline Guimbal. Helicotronc Tripode Productions

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……….. Socialrealisme af allerværste skuffe – et barn der har fået frataget sin barndom …..’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Filmen DALVA handler om en pige på 12 år fra Belgien i nutiden, der har et chokerende incestuøst forhold til sin fader. Faderen har desuden bortført hende ved at flytte adskillige gange, så det ikke har været muligt for moderen, der er skilt fra faderen, at opsøge Dalva.

 

Dalva har følt sig som en voksen kvinde i forholdet og de to har haft et hustru/ægtemand forhold. Dalva klæder sig som en voksen kvinde, der forsøger at gøre sig seksuelt tiltrækkende for sin fader. Som hun siger: ‘Hvis en kvinde elsker, skal hun også elskes fysisk’.

Et nyt liv – som barn

Dalva bliver forflyttet til et bosted, hvor hun bliver tilknyttet socialarbejderen Jayden (Alexis Manenti). Man ser den lange frigørelsesproces, Dalva skal igennem for at frigøre sig fra sin fastlåste overbevisning i det vrangfyldte forhold til faderen. Det gør Zelda Samson med stor indlevelse, man tror hun er Dalva. Med sine levende ansigtsudtryk og mimik får hun os overbevist om sin kamp. Hun er vildt imod at blive skilt fra sin fader, som hun ikke kalder fader, men ved hans navn Jacques.

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: DALVA

© Caroline Guimbal. Helicotronc Tripode Productions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacques er lidt karikeret skildret som en noget overvægtig og halvskaldet mand. Man ser ham kun i en mindre rolle, hvor han er meget nedbøjet over det, han har gjort. Men han er troværdig i sin anger og sørgmodighed.

 

Jayden som socialarbejderen udfylder rollen vældig fint, som ham der skal tage sig af, hjælpe med praktiske ting som at købe nyt tøj, være der for Dalva, når hun har brug for det samt holde den professionelle distance, der er behov for. Dette skildrer fint socialarbejderens/pædagogens rolle, der hver dag skal kunne holde balancen mellem omsorg og engagement og den professionelle distance.

 

Man ser dog ikke en hverdag med Dalva og faderen, så på den måde får man ikke indblik i deres relation.

 

Værelseskammeraten Samia i skikkelse af Fanta Guirassy er den hårde og utilnærmelige i filmen, som livet ikke har været så god ved, men som bløder op over for Dalva og nærmest bliver hendes beskytter. Man skulle tro, at Fanta Guirassy kender hårdheden fra sig selv, så autentisk spiller hun hende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: DALVA

© Caroline Guimbal. Helicotronc Tripode Productions

 

 

 

 

 

En alvorlig film

Filmen henvender sig til alle (censuren siger ‘fra 11 år’ – hvilket er måske lige lavt nok sat – måske egner den sig til ‘meget modne’ fra den alder), som interesserer sig for samfundsproblemer, men er især aktuel for socialarbejdere og pædagoger, som kan få disse problemstillinger ind på livet. Den hjælper til at kapere, at ikke alle incestofre føler sig som ofre, men accepterer på allergrusomste vis deres rolle, de er blevet tildelt af deres fader eller hvem det måtte være. Det kan være en lang og tålmodig proces at få dem overbevist om, at det er noget upassende, der har fundet sted.

 

En filmatisering af et tabu, som vi i denne film oplever en ny vinkling og facet af. DALVA er for dem, der ikke bare er ude efter en feel good movie i denne omgang. En spillefilm, der nærmer sig dokumentar. Socialrealisme af allerværste skuffe – et barn der har fået frataget sin barndom.

 

DALVA er på linje med film som SYSTEMBRYDER og THE QUIET GIRL. Der er også referencer til vores egen DR producerede tv-serie ‘Ulven kommer‘.

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: DALVA – se trailer her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: DALVA er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION