Litteratur

En biografi: DIANA

En biografi: DIANA

 

 

Eventyret, tragedien, myten

 

 

 

 

 

 

 

 

En biografi: DIANA Eventyret, tragedien, myten

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. en smuk bog som jeg er overbevist om, at mange bliver glade for …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Prinsesse Diana, Lady Di, var et ikon, ingen tvivl om det. En omsorgsfuld, hengiven, kærlig kvinde, der desværre blev gift med en mand hun aldrig skulle have været sammen med.

 

Lone Theils har begået et fint og sobert værk om Diana. Historien er blevet fortalt igen og igen, alligevel er der en flig der ikke synes afdækket. Lone Theils (f.1971), er journalist og forfatter. Lone har boet 16 år i London, og har været korrespondent for både Politiken og Berlingske Tidende. Hun befandt sig i London da Prinsessen var død, og blev som så mange andre dybt berørt af det. Hele verden havde fulgt med i hendes privatliv, både op og specielt nedture, så man følte at hun var en man kendte. Hun formåede i sit korte liv at skabe en uforglemmelig aura om sig selv. Hun var absolut en ener.

En del af historien

Som Lone Theils skriver: Dette er ikke den fulde historie, men den er en del af det eventyr, der var Diana. For det var det. Det stod ikke skrevet i kortene at den lille pige, født 1. juli 1961, senere skulle blive gift med arvtageren af den engelske trone, Kronprins Charles.

 

Diana møder Charles første gang i 1977, hun er 16 år gammel og han er kæreste med hendes søster. Allerede der får Diana et anstrengt forhold til pressen, da hendes søster udtaler sig på en liden positiv måde om sig selv og Prins Charles. Det forfølger søsteren mange år frem i tiden. I 1980 mødes Diana og Charles igen og i 1981 bliver de officielt forlovet og gift samme år. Året efter fødes prins William og to år senere prins Harry. Derefter går hendes privatliv i en nedadrettet kurve.

 

Lone Theils har samlet billeder af Diana og hendes liv, der udtrykker mere end ord. Vi ser både den glade smilende livlige pige, den unge forventningsfyldte kvinde, den kærlige mor og et menneske der er bund ulykkeligt. Lone har sammenfattet en tekst der supplerer billederne på en fin måde. Teksten er fyldestgørende og tegner et portræt af et menneske der har villet sine børn det bedste og havde vanskeligt ved at bryde med konformiteten i det engelske kongehus.

Det virkelige liv

Bl.a. insisterede hun på at hendes drenge skulle se ”det virkelige liv” uden for slottets beskyttende mure. Hun tog dem med på væresteder, hvor fattige og hjemløse mennesker fik et måltid mad, steder de ellers aldrig ville komme, hun tog dem med på McDonald’s og insisterede på, at de skulle tale høfligt til alle ansatte på slottet og andre steder. Det er måske en naturlig ting for de fleste af os, men hvis du lever et mere eller mindre isoleret liv, på nogle helt andre præmisser end samfundsnormen fordrer, er det ikke altid logisk og nemt, at kunne opføre sig som et almindeligt barn i en børnehave eller skole.

En humanist

Diana gjorde en dyd ud af sit humanitære arbejde. Hun tog ofte til verdens brændpunkter for at vise sin sympati og gøre opmærksom på verdens fortrædeligheder. Hun var klar over at med hende i front, ville der endelig komme fokus på sagen. I særdeleshed tog hun spørgsmålet om landminer alvorligt og pludselig forstod hele verden, hvilke fatale konsekvenser de har. Kampen mod aids var en anden af hendes mærkesager. Det er blevet legendarisk at Prinsesse Diana ikke var bange for at tage aids-patienter i hånden eller tale med dem. Da hun var blevet skilt fra Charles, satte hun alle sine ikoniske kjoler til salg på Christie´s auktionshus, og pengene gik ubeskåret til børn med kræft og kampen mod aids.

En smuk bog

Det må have været forfærdeligt at være overvåget, faktisk udspioneret, alle døgnets timer. Prinsesse Diana var bygget af et unikt materiale. Hun var progressiv, brød hofetiketten, satte sine børn højere end alt andet, blev skilt og stod det igennem, for det meste med et smil på læben.

 

Lone Theils tekster er hjertevarme. Bogen er delt op i 10 hovedafsnit, med 20 mindre afsnit. Det giver et godt flow og overblik. Det er en smuk bog som jeg er overbevist om, at mange bliver glade for og er sikker på at Lady Di’s minde lever videre.

 

 

 

 

En biografi: DIANA – Eventyret, tragedien, myten. Forfatter: Lone Theils. Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof.

 

 

 

 

 

En biografi: DIANA – se mere her

 

 

 

 

 

 

En biografi: DIANA er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION