Film Litteratur Rejser

‘Vores mand i Amerika’ – Anmeldelse

Filmen ‘Vores mand i Amerika’ – anmeldelse

 

✮✮✮✮✮

 

“Danmarks ambassadør Ulrich Thomsen i sit livs rolle”

 – G.Boeholt, KULTURINFORMATION

 

‘Vores mand i Amerika’ premiere d. 13. august 2020. Filmen har Ulrich Thomsen i sit livs rolle som ambassadør for Danmark i Amerika Henrik Kauffmann. Ulrich Thomsen som vi jo bl.a. kender fra filmene ‘De Største Helte’, ‘Festen’ samt som skurk i James Bond filmene og en lang række udenlandske produktioner. Her ser vi skuespilleren i nært samarbejde med Mikkel Boe Følsgaard kendt fra bl.a. ‘En Kongelig Affære’ samt ‘Arvingerne. Instruktøren er Christina Rosendahl som også var instruktør på bl.a. ‘Idealisten’ fra 2015. Kom bag om filmen her.

 

 

Fotograf: Katalin Vermes / © 2020 Nimbus Film

Den danske ambassadør nægter at overgive sig

Henrik Kauffmann (1888-1963) nægtede at samarbejde med den danske regering, da den havde overgivet sig til tyskerne og derved var en ufri regering.

 

På grund af sin indignation over denne overgivelse handler Henrik Kauffmann på egen hånd og indgik som den danske gesandt i Washington på Danmarks vegne ‘Grønlandstraktaten af 1941’. En aftale, Kauffmann indgår med amerikanerne, som tillader USA at oprette militærbaser i Grønland. Traktaten blev indgået uden godkendelse fra den danske regering og Kauffmann hænges ud som landsforræder. Filmen giver et rigtig godt billede af, hvordan al dette her foregår. Diplomatens indignation over overgivelsen til tyskerne, hans handlekraft og ønske om at få denne Grønlandstraktat igennem. Så der er ikke kun tale om isen på Grønland, men også i maven og i whisky glasset.

 

Hvis denne traktat ikke var blevet indgået ville efter al sandsynlighed enten Nazisterne eller amerikanerne havde overtaget Grønland. Nazisterne var allerede i gang med at planlægge en invasion, da Grønlandstraktaten blev indgået og hvor havde Grønland så været i dag? Måske ikke på danske hænder, men kunne være blevet en udkantskoloni under fremmed herredømme.

Ambassadøren privat og de parallelle spor

Filmen skildrer også ambassadørens privatliv. At der er en afslappet atmosfære i hjemmet, børnene må gerne forlade bordet, der er ikke en stiv tone. Filmen følger også parallelle spor af dramaturiske kunstgreb. Ambassadøren er forelsket i sin kones søster. Man ser, at de bl.a. sidder og holder i hånd. Diplomaten flirter med søsteren. Søsteren spilles af Zöe Tapper f. 1981, som mange danskere husker som ung, næsvis, letlevende pige, der fremstiller hjemmebrændt whisky i Foyle’s War fra 2006. De to flirter som danskerne flirter med tyskerne. Kauffmann bliver afvist af konen og må sove på sofaen. Ligeså må diplomatiet sove på sofaen, da regeringen lukker kassen i over for den danske ambassade.

 

Vores mand i Amerika

Zöe Tapper. Fotograf: Nelly Kiss / © 2020 Nimbus Film

 

Man ser også, hvordan gesandten og familie omgås den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt selskabeligt (spillet af Henry Goodman, som mange danskere ligeledes husker fra bl.a. Foyle’s War, hvor han er en amerikaner, der har stjålet en opfindelse). Filmen er lavet med lange kamerascener, hvor man følger personerne og zoomer ud.

 

Henrik Kauffmann og hans frue Charlotte får en brat og barsk død i 1963, men hvordan skal man selv se i filmen.

 

Vores mand i Amerika

Henry Goodman & Ulrich Thomsen. Fotograf: Nelly Kiss / © 2020 Nimbus Film

Hvad bidrager ‘Vores mand i Amerika’ med?

Hvorfor skulle man se denne film, er der ikke skrevet og filmet så meget om 2. Verdenskrig? Det er en film, der behandler et vigtigt stykke Danmarkshistorie, der ikke er blevet belyst særlig ofte. Og hvis Henrik Kauffmann ikke havde handlet, som han gjorde, hvor var Grønland så endt? Hvor var Danmark endt i den kolde krig? Desuden er skuespilpræstationerne i top. Ulrich Thomsen gør det rigtig godt og ligeså hans medspillere Mikkel Boe Følsgaard og Denise Gough som hans kone Charlotte Kauffmann. Brug et par timer på at blive både underholdt og oplyst på samme tid.

 

Danmarkshistorie – der er verdenshistorie.

 

Vores mand i Amerika

 

 

Premiere: 13. august 2020
Instruktør: Christina Rosendahl
Produceret af: Nimbus Film
Spillelængde: 115 minutter (1T og 55 min.)

 

Teaser trailer:https://www.youtube.com/watch?v=drUrPPChQIo

Trailer: https://youtu.be/dzXNsEx8nCc

 

Redaktionen retter en særlig tak til Pari Khadem, der er næstformand i Film & Tv gruppens bestyrelse – Dansk Journalistforbund, der var så sød at invitere os til bio-event og forpremiere på filmen.

 

Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio – event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.

 

Næste event:  Filmen ‘Druk’ d.15. september. Kl: 18.00 – 22.00 i Grand Teatret. Thomas Vinterberg og Maria Månson holder oplæg og derefter Q & A fra salen.

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION