Kunst Litteratur

KAMP, JAGT og PRAGT – Davids Samling✮✮✮✮✮✮

KAMP, JAGT og PRAGT

Davids Samling

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

“Alle burde unde sig selv en tur forbi særudstillingen ….”

– Festus Steinmeier, KULTURINFORMATION

 

 

Hvem er ikke bare én gang i barndommen blevet slæbt ind på Krigsmuseet (tidligere Tøjhusmuseet) for at kigge på kanoner, rustninger, sværd og lanser? Og hvis man selv har fået børn, har man sikkert taget turen mindst én gang mere. Mange børn tiltrækkes af skinnende rustninger, den tunge mekanik og fornemmelsen af farligt voksenlegetøj.

 

Men hvor leverandørerne til Forsvaret ikke just har været oversvømmet af kunstdesignere, forholder det sig helt anderledes, når det drejer sig om våben fra den Islamiske verden. Derfor har Davids Samling åbnet en udstilling der omhandler våben fra den islamiske verden i perioden 1500-1850.

 

 

Dolk, Stål, forgyldt bronze, rubiner. Indien, Deccan; 16. århundredes anden halvdel L: 40 cm. Davids Samling Foto: Pernille Klemp

 

 

Som et meget grundigt udarbejdet supplement til udstillingen, har Davids Samling tillige udgivet bogen “Kamp, jagt og pragt”. I første del af bogen kan man læse om, hvordan våben indgår i den islamiske kultur. I anden halvdel finder man et utroligt flot katalog over de genstande, der udgør særudstillingen på Davids Samling.

 

Som et vidnesbyrd om den seriøsitet der ligger til grund for bogen, beskriver bogens første kapitel, hvordan våben indgår i Koranens tekster. Kapitlets forfatter er Thomas Hoffmann som til daglig er professor mso på Københavns Universitet. Efterfølgende giver andre forfattere et bud på, hvordan våben indgår i forskellige dele af den islamiske kultur. Som tidligere nævnt, kan man herefter tage bogen med ind på særudstillingen og bruge kataloget i bogens del II til at få en dybere forklaring til de udstillede genstande.

 

Når man i bogens del II kigger på billederne af de udstillede genstande, finder man hurtigt ud af, at våben i den islamiske verden ikke bare har en funktion. Ud over at være koblet til krig, jagt eller bare som statussymbol, udtrykker genstandene også en stor æstetisk bevidsthed. Det har været lige så vigtigt, som genstandenes egentlige funktion, at de skulle være smukke at se på. Og her kan den historiske våbensamling på Krigsmuseet slet ikke stå distancen.

En samlet udstilling af sin art for første gang

Davids Samling besidder naturligvis selv de fleste artefakter i forvejen, men supplerer også med ditto fra Nationalmuseet, Kongernes Samling på Rosenborg, Designmuseum Danmark samt en anonym privat udlåner. Bogen er så flot gennemarbejdet, at den i sig selv inviterer til et besøg på særudstillingen i Davids Samling. For en besøgende med blot en grundlæggende forståelse for islamisk kultur, må det være spændende at læse om ophavet til de forskellige udstillede genstande.

 

 

 

 

Når dedikerede kræfter sætter ind på at udgive en så gennemarbejdet bog, som tilfældet er her, bør man vise det en tilbørlig opmærksomhed. Enhver agtværdig indbygger i Danmark med rødder i, eller nysgerrig på den islamiske kultur, burde unde sig selv en tur forbi særudstillingen og gerne med bogen under armen. Det er så flot at se, hvordan æstetik og funktion kan kombineres til ét samlet udtryk.

 

 

Se mere her: www.davidmus.dk/udstillinger

 

Indlægget er skrevet af Festus Steinmeier, KULTURINFORMATION