Interview Musik

Beats nok til tre plader – KULTURINFORMATION i New York

Beats nok til tre plader

 

 

Den danske hiphop-producer Ras Beats er så passioneret om hiphop, at han måtte emigrere til musikkens hjemby, New York, for at lave musik. I år udgiver han hele tre plader på sit eget selskab.

 

 

 

I et musikstudie et sted i det pulserende New York sidder en dansker og laver vaskeægte New York-hiphop sammen med en lokal rapper. Der er dunkelt i studiet, og en lav summen af computere overdøves af den umiskendelige dumpen af en funky hiphop-rytme. Ras Beats alias Rasmus Jensen er i studiet for at færdiggøre et nummer til sin kommende plade med rapperen Eloh Kush.

 

Rasmus blev opslugt af rap og beats som ung i Fredericia og flyttede til New York i halvfemserne for at blive del af hiphop-scenen. New York er hiphoppens fødested og betragtes stadig som dens hovedstad. Her har han etableret eget pladeselskab og udgiver plader med både sine helte og nye navne. Det er respekterede folk som Masta Ace, Roc Marciano, Elzhi, John Jiggs og Vic Spencer, hvoraf flere har givet koncert i Danmark.

 

”Jeg har taget the scenic route, den lange, flotte rute”, fortæller Rasmus om sin vej.

 

 

Man kan ikke tage en uddannelse som hiphop-producer med SU, så Rasmus har uddannet sig selv ved at lave masser af musik i dyre studier og samarbejde med ligeledes håbefulde, lokale talenter. Til gengæld har han opnået respekt i miljøet og kunnet lære af rap-legender som King Sun.

 

”Det er absolut stort at møde og samarbejde med folk af den kaliber. Da jeg lavede et nummer med King Sun, freestylede (improviserede) han to forskellige vers på stedet. Og så skulle han hurtigt videre! Det er inspirerende at opleve den erfaring og dynamik på tæt hold”, fortæller Rasmus.

 

Ras Beats’ debutsingle udkom i 2003, og det efterfølgende album fik flotte anmeldelser, blev spillet på de førende internetradioer og solgt til hiphop-fans i hele verden.

Kontrol over egen kreativitet

Med tiden er pladebranchen blevet afgørende forandret, og pladeselskaberne satser generelt på de mest kommercielle navne. Derfor har Rasmus ligesom mange andre valgt at selvudgive sin musik. Efter verden er blevet digital, har han kunnet etablere hjemmestudie og pladeselskab i sin lejlighed i bydelen Queens, hvor han bor sammen med sin kæreste, og hvorfra han udbreder musikken via digitale kanaler.

 

”Den frihed er ret god. Hvis der ikke er nogen pladeselskaber, der vil være med, kan man lave det selv. Og hvis vi har en idé til et projekt, er det kun mig og rapperen, der skal blive enige. Man bliver god til at tage beslutninger”, fortæller Rasmus om fordelene ved at være uafhængig. Hans debutalbum hedder ligefrem Control Your Own – en manifestlignende titel, som han forklarer på denne måde:

 

”Man kan ikke gå og ærgre sig over negative ting, man ikke kan kontrollere: Pladebranchen, tiderne osv. Men man kan kontrollere, hvordan man håndterer dem. For eksempel udgive selv. Control your own”, fastslår den entreprenante dansker.

 

 

 

 

Et beat skal inspirere

I studiet dirigerer Rasmus processen. Beatet har han lavet i sit hjemmestudie af samples fra obskure vinylplader. Og Eloh Kush har på grund af coronarestriktioner indspillet sin rap i sit eget hjemmestudie. Nu finpudses helheden i samarbejde med en lydtekniker, så bassen brummer og trommerne smækker helt rigtigt, og stemmen går klart igennem. Rappen leveres dybfølt og med selvsikker New York-swagger over det funky og stemningsfulde rytmespor. Resultatet er rapmusik med noget på hjerte.

 

”Når jeg skal arbejde med en rapper, ser jeg først og fremmest på, om det vi laver, passer sammen. Der er nogle, hvis ting jeg godt kan lide, men som ikke passer til min lyd”, siger Rasmus om sin tilgang til samarbejdet. ”Men jeg ser også på, om jeg – uden at være arrogant – kan gøre deres ting bedre. Mit beat skal inspirere rapperen til sin tekst. Jeg kan godt lide ikke at give for meget instruktion, men mere bare sige ‘Gør det, du gør’ og så lade beatet inspirere”, siger Rasmus om sin arbejdsmetode.

 

Og metoden virker, for der er flere anerkendte rappere, der vil samarbejde med Ras Beats. I løbet af i år udsender han hele tre plader sammen med henholdsvis Eloh Kush, Freddie Black og Colombian Raw. De vil kunne købes direkte fra kunstneren på www.rasbeats.com.

 

 

Vigtige links:

 

Hør Ras Beats’ musik:
www.rasbeats.com/music

 

 

Se Ras Beats’ videoer:
www.youtube.com/user/RasBeatsWorldwyde/videos

 

Fotos: Carlos Vasquez

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Jensen, KULTURINFORMATION – © All rights reserved​