SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn
Kunst

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn

Frevert & Chef for Sophienholm, Barbara Læssøe Stephensen. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en raffineret måde at opleve samtidskunst på ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er altid stor forventning til, at den nye udstilling åbner på Sophienholm. Den lille perle har til stadighed formået at komme med nye ideer, i tråd med de forhåbninger der er til et dynamisk og moderne kunstmuseum. Sophienholm skuffer heller ikke denne gang.

 

‘Kunstnerkolonien i Italien og gensyn’, er et sjovt påfund, der kombinerer en aktuel fjernsynsserie, hvor 6 kunstnere rejser til Italien for at finde hvert deres udtryk, igennem de næsten samme motiver. Det kan man kalde højaktuel samtidskunst.

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Én tv-serie, fire sæsoner

Serien har kørt fire sæsoner, hvor man følger en håndfuld kunstnere i alle aldre. Første sæson 2000 foregik på Skagen, hvor bl.a. Cathrine Raben Davidsen, Frederik Næblerød og Maria Torp deltog.

 

Anden sæson var på Bornholm, hvor vi mødte Kaspar Bonnén, Michael Kvium, Kim Mejdahl, Julie Nord, og Sif Itona Westerberg.

 

I tredje sæson kom vi til Fåborg med Eske Kath, Ida Kvetny, Adam Christensen, Bjørn Magnussen, Lilibeth Cuenca Rasmussen og Gun Gordillo. I alle Kunstnerkoloniens udsendelser stifter vi bekendtskab med både etablerede kunstnere og unge kunstnere der er mere uprøvede, men som har vist et stort talent igennem deres kunst.

 

Det jeg synes er mest interessant i projektet er at se, hvor forskelligt de udøvende kunstneres personligheder træder frem, igennem deres værker. Eksperimentet, om man så kan sige, foregår i fjerde sæson, 2023, ved Amalfiekysten, og der skulle bl.a. Erik A. Frandsen, Jo Hedegaard, Kirsten Justesen, Sophia Luna Portra og Mette Riise Kristensen, finde nye toner frem i deres værker. Amalfiekysten har i flere hundrede år været et eftertragtet inspirationssted for kunstnere af alle slags. Den har en usigelig smuk beliggenhed og lyset er helt specielt.

 

På udstillingen er det mest værker fra den nye sæson som dominerer, men der er også et gensyn med værker fra tidligere udsendelser. Det er ikke alle kunstnerne der var med i udsendelserne, som er repræsenteret på udstillingen, derfor er der et par enkelte jeg ikke har nævnt.

 

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historien bag Sophienholm Kunsthal

Sophienholm blev bygget i 1768, men købt af Constantin Brun i 1790 og blev ombygget fra 1803-05. Bygningen fremstår i dag, som den gjorde da den var færdiggjort. Friederike Brun, 1765-1835, hvis familie var tysk, blev gift dansk med Constantin Brun, den gang en af Danmarks rigeste mænd. Friederike Brun var en interessant kvinde. Hun havde en stor passion for kunst og litteratur. Hun var selv en strålende forfatter og et stort navn i Tyskland. Friederike var stærkt inspireret af italiensk kunst og Italien i det hele taget. Igennem flere årtier var hun samlingspunkt for både nationale og internationale kunstnere, og holdt kunstsaloner i de velegnede gemakker på Sophienholm.

 

Hun var så begejstret for den italienske stil, at hun fik etableret æselveje på slotsgrunden, så de besøgende kunstnere følte sig hjemme, når de blev transporteret frem på æselryg. Mange af kunstnerne i hendes omgangskreds var personer, der tilbragte en stor del af deres tid i Italien, f.eks. Thorvaldsen. Derfor kunne intet være mere nærliggende end, at rammerne om udstillingen ‘Kunstnerkolonien Italien og gensyn’, skulle løbe af stablen på Sophienholm.

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

19 samtidskunstnere

Denne udstilling er en raffineret måde at opleve samtidskunst på, fordi du, som i dette tilfælde, kan se 19 samtidskunstnere udstille under samme tag. Nok er udstillingslokalerne ikke store, men man har formået at skabe plads og luft mellem værkerne, så de alle kommer til deres ret. Som noget ganske nyt kan man på en IPad både se og høre en kunstner kort fortælle om intentionerne omkring sit værk. Det er ikke alle kunstnere der er tilgængelige, men det giver alligevel en fin fornemmelse af, hvad der rører sig af kreative tanker hos nogle af personerne.

Et par nedslag

Det vil være helt umuligt at plukke nogle værker ud frem for andre, netop fordi alle er meget forskellige, har hvert sit udtryk og repræsenterer alle genrer, men jeg vil tage chancen, igen. Fra den italienske kunstnerkoloni er Jo Hedegaard et forfriskende nyt pust. Han har taget Italien helt ind og lavet nogle store relieffer i marmor med specielt udformede bogstaver, hvorpå der står: ASPETTA-vent og en anden: TI ASPETTO-venter på dig, (håber det er rigtigt forstået). Jo er ret opfindsom og har også en større installation med et fodbad, han havde stillet op ved en vej og forbikørende kunne tage et gratis fodbad i et guldvandfad.

 

Julie Nord var med i anden sæson på Bornholm. Hun malede en akvarel med inspiration fra de små usynlige væsner, der siges at findes i Bornholms undergrund. Hun maler/tegner med både humor og akkuratesse. Hendes værk er et mylder af mennesker, der næsten fører tanken hen på de hollandske malere fra 1500-tallet.

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst og Park – under samme tag

Det tør siges at vi kommer vidt omkring. Det er forfriskende at se den kunstneriske diversitet som udfoldes i de forskellige grupper, hvor kunstnernes udtryk virkelig bliver udfoldet forskelligt. Sophienholm Kunsthal er ikke alene et besøg værd når du skal opleve kvalitetskunst, du kan gå en tur i den smukke park eller en vidunderlig tur, om eller langs Bagsværd Sø. Hvis du har glemt madpakken, kan du være sikker på at den lille restaurant vil have lækre fristelser på menukortet. God fornøjelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn. Udstillingen slutter 1. april 2024.

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn – se mere her

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL: Kunstnerkolonien i Italien og gensyn er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm