DAC: Vores arkitektur
AKTUELT Kunst

Dansk Arkitektur Center: VORES ARKITEKTUR

Dansk Arkitektur Center:

VORES ARKITEKTUR

 

 

 

 

 

 

 

 

DAC: Vores arkitektur

Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……  arkitekt interesserede, såvel som børn og unge vil få en god oplevelse…..’

– Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Når man lander i Københavns lufthavn, føler man sig med det samme hjemme! Har du tænkt over hvorfor? Lufthavnen giver en’, en særlig velkommen følelse, en følelse af at her er rart at være en følelse af hjemme! Det er netop denne tanke eller følelse der ligger til bunds for Vilhelm Lauritzens arkitektur. Udstillingen VORES ARKITEKTUR tager afsæt i de 100 år der er gået, siden Vilhelm Lauritzen grundlagde sin tegnestue. Vilhelm Lauritzen var en kompromisløs funktionalist, der designede form, som altid fulgte funktion, og han insisterede på at god arkitektur var for alle.

 

DAC og Vilhelm Lauritzen Arkitekter har sammen lavet en fin udstilling, der viser de seneste 100 års arkitektur de som tegnestue, har været med til at skabe. I VORES ARKITEKTUR fejres det moderne gennembrud og en forståelse af hvad arkitektur er og den fortæller historien om bl.a. Vega, DR-byen og lufthavnen i Kastrup, og hvorfor vi holder af at færdes i netop disse bygninger.

 

Efter Anden Verdenskrig blev der rejst flere kvadratmeter i de efterfølgende 30 år, end der var rejst i de foregående 2000 år, og derfor må man nok sige, at vi alle er berørt af den arkitektur der findes omkring os, som vi bruger og bevæger os i hver eneste dag, uden måske at tænke videre over det. Med de mange ikoniske bygninger som Vilhelm Lauritzen arkitekter står bag, er tanken stadig at “form følger funktion”!

 

 

 

 

 

 

DAC: Vores arkitektur

Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

 

Zoner

 

Udstillingen er delt op i forskellige zoner der hver især handler om tidsperioder i vores liv, og hvor arkitekturen går ind og danner rammerne for et godt liv. Med transparente gardiner deles hver zone i udstillingen op, og hver zone har ét hovedværk der er i centrum. I reolerne, der går igen i hver zone, finder man supplerende materiale der indeholder alt fra film, billeder, porcelæn til byggematerialer. Man kan med andre ord gå gennem udstillingens fint opdelte zoner og mærke sig frem, for man må røre ved alt på reolerne, med undtagelse af de udstillede glasmontrene.

Intro-zonen

Intro-zonen, udstiller en bænk og lamper oprindeligt designet til Radiohuset, og som nu er blevet relanceret. Vilhelm Lauritzens egen samling af sommerfugle har også fået en lille plads i intro-zonen.

Kultur-zonen

Kultur-zonen, tager os med til koncert i Vega, i reolen vises Radiohuset fra 1936, TV-byen, DR-byen til Vega-folkets hus fra 1956.

 

 

 

 

DAC: Vores arkitektur

Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

Rejse-zonen

Rejse-zonen, handler om hvordan vi rejser. Vilhelm Lauritzen tegnede i 1922 den første terminal i lufthavnen der hed Vilhelm Lauritzen terminal, den blev bygget i 1939 med et passagertal på 71.750 pr år.

 

I 1999 stod terminalen til nedrivning, men ildsjæle fik på én nat flyttet hele terminalen fem kilometer væk fra lufthavnsområdet. Da man ikke kunne stoppe den daglige lufttrafik havde man kun nattetimerne til rådighed for at få flyttet terminalen. Guinness Rekordbog var til stede, og langs ruten hvor terminalen skulle flyttes stod sprængningseksperter klar med dynamit til at sprænge hele konstruktionen i luften, hvis noget skulle gå galt. Terminalen blev langsomt, i nattens mulm og mørke, kørt væk af et 2.600 tons, 110 meter langt, og 744 uafhængige hjuls køretøj. Operationen lykkedes! Du vil kunne se en model af den fine gamle terminal på udstillingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

Vilhelm Lauritzen arkitekter har været med hele vejen i lufthavnens udvikling. I 1960 blev terminal 2 bygget. Terminal 3 er fra 2007, med tilhørende metro og Kastrup togstation. En ny udvidelse af lufthavnen, i den ikke så fjerne fremtid, 2028 vil kunne rumme et passagertal på 40 millioner.

Sundheds-zonen

Sundheds-zonen, fokuserer på hvordan arkitekturen kan være med til at understøtte en healingsproces for patienten. Det nye diabetescenter i Herlev har bragt naturens healende kraft i fokus. Supersygehuset i Hillerød er ved at blive bygget og bliver også bygget med naturens healende kraft i fokus.

Uddannelse-Læring-zonen

Uddannelse-Læring-zonen, er spørgsmålet om børn i fremtiden skal sidde på stole i et rum eller vil fremtiden byde på andre læringsmuligheder. Se Life læringscenter for naturvidenskab, hvor børn kan komme ud i et læringsforløb.

 

Hvordan skal vi bygge i fremtiden? Er vores murstenstradition vejen frem eller vil vi kunne bruge nye materialer som halm, kork eller søgræs. Hvad kan materialerne overhovedet? Udstillingen fortsætter i et Edukatorium eller arkitekturværkstedet hvor børn kan afprøve forskellige materialer.

Bolig-zonen

Bolig-zone: Hvordan bor vi og hvordan kommer vi til at bo i fremtiden? Se studielejligheder på 6 etager som skal bygges på Østerbro og bygges i træmaterialer.

 

Højhusbyggeri er der store diskussioner om i Danmark og i denne zone kan man give sit eget bud på hvordan man synes et højhusbyggeri burde se ud!

 

Fælles for alle zoner på udstillingen er et ønske om at række ud til fremtidens generation som skal løse de udfordringer vi har været med til at skabe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

Arbejds-zonen

Arbejds-zonen, stiller skarpt på hvor vi skal arbejde i fremtiden? Bliver det hjemme eller på kontoret? Hvad er arbejdspladsen og hvordan kan den være med til at gøre arbejdslivet bedre for os alle sammen? I udstillingen møder du DSB’s gamle godsbanehotel fra 1960’erne, en 180 meter lang klods af en bygning, med kælenavnet KB32, den er blevet transformeres til en fem-etagers åbent kontordomicil med taghave.

 

I Nordhavn bliver der pt. opført et stort rundt fleksibelt kontorbyggeri, Nordø, der med fremtiden i sigte vil kunne anvendes på mange måder. Den runde bygning gør at alle har udsigt over vand, by eller skylinen. Udstillingen rummer en stor model af bygningen.

Se udstillingen

Udstillingen VORES ARKITEKTUR henvender sig måske især for arkitekt interesserede, men børn og unge vil også få en god oplevelse og nye tanker og ideer vil kunne blomstre.

 

På vej op af hovedtrappen til DAC udstillingen går man forbi “A Space Saga” som bestemt er et sjovt besøg værd. Og glem ikke at tage Fast Track ned, en rutschebane der løber gennem hele huset ned til receptionen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: VORES ARKITEKTUR er udviklet i samarbejde med DAC og Vilhelm Lauritzen Arkitekter og løber fra 18. november 2022 til 9. april 2023 og er en del af festivalprogrammet under UNESCO World Capital of Architecture 2023.

 

 

 

Se mere om Dansk Arkitektur Center: VORES ARKITEKTUR: Vores arkitektur her

 

 

 

 

 

Dansk Arkitektur Center: VORES ARKITEKTUR er anmeldt af Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION

 

Se mere om Hannah Kirkland & Helsingør Guide Tours her