Louise Frevert
Kunst

Ejnar Nielsen – Livstegn

Ejnar Nielsen – Livstegn

 

 

 

Ejnar Nielsen – Livstegn

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Ejnar Nielsen – Livstegn er at se på Den Hirschsprungske Samling frem til 11. december. Ejnar Nielsen (1872-1956) befinder sig i den Hammershøiske liga, og malede dystre – nærmest politisk ukorrekte billeder.

Livet på landet omkring Gjern

Motiverne er ofte fra landet. Det dystre rummer dog en hjertevarme og munterhed. Vi ser skildringer af syge, svage, fattige, blinde og handicappede mennesker, men tag ikke fejl – malerierne er samtidig små (eller store) livstykker, der bag melankolien også sværmer for en glæde og livslyst. Blomster går tit igen i motiverne – det at noget gror – cirkler der sluttes og menneskets plads i naturens kredsløb belyses.

 

 

 

 

Ejnar Nielsen – Livstegn

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

Scenografi

Den Hirschsprungske Samling har vanen tro ikke blot hevet den gamle udstilling ned og sat en ny op. Nej, man har gået skridtet videre og dekoreret de tre store udstillingssale med en udsøgt scenografi, der matcher billederne. Det er de herrer Mathias Mentze og Alexander Ottenstein, der pedantisk har valgt vægfarver, og sammensat friser med fragmentariske dele af kunstnerens breve. En kortfilm er også produceret om højdepunkter fra kunstnerens virke. I samarbejde med Vejen Kunstmuseum er der ikke bare blevet sammensat et lille katalog, men et dybdegående forskningsværk i bogform, som drabant til udstillingen. Den 270-siders bog er naturligvis righoldigt illustreret og fotografierne er udsøgte. Her finder vi også en tidsline og kunstnerens liv og levned. Enkelte breve indgår også i udstillingen LIVSTEGN – og her er der mulighed for at se skitser på både forside, men også bagside af brevet.

 

 

 

 

 

Ejnar Nielsen – Livstegn

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Handicap – det at være anderledes

Ejnar Nielsen maler den rå virkelighed på landet, men skildrer ikke kun armoden eller døden. Hans verden er dog langt fra idyllen hos Skagensmalerne eller den umiddelbare overklasse. Dette greb har Den Hirschsprungske Samling også løftet op på et højere niveau i udstillingen. Man har nemlig indgået et samarbejde med Dansk Blindesamfund og Dansk Handicapforbund om de emner, som udstillingen byder på. Det er der kommet flere ‘lytteposter’ ud af, hvor repræsentanter fra de to organisationer fortæller om deres indtryk af kunsten i Ejnar Nielsens værker.

 

 

 

 

 

Dansk Blindesamfund

Ejnar Nielsen: Den Blinde. Gjern,

1896-1898, Den Hirschsprungske Samling

 

 

Ikke kun malerier

Ejnar Nielsen har udsmykket en del af ‘bybillederne’ rundt omkring. Fotografen Niels Lyksted har taget fotos af den kendte mosaik, mange af os fra barnsben kender fra Det Kongelige Teaters gamle scene. Mosaikken befinder sig i August Bournonvilles Passage ved Kongens Nytorv. Mosaikken hedder ‘Landet og Dramaet’. Mosaikken blev skabt over en periode fra 1933 til 1939. I den forunderlige ‘bue’ skildres menige danskere fra forskellige fag og egnsdele, men også H.C. Andersen og Niels Bohr optræder i hvælvet. Niels Lyksted måtte ned på maven i frøperspektiv for at foretage sin eksponering af dette forunderlige kunstværk.

 

 

 

 

 

 

Det Kongelige Teater

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

Det Kongelige Teater

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

Ejnar Nielsen står også bag vægudsmykningerne i Vielsesværelset på det gamle Kongens Lyngby rådhus – her ser vi velkendte grøftekantsplanter og urter fra den danske fauna – vækster der ‘gror’, hvad enten det anses for ukrudt eller ej. Disse dekorationer findes den dag i dag og er fra 1943.

 

Louise Frevert deltog i pressevisningen og har beæret redaktionen med følgende statement:

 

‘Det er intet mindre end åndeløst at bevæge sig igennem Ejnar Nielsens udstilling. Det er sjældent, at man ser en så stor alsidighed hos en kunstner. Han har hele paletten: sanselighed, det makabre, skønhed, nuancer, medmenneskelighed, forståelse, indsigt, talent, perfektion, kort sagt, det er ubegribeligt, at Ejnar Nielsen ikke er blevet mere anerkendt også i udlandet.

 

Ejnar Nielsen formåede at skildre mennesket på godt og ondt. Også lidt uhyggeligt. For hvem af os bryder sig egentligt om at blive konfronteret med sygdom og død i en lind strøm på en kunstudstilling? Nok de færreste, men hos Ejnar Nielsen virker det helt naturligt. Emner, der er tabuiserede, formår han at fremstille realistisk og stilfærdigt. Man bliver draget ind i hans kringlede sind og opslugt af detaljerne og i nogle tilfælde er de nærmest gruopvækkende.

 

Pludselig opdager du, at alt dette selvfølgelig også har en livgivende side, med blomster og planter i smukke farver, der er selve spiren til livet. Derfor er denne udstilling en af de mest interessante Den Hirschsprungske Samling længe har haft’. – Lyder det fra Louise Frevert.

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Se mere om Ejnar Nielsen – Livstegn her

 

Redaktionen retter en særlig tak til fotograf Niels Lyksted

 

Ejnar Nielsen – Livstegn er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION