Teater

Folketeatret: SOMMER I TYROL

Folketeatret: SOMMER I TYROL

 

 

 

 

 

Folketeatret: SOMMER I TYROL

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

De fleste af os har nok set filmen SOMMER I TYROL og kan nynne og synge med på: ‘Man kan vel ikke gøre for, at man har charme’, ‘ja-ja-ja nu kommer jeg’, ‘I sommersol ved Den Hvide Hest’. Vi husker den hyggelige stemning, hvor alt ender godt og er ren idyl i smukke omgivelser.

 

Filmen foregår i virkeligheden ikke i Tyrol, men ved den lille by St. Gilgen ved søen Wolfgang See 20 km fra Salzburg, hvor Sound of Music også er optaget nærmest samtidig.

 

SOMMER I TYROL er oprindelig en tysk operette. Historien er hentet i et gammel lystspil. Operetten havde premiere 1930. Den danske udgave af filmen havde premiere i 1964.

 

 

 

 

 

 

 

Folketeatret: SOMMER I TYROL

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

Handlingen

Folketeatret opfører et moderniseret teaterstykke på højt niveau med instruktion af Rolf Heim.

 

Det hele foregår på hotel Den Hvide Hest i Tyrol. Indehaversken er Josepha Vogelhuber (Kristine Marie Brendstrup) og hun fører hotellet med hård hånd. Tåler ingen slinger i valsen, selv om det tjenende personale ikke er særlig effektive, men læser romanblade, mens de støvsuger og er meget sløve i betrækket, når de skal gøre rent.

 

Der opstår forviklinger med et værelse, en direktør og dennes giftefærdige datter har fået tildelt. Direktøren er indehaver af en herretrikotage virksomhed og har fået det bedste værelse, men det bliver så efterfølgende tildelt blæremåsen hr. Sigismund Sülzheimer, da Josepha mener, at han har sendt hende røde roser gennem en hel måned. Dette er nu en misforståelse, da det i virkeligheden er overkelner Leopold (Mathias Flint), der er forelsket i Josepha, der har sendt blomsterne anonymt. Hvor om alting er bliver direktøren smidt ud af det bedste værelse, hvilket ikke sker uden store protester.

 

 

 

 

 

 

 

Folketeatret: SOMMER I TYROL

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

Da det så oven i købet viser sig, at det er hans konkurrent i trikotage – den trikotage, som han har opfundet med undertøj ud i et, med lufthuller og knappes foran, som konkurrenten tager æren for at have opfundet, ja så bliver det helt galt for direktøren. Det hele bliver ikke bedre af, at datteren så går hen og forelsker sig i konkurrenten.

 

Hr Sigismund synes, at han er en foræring til denne verden og at damerne står i kø efter ham, men nu har han fundet sit hjertes udkårne den charmerende Clara, der kun læspende kan sige bogstavet s, så hendes sprog bliver meget charmerende og han er helt solgt.

 

Overkelneren Leopold bliver fyret, da Josepha ikke vil have en overtjener, der er forelsket i hende ansat. Men alt ændrer sig da Kejser Franz Joseph melder sin ankomst.

 

Denne teaterudgave af SOMMER I TYROL er produceret farceagtigt. Dog alligevel med afstand til den oprindelige film fra 1964; set på den oprindelige film med et lidt skævt smil.

 

Der er flere rigtige sjove dansescener i bl.a. hvor overkelneren Leopold skal lære den kejtede stuepige Lenerl (Rikke Buch Bendtsen) at danse, så hun kan gøre indtryk på Sigismund, som hun er forelsket i. De danser, så det svinger og er virkeligt morsomt.

 

Mathias Flint spiller øretæveindbydende formidabelt hele vejen igennem. Vi kender ham bl.a. fra Grønnegårdsteatrets MASKERADE, hvor han spillede filuren Arv og fra Charlie og Chokoladefabrikken. Mathias Flint tager utvivlsomt kegler af helt nye og overraskende dimensioner, som kun en overordentlig dygtig skuespiller kan præstere.

 

 

 

 

 

Troels Malling

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

Troels Malling udfylder sin rolle til perfektion som den flirtende, dameglade mand, der bestemt mener, at der bliver udgydt mange suk i adskillige barme for hans skyld. De fleste med blot det mindste kendskab til skuespilleren har ikke svært ved at sætte sig ind i, at denne rolle er som selvskreven til Troels Malling, og hans skuespilkunst.

Kulisser og scenografi

Kulisserne er måske ikke helt som man lige forestiller sig SOMMER I TYROL med altankasser o.s.v. I vinduerne. De er meget enkle, men funktionelle. Der foregår en masse i dem. Denne udgave af SOMMER I TYROL byder på en blanding af nutiden og de gode gamle dage. Mængder af musik og dans venter.

Repremiere og 40 års jubilæum

Forestillingen er en repremiere og havde oprindelig premiere på Folketeatret d. 11. maj 2021. Repremieren var den 23. november 2022 og faldt sammen med Søren Hauch-Fausbølls 40. års skuespiller jubilæum, hvilket blev markeret med taler af Folketeatrets direktør Kasper Wilton og skuespillerforbundets formand Benjamin Boe Rasmussen den aften. Her fra redaktionen kan vi kun sige et stort tillykke  – de gange vi har været tæt på Søren Hauch-Fausbøll i journalistiske sammenhænge på fx. Det Kongelige Teater, har manden været utrolig jordbunden og venligheden selv.

 

 

 

 

 

 

 

Søren Hauch-Fausbøll

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

SOMMER I TYROL spiller på Folketeatret fra 23. november – 4. december 2022 og har været på turné i hele landet fra 9. september til 18. november 2022.

 

 

Folketeatret: SOMMER I TYROL, Medvirkende:

 

Leopold Brandmeyer bliver her spillet af Mathias Flint, Kristine Marie Brendstrup ses som Josepha Vogelhuber, Karsten Jansfort er Julius Müller, Troels Malling er Sigismund Sülzheimer, Rikke Buch Bendtsen som Lenerl, Kristine Yde som Clara Müller, Kristoffer Sass som Micki, Søren Hauch-Fausbøll spiller Kejser Franz Joseph m.fl., Søren Bang Jensen er Schmidt m.fl., Julian Thiesgaard Kellerman ses som brudgom m.fl., Maria Corydon er brud m.fl.

 

 

 

Se mere om Folketeatret: SOMMER I TYROL her

 

 

 

 

Folketeatret: SOMMER I TYROL er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION