Kunst

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING – Oda Knudsen

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING – Oda Knudsen

Kredit i Flammer

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING - Oda Knudsen

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

Oda Knudsen (1938-2022) var i mere end 50 år en dynamisk samtidskunstner, og det er første gang at der vises en udstilling af en så stor vifte af hendes værker. Odas hjemmebane var i mange år Det jyske, men hun flyttede senere til København. Oda blev uddannet sygeplejerske, og valgte efter endt uddannelse at gå direkte videre til det Jyske Kunstakademi, hvor hun studerede fra 1960-1963. Oda havde mod på at prøve mange kunstneriske veje. Hun startede med billedvævning og bevægede sig videre til skulptur, mosaik, glasmaleri og kunstnerpublikationer. Men først og fremmest var Oda maler.

Nye veje

Oda Knudsen var usædvanlig alsidig og ville på ingen måde sætte grænser for sig selv. Hun eksperimenterede hele tiden med nye udtryk. Specielt i malerierne og materialerne. Ofte kom hun tilbage til det samme motiv og satte fokus på nye måder at gøre tingene på.

 

 

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING - Oda Knudsen

 

 

 

 

 

 

Oda var betaget af havet og det ses i de tilbagevendende motiver med søslanger, blålige farver og en mand der sejler. Oda var gift med en skibskaptajn. I det hele taget fik Oda sin inspiration i omgivelserne og de mennesker der var rundt omkring hende. Hendes passion for naturen er endnu et aktivt drive i mange af hendes malerier. Hun var ikke bange for at prøve nye veje i stil og hendes komposition var drevet af hendes intuition.

Sin egen

Oda var aldeles kompromisløs og helt sin egen. Hun kombinerede ofte materialer ind i malerierne, så de fik en ekstra dimension. I det hele taget viser Oda hele sit liv igennem en stor interesse for mennesker og musik og af hendes mest sigende værker er Saxofonspilleren, der nøgen står og spiller saxofon, et instrument Oda selv havde interesse i. Rytmen og bevægelsen i universet ses tydeligt i hendes billeder.

 

Siden 1978 var hun medlem af Decembristerne, siden 1998 medlem af Stokrosebanden og i 2019 modtag hun Eckersberg Medaljen. Oda Knudsen var både maler og poet og indsatte små tekster i billeder eller tegninger med kommentarer om alle mulige emner der interesserede hende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING - Oda Knudsen

 

 

 

 

Et aftryk

I 2020 udgav hun en bog med tegninger om ”den tabte luft”: Tidens Coronatand. Hun bearbejder nogle af coranatidens mest omtalte emner, såsom de døde mink, coronamutationer, mundbinds problematikken etc. Disse dystre emner formår Oda at formidle i sit sædvanlige originale farveorgie, kombineret med politiske kommentarer, private anskuelser og breve. På det tidspunkt var livets afslutning noget der i en alder af 84 år, lå hende på sinde og hun nedfældede sine tanker om emnet i bogen.

 

Hun var et åbent menneske og bevarede til det sidste sin kunstneriske integritet og nysgerrighed. Hendes personlige stil fraveg hun aldrig. Tværtimod, eksperimenterede hun til det sidste. En unik kunstner der har sat sit tydelige aftryk i kunstverdenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING - Oda Knudsen

 

 

 

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING – Oda Knudsen. Kredit i Flammer, slutter 12. marts 2023.

 

 

 

 

Se mere om DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING – Oda Knudsen her

 

 

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING – Oda Knudsen er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION