Kunst Litteratur

Drømmenes København af Holger Dahl

Drømmenes København af Holger Dahl

Store arkitekturprojekter, der aldrig blev realiseret

 

 

 

 

 

Drømmenes København af Holger Dahl

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘……“Drømmenes København” har noget på hjerte …..’

– Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

“Drømmenes København” er en bog med plads til både legende arkitekt-refleksioner og byplanlægnings-relaterede ytringer fagligt og politisk, hvor arkitekt og arkitekturredaktør på Berlingske – Holger Dahl – tager læseren rundt på en delvist imaginær sightseeing i Københavns arkitekturprojekter, primært fra 1900-tallet og ind i fremtiden med Lynetteholmen. Det er både underholdende og spændende læsning, men kan det mere end det?

Adjektiver og superlativer ad libitum

Operaen er både en “besværlig prop”, “mislykket”, “en sær død klods” og “en ucharmerende brødrister” med “kølergitter”. For ikke at tale om Øresundsbroen, som er en “rugbrødsmad”, og et “sofabord uden plade”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drømmenes København af Holger Dahl

Lundgaard & Tranberg Arkitekters forslag til en cykel- og gangbro mellem Kvæsthusbroen og Operaen.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter

 

 

 

På den anden side er Kløvermarken – som blev fredet i 2011 – blevet udsat for “en bagstræberisk og destruktiv” [fredning], som kunne have lagt græs til Bjarke Ingels visioner om “Kløvermarksmuren” med cirka 3000 boliger og plads til idrætsforeninger og klubhuse. Og hvad med idéen om at lade Norman Foster’s Tivoli-hoteltårn på 102 meter fylde i bybilledet i centrum i stedet for “husblaspaladset” (udvidelsen af Industriens Hus)?

 

Ja. Holger Dahl hvæser og sprutter til tider med dybe hug til det eksisterende og forsvinder andre gange væk i ophøjede saligprisninger til det uskabte. Isoleret set kan det umiddelbart virke lidt anstrengende, men det fungerer faktisk. Den sproglige fugemasse er ikke bare fyld; den binder det hele sammen og lader pointerne stå tilbage hos dem der skal tage dem til sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Drømmenes København af Holger Dahl

Schmidt Hammer Lassens ’X-ing Towers’. Schmidt Hammer Lassen Architects

 

 

 

 

“Drømmenes København” formår overordnet at lade det subjektive og/eller arkitektfaglige formidle sig ud i logiske argumenter som i eksemplet med Operaen, hvor Holger Dahl med tekst og billeder påpeger hvordan operabygningen lukker Nicolai Eigtveds uendelighedsakse og dermed amputerer den oprindelige plan for Frederiksstaden.

 

Bogens mange illustrationer der sammen med teksterne grafisk er opsat med indlagt tid og plads til refleksion, giver også et spændende perspektiv og er en fornøjelse at dykke ned i – uden at hægte dem af os der ikke er arkitekter alt for meget af. Her kan fremhæves et eksempel fra bogen relateret til Operaen, hvor en skrinlagt idé om en direkte cykel- og gangbro mellem Kvæsthusbroen og Operaen, fik deres anmelder til at tænke: “ej, hvor havde det været genialt!”.

Monolog i mol

“Drømmenes København” er ikke bare en smuk bog. Den har også noget på hjerte. I starten af bogen slår Holger Dahl fx et slag for at genoplive den åbne arkitektkonkurrence i fremtidens byplanlægning i København, og selvom der igennem bogen hvæsses kløer op ad nutidige og fortidige politikere og andre beslutningstagere, ender bogen med at sætte læseren af på Lynetteholmen i melankolsk afmagt uden at følge op på de pointer der så nøjsomt var blevet præsenteret for os.

 

 

 

 

 

 

Drømmenes København af Holger Dahl

Erick van Egeraats forslag til boligbyggeri på Krøyers Plads. Design Erick van Egeraat

 

 

 

 

Holger Dahl kunne for min skyld have sluttet bogen af med at gå Martin Luther i bedene og banke et skilt op foran Lynetteholmen med en reformerende opsang, eller et højtideligt manifest uden at jeg ville føle at det var “over the top”. Et perspektiv i form af et interview eller en dialog havde også klædt bogen som en værdig afslutning.

 

Med andre ord ender en glimrende bog i bund og grund med en monolog i mol, efterfulgt af en litteraturliste, og det er desværre antiklimatisk for både oplevelsen og bogens budskab.

 

Man håber at det kan få en anden læser til at gribe stafetten og skrive – eller påtage sig arbejdet med – “Helhedsambitionernes København”.

 

 

Store arkitekturprojekter, der aldrig blev realiseret

 

 

 

“Drømmenes København – Store arkitekturprojekter, der aldrig blev realiseret”
Af Holger Dahl. 288 sider. Forlag: Strandberg Publishing

 

 

Se mere om Drømmenes København af Holger Dahl her

 

 

 

 

 

Drømmenes København af Holger Dahl er anmeldt af Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION