Kunst

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD

 i barok og samtidskunst

 

 

 

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD

Abraham Mignon, ‘Østers, frugter og et vinglas på et stenbord’, (1671-1679). Tilhører Statens Museum for Kunst. SMK Foto/Jakob Skou-Hansen

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

Udstillingen handler om mad, mere og andet. Den sætter spørgsmålstegn ved vores madkultur i dag og vi bliver konfronteret med et overforbrug, kultursammenstød, liv og død og madsvineri, set gennem fire samtidskunstneres værker. De har alle fremstillet deres værker til denne udstilling og har ladet sig inspirere af malerier fra barokken. Kan der være fælles linjer og tendenser i et spænd på 400 år? Ja, er det klare svar.

Barok

De fem barokmalere, hvis malerier er med på udstillingen, (fra 1600tallet), var alle med til at præge deres samtid og havde specialiseret sig i Nature morte malerier, ”madbilleder” som vi nok ville kalde dem i dag. Smukke, farvestrålende billeder af opstillinger med frugt, kød, fisk, grønt, vin, brød, østers og ikke mindst eksotiske frugter, på smukke fade. En ren fryd for øjet, men med et skjult budskab til beskueren om at skulle tænke sig om i livet. Gør du det rigtige? Holder du dig på dydens sti? Du ved jo, at du ikke lever evigt, osv. Billeder fyldt med symbolik. Alt sammen for at blive mindet om den overflod og sanselighed der var i samfundet. Det kunne være skildret i dag og det er lige nøjagtigt, hvad der bliver gjort på denne udstilling.

 

 

 

 

 

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD

‘MAD MAD MAD’. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm

 

 

Samtidskunst

De fire kunstnere har fire store pompøse værker med på udstillingen, der hver især anskuer tingene på en anden måde, end vi kender, alligevel handler de om de samme emner. De gør os opmærksomme på den dødelighed der er i tingene, i maden ja, livet selv. Vi lever i en forbrugskultur og f. eks har Rolf Nowotny valgt at gå direkte bag facaden i bogstaveligste forstand. Vi ser et kæmpekøkken, hvor der står stabler af opvask og en opgivende opvasker står midt på gulvet, omgivet af andre opvaskere som genfærd. Alle niveauerne i et måltid på en restaurant er med: gæsten der bestiller, tjeneren, kokken, opvaskeren, bagsiden af festmåltidet, en skildring af det hierarkiske klassesamfund.

 

 

 

 

 

barok og samtidskunst

Rolf Nowotny, ‘SCAAR’ (2022), ‘MAD MAD MAD’. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm

 

 

 

 

 

Anna Stahns næsten naivistiske tegninger fra gulv til loft i to rum illustrerer strålende den overbegejstring, næsten madpornografiske glæde ved mad, som vi ofte udviser. De er som fra et menukort med frit valg på alle hylder. Overvældende barokagtigt, svulmende, med supplement af en bog til at læse i rummene, Tilberedelse af et menneske, kreeret i samarbejde med Rasmus Halling Nielsen. Hendes tegninger er ramt lige på kornet af overfloden, f. eks en kvinde som en isvaffel.

 

 

 

 

 

 

barok og samtidskunst

Anna Stahn, ‘MAD MAD MAD’. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm

 

 

 

Emily Gernild tager afsæt i Felice Bosellis, Flået oksehoved. Her er det et hestehoved, der serveres på et fad. Billedet hedder En kovending (hestebøf med løg). Kunstneren forholder sig til døden på en intens og nytænkende måde. En abstrakt måde at male stilleben på. Emily Gernilds andet billede, Smagen af sorte citroner, er i smukke afdæmpede farver, næsten som om det hele opløses, igen denne dragende forgængelighed som tydeligt fornemmes.

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm

Rolf Nowotny, ‘SCAAR’ (2022), ‘MAD MAD MAD’. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm

 

 

 

 

 

Silas Inous værk, er et syv meter langt kødspyd, der i al dets vulgaritet nærmest spidder tilskueren. Der er ophængt et peberkagetempel, et ulvehoved, en kæmpe chips, en måske fremtidig spiselig gople, en fremtids spiselig kæmpe puppe og en flagermus fremstillet i fedt. Underneden er der et kæmpekar med fritureolie. Der breder sig en lidt kvalmende lugt i lokalet. Det printer sig ind i erindringen og vil komme på nethinden næste gang man skal beslutte om vi skal have pasta og grøntsager eller en dobbelthamburger til middag!

 

 

 

 

 

Gl. Holtegaard

Silas Inoue, ‘Skewer’ (2022), ‘MAD MAD MAD’. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm

 

 

Tankevækkende og interessant

En helt igennem usædvanlig udstilling, der vækker følelser og nye tanker. Til tider er værkerne pågående, udfordrende, uskønne, vulgære, men de virker efter hensigten. Næste gang man skulle komme i nærheden af en frituregryde, vil man da lige tænke sig om en ekstra gang: er det nødvendigt at spise al den olie, behøver jeg det ekstra måltid, hvordan skiller vi os sikkert af med affaldet? En tankevækkende, interessant udstilling.

 

 

 

 

 

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD – i barok og samtidskunst

Pieter Claesz, ‘Opstilling med skinke’, 1625. Tilhører Nivaagaards Malerisamling

 

 

 

Se mere om Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD her

 

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD – i barok og samtidskunst slutter 12. februar 2023.

 

Gl. Holtegaard – MAD MAD MAD er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION