Historien om Grønland og Danmark - DRTV
Film Rejser

Historien om Grønland og Danmark – DRTV

»Historien om Grønland og Danmark«

En afdæmpet kolonihistorie

 

 

 

 

 

Historien om Grønland og Danmark - DRTV

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

’Der er flere tusinde kilometer hav mellem Grønland og Danmark. Vores lande er vidt forskellige, men vi er en del af hinandens skæbne.’ – citat fra serien

 

 

Grønland er jævnligt i medierne. Vi hører om klimaforandringer, jagten på råstoffer og stormagternes interesse for den strategiske beliggenhed. Men af særlig interesse er forholdet mellem Grønland og Danmark. Tvangsflytningen af den oprindelige befolkning omkring Thule, de grønlandske eksperimentbørn, plejebørn og anbringelsessager, og netop i disse uger en ny gammel sag om de tusindvis af kvinder der fra 1960’erne til midten af 1970’erne fik opsat en spiral mod deres viden og vilje. Alle disse tragiske historier bliver ofte fremstillet som en gammel kolonimagts overgreb på en oprindelig befolkning. Der har igennem de sidste 300 år været rigtig meget diskussion, og der er mange følelser forbundet med den fælles historie. Debatten kan dog af og til forekomme noget historieløs.

Et skæbnefællesskab

Derfor har DR nu produceret en dramatiseret dokumentarserie om de to landes indbyrdes historie eller skæbnefællesskab. Serien har været undervejs i to år. Den skulle egentlig have været præsenteret i 2021 i anledning af 300-året for Hans Egedes ankomst til det han selv kaldte ’Håbets Ø’. Men som så meget andet blev den forsinket af pandemien.

 

 

 

 

Historien om Grønland og Danmark - DRTV

 

 

 

 

 

Serien er en slags selvstændig fortsættelse af den tidligere DR-serie »Historien om Danmark«. Værter er skuespilleren Lars Mikkelsen og skuespiller og sanger Nukâka Coster-Waldau.

 

Serien indeholder en række dramatiseringer af vigtige nedslag i historien, og der præsenteres en række forskere, arkæologer og historikere, både grønlandske og danske, der fortæller os brudstykker af historien. DR har sørget for at folk i Grønland var involveret i seriens tilblivelse.

 

Bag selve historien om den danske kolonisering af Grønland gemmer der sig alle de mange menneskers historier, historier om mødet mellem to folk som er meget forskellige og som faktisk kan lære af hinanden, og for rigtig manges vedkommende mennesker der gerne vil leve sammen.

 

Serien er afdæmpet, nuanceret og afbalanceret, og stoffet præsenteres sagligt og faktuelt. Historien er egentlig velkendt, men helt sikkert også ny for mange. Eksperterne fremstår enige, de modsiger ikke hinanden. Konflikterne præsenteres, men hensigten har ikke været at diskutere, men at skabe et sagligt og fælles grundlag for den debat der foregår.

 

 

 

 

 

 

 

En afdæmpet kolonihistorie

 

 

 

 

De fire afsnit

’Der er flere tusinde kilometer hav mellem Grønland og Danmark. Vores lande er vidt forskellige, men vi er en del af hinandens skæbne.’ Sådan indledes serien. I første afsnit oplever vi Hans Egede og families ankomst til en lille grønlandsk boplads og de første svære år for hans missionsvirksomhed. Med sine sønner som tolke og brobyggere kommer der dog et gennembrud, hvorefter de fleste nyomvendte omkommer i de epidemier der uvægerligt følger i kølvandet på europæernes ankomst. Det er nok det mest gribende afsnit, og en næsten romantisk fremstilling af inuits oprindelige liv.

 

Afsnit to fortæller ret overordnet historien om det handelsmonopol Christian den 7. lod etablere. Først de mislykkede forsøg på at gøre hvalfangst til en god forretning og siden hvordan sælfangsten tog over. Vi følger den virkning det får på grønlændernes liv. Et forbavsende moderne system med kontrol og effektivitetsmålinger udført af grønlandske opsynsmænd afløser fangersamfundets fællesskab og overskudsdeling. Håbet var vist at tjene på at hjælpe til selvhjælp.

 

Først i afsnit tre får vi en egentlig grønlandsk hovedperson, Augo Lynge, lærer, forfatter og siden politiker. Han er stærkt optaget af Grønlands fremtid og status i forhold til Danmark, og som mange andre føler han at Grønlandsstyrelsens omsorgsfulde beskyttelse af den traditionelle kultur i virkeligheden forsinker fremskridt og udvikling. Denne udvikling fremskyndes imidlertid under Anden Verdenskrig, hvor Grønland er afskåret fra Danmark, og amerikanerne overtager forsyningen af landet og etablerer sig med baser. Efter krigen er intet helt det samme mere, og snart ændres Grønlands kolonistatus med den nye grundlov i 1953, egne repræsentanter i Folketinget, og samfundsudviklingen tager for alvor fart.

 

 

 

En afdæmpet kolonihistorie

 

 

 

 

 

Fjerde afsnit fortæller om denne udvikling op gennem 1960’erne og 1970’erne, en udvikling der medfører økonomiske fremskridt, bedre sundhed og uddannelse, men har også ret store sociale konsekvenser. Bygder nedlægges og byerne vokser. Det gør uligheden og utilfredsheden også, og det baner vejen frem mod mere selvstændighed og til sidst hjemmestyret som bliver indført i 1979.

 

 

 

 

 

 

Historien om Grønland og Danmark - DRTV

 

 

 

 

Her slutter serien. Historien fortsætter. Hjemmestyret udvikles til Selvstyre i 2009, og nu diskuteres hvordan og hvornår man når frem til egentlig Selvstændighed. Men denne series ærinde er blot nøgternt at genfortælle selve historien, så den efterfølgende diskussion ikke kun handler om følelser, men også tager afsæt i viden og fælles forståelse. Sagt med instruktøren Inuk Silis Høeghs ord:

 

’Det har været enormt spændende at dykke ned i min og mit folks historie gennem de sidste 300 år. Historien er med til at gøre en mere selvbevidst om, hvordan vi er nået herhen, og den kamp som vores forfædre har kæmpet før os.’

Lessons learned

Uden at tage parti i diskussionen synes jeg serien bekræfter hvad vi allerede ved: Der er intet nyt under solen. Historien gentager sig. Kolonimagter kan godt have haft gode hensigter. Men selv med gode hensigter er det langtfra altid resultatet bliver godt. Det gælder ikke kun kolonimagter. Det gælder også de magter der kommer efter.

 

Hvis man synes at serien mangler grønlandske stemmer, så anbefales Kirsten Thisteds bog Stemmer fra Grønland, der redegør for og eksemplificerer den følelses-økomomi der kom til udtryk i kolonitidens bestræbelser. Læs om Stemmer fra Grønland her

 

 

 

 

 

 

Historien om Grønland og Danmark - DRTV

 

 

 

 

Faktaboks

Historien om Grønland og Danmark – DRTV
Dramadokumentarisk serie i fire dele.
Instruktør: Inuk Silis Høegh
Fortællere: Lars Mikkelsen og Nukâka Coster-Waldau.
Blev vist på DR over fire søndage sidst i april, først i maj 2022.
Kan fortsat streames på dr.tv

 

 

Foto: DR/Morten Krüger

 

Historien om Grønland og Danmark – DRTV er anmeldt af cand. scient. Bo Christiansen, KULTURINFORMATION