Jørgen Leth
Litteratur Musik

Jazz i Kongens Have

Jazz og poesi –

I Kongens Have med Niels Lyksted

 

 

 

 

 

Jazz i Kongens Have

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

Copenhagen Jazz Festival er stærkt tilbage efter en totalt aflyst festival i 2020 og en ren dansk udgave i 2021 med mange begrænsninger. Årets koncertrække byder således på ikke mindre end 1200 koncerter fordelt over 17 dage på flere end 120 spillesteder.

 

 

 

 

Jazz i Kongens Have

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

Jazz i Kongens Have

Festivalen åbnede fredag i Kongens Have, der traditionelt er det mest populære spillested med masser af gratis koncerter.

 

Åbningskoncerten var med Jakob Bro Special Edition – en tentet med de to populære digtere Jørgen Leth og Peter Laugesen i front. Dermed førte man sig sat tilbage til 1960erne, hvor jazz og poesi var en særlig attraktion. Dengang var det primært mindre ensembler, der akkompagnerede digterne på de helt små scener. Men sådan behøver det ikke at være.

 

 

 

Jørgen Leth

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

Fredag var der ikke mindre end ti musikere på scenen. En overraskelse – og dog. Jakob Bro er ganske vist mest kendt for sine trio-udgivelser med store internationale kunstnere som Lee Konitz, Bill Frisell og Poul Motian. Men Jakob Bro har tidligere stået i spidsen for større ensembler. Denne gang blev det til en konstellation af originale stemmer på tværs af generationer og genremæssige udgangspunkter. Og endda med to bassister og to trommeslagere. En musikalsk tilkendegivelse og en ekstraordinær begivenhed, der vidner om spændvidden i Bros kunstneriske udfoldelse. Samtidig afspejler ensemblet den mangfoldighed og lyst til eksperimenter, som ligger i festivalens dna.

Jørgen Leth & Peter Laugesen

Koncerten indledtes med Jørgen Leth, der til lejligheden havde medbragt nogle af sine allertidligste digte og fortællinger, der sætter fokus på nogle af jazzens helt store navne blandt andet Thelonious Monk. Værkerne blev fornemt understøtte af orkestret. Herefter blev det Peter Laugesens tur til at tage os med på en tur ned ad memory lane.

 

 

Peter Laugesen

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

At de to digtere også er store humorister, viste den afsluttende del af koncerten, hvor de begge var på scenen. Kunstgrebet var her at kombinere tekster af de to kunstnere. Og vel at mærke med en linje eller to fra hver – en af gangen. Det førte til absurde, men absolut underholdende fortællinger, hvor de to grand old men blandt andet kommenterede det at blive gammel. Jo, begge er efterhånden kommer godt op i årene. Men det er ikke det store problem, når man kan krydre det hele med en god portion humor. Og det gjorde de til det medlevende publikums store fornøjelse!

 

 

 

 

 

Jazz

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Efter koncerten tager Jakob Bro til det legendariske spillested The Village Vanguard i New York. Til september indspiller han et nyt album på ECM med bassisten Anders AC Christensen og trommeslageren Brian Blade.

 

 

 

Copenhagen Jazz festival varer lige til den 10 juli. Der er masser af gode tilbud, så gå på opdagelse i jazzens forunderlige verden!

 

 

 

Line up – Jazz i Kongens Have:

Lotte Anker (tenor)
Signe Emmeluth (alt)
Jesper Zeuthen (alt)
Hanne De Backer (baryton)
AC (kontrabas)
Matthias Petri (kontrabas)
Adi Zukanovic (keys)
Jakob Høyer (trommer)
Cornelia Nielsson (trommer)
Jakob Bro (guitar)
Peter Laugesen (ord)
Jørgen Leth (ord)

 

 

 

 

 

Copenhagen Jazz festival

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

Jazz i Kongens Have er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted. Se mere om Niels Lyksteds seneste bogudgivelse her: AMAGER FÆLLED. Læs også Jesper Hillestrøms anmeldelse af FESSOR – 65 år i jazzens tjeneste.