Teater

Svanesøen på danmarksturné

Svanesøen på danmarksturné

 

opført af The Ukrainian Classical Ballet Kyiv

 

 

 

 

 

 

Svanesøen på danmarksturné

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… en god forestilling og den kan ses af alle …….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Den ukrainske klassiske ballet blev grundlagt i Kiev i 2017 og siden har den opført mere end 500 succesfulde forestillinger. Balletkompagniet har mere eller mindre specialiseret sig i at opføre klassiske russiske balletter som bl.a. Nøddeknækkeren, Tornerose og Svanesøen.

 

Svanesøen var oprindelig koreograferet af Marius Petipa. Han var en fransk-russisk danser, koreograf og balletmester. Han kom i 1847 til Skt. Petersborg i Rusland. I perioden 1862-1903 var han balletmester og ansvarlig for den kunstneriske udvikling ved Den Kejserlige Ballet. Han koreograferede ca. 60 balletter, og hans stil er en kombination af fransk elegance og italiensk virtuoseri, udviklet så den passede til russisk smag og temperament.

 

Omkring opsættelsen af Svanesøen har der i årenes løb været en del dramatik. Svanesøen havde premiere i 1877 på Bolsjoj Teatret, men blev flere gange revideret, man var ikke tilfreds med koreografien. I 1895 blev Svanesøen i stedet opsat for første gang på Mariinskij Teatret, med koreografi af Lev Ivanov og Marius Petipa. I dag er det stadigvæk det meste af den originale koreografi man bruger i Svanesøen world wide. Svanesøen er en af de mest kendte balletter i verden og har henrykket publikum i næsten 130 år. Det skyldes ikke mindst den iørefaldende, bevægende og pompøse musik af Tjajkovskij, som man aldrig bliver træt af at høre på.

Handlingen kort fortalt

Den unge prins Siegfried skal til at regere i landet. Hans ven Benno, narren med flere, hylder ham ved en fest. Hans mor dronningen ønsker at han skal gifte sig og giver ham en armbrøst som symbol på, at hans voksenliv begynder. Han tager ud i skoven og ser en smuk hvid svane og skal til at skyde den, men hun forvandler sig til en underskøn kvinde. Hun hedder Odette og fortæller, at hun og de andre svaner er blevet forheksede af troldmanden Von Rothbart. De er svaner om dagen og mennesker om natten. Forhekselsen kan kun ophæves, hvis en mand elsker hende og er hende tro. Siegfried og Odette forelsker sig i hinanden med det samme. Siegfried lover evigt troskab.

Anden akt

I anden akt forlanger dronningen at Siegfried skal vælge en hustru og arrangerer et stort bal, hvor der kommer prinsesser fra fire forskellige lande. Ungarn, Rusland, Spanien og Italien. Ingen af dem interesserer ham. Til gengæld kommer Von Rothbart med sin datter Odile. Hun er klædt i sort og ligner fuldstændig Odette. Siegfried tror at Odile er Odette. Han sværger hende troskab. Prinsen indser sin store fejl. Troldmanden og Odile forlader festen. Siegfried er fortvivlet og opsøger Odette ved skovsøen. Alle svanerne er bedrøvede. Siegfried beder om tilgivelse og får den, men troldmandens ondskab er stærkere end kærligheden. Sigfrid må gifte sig med en anden end sin store kærlighed.

Kærlighed og konflikter

Handlingen er højdramatisk og omdrejningspunktet er kærlighed og de konflikter det kan indebære. Det handler også om de ønsker og håb med livet vi har, men som ikke altid kan lade sig gøre. Emner der er evigt gyldige og ofte vil medføre problemer i ens liv.

The Ukrainian Classical Ballet Kyiv

Kompagniet kom lidt tungt fra start. Det så ud som om de ikke havde haft tid nok til at afprøve scenen. Dansene virkede lidt gnidrede, sagt på en anden måde, Falkonersalens scene er ikke stor nok til Svanesøen, men det gik. Det er vanskeligt at rejse verden rundt med ét set up og få det til at passe ind alle steder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svanesøen på danmarksturné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I første akt var 16 hvide svaner inde på samme tid og det var lige at de kunne være der. De kvindelige dansere havde en yderst differentieret højde. Den højeste var halv andet hoved højere end den mindste. Det kan sagtens udlignes, hvis man får danserne til at løfte benene i forskellige højder, så det ser ens ud, men der var alt for mange ”dryppende” ben. Prinsen, Oleksii Potemkin, kom ind og lignede prototypen på en rigtig balletprins fra Svanesøen, det virkede. De mandlige dansere var ikke helt synkroniserede i ensembledansene, og det gik ud over de kvindelige dansere, der bumpede ind og ud ad scenen.

 

Prinsen kommer ud i skoven og ser en svane, Tetiana Svetlicna, Odile og i den første pas de deux, viser de et flot partnerarbejde. Den berømte pas de quatre med de 4 svaner fungerede perfekt og det gjorde det mest, hvor der ikke var for mange inde ad gangen.

Tredje akt

Efter pausen starter tredje akt. Det ser ud som om nerverne har lagt sig og alle har vænnet sig til scenen. Dronningen forlanger at prinsen skal vælge en prinsesse og de kommer fra Spanien, Italien, Ungarn og Rusland. Alle de eksotiske danse blev strålende fremført. Troldmanden Rothbart, Oleksandr Kondtratenko, ankommer med en sort svane, Odette. Nu begynder det at ligne noget. Tetiana Svetlicna viser her, at hun mestrer både sødme og drama. Hun får den sorte svane til at gløde af temperament og demonstrerer Petipas karakteristiske langstrakte balancer på tå, der lige bliver holdt et sekund længere end nødvendigt, for at vise attrå og længsel. Og så startede de 32 fouettés, desværre blev det det ”kun” til 31, så det VAR en smuk præstation.

 

I både tredje og fjerde akt blev vi igen præsenteret for sublimt partnerarbejde, der ligger ganske tæt på Petipas koreografi, med mange svære gentagelser. Troldmanden Rothbart, Oleksandr Kondtratenko, var en fornøjelse, med sine atletiske spring og sikkerhed, som gav karakteren styrke og kraft. Dekorationen var gammeldags og hyggelig og man havde gjort den levende med en fin skiftende lyssætning. Det var dog distraherende at sætstykkerne ikke passede til scenen. Der var alt for meget indkig, når danserne gik frem og tilbage i kulissen.

 

I visse passager blev det lidt for bedaget, men det skyldes den gammeldags koreografi og opsætning, men det har charme i disse tider, hvor alt skal være strømlinet og foregå i et højt tempo. Alt i alt var det en god forestilling og den kan ses af alle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svanesøen på danmarksturné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svanesøen på danmarksturné – se programmet her

 

 

 

Svanesøen på danmarksturné: Medvirkende: Oleksii Potemkin, solodanser-Prins Siegfried, Tetiana Svetlicna, solodanser-Odile/ Odette, Oleksandr Kondtratenko-Rothbart, Kateryna Peti, Lilian Krasnystka, Anton Arzhannikau, Anastasiia Drozdova prinsens ven, Oleksandra Datsunyk-Piresh Sancha, Andrea Galogero Ginevra, Viktoriia Pohribna, Mila Evans, Olivia Ellen Boyd, Karen Yurii, Ginevra Gillio, Antonio Jesus Rosas Escobar, Amedeo Giunta, Freya Poppi Ryan-Brown, Irene Rodriguez Vallejo- Queen, Sofia Troshchii, Olesia Tymchyshyn, Bohdana Kopiy, Veronika Kotylevych, Yevhenii Zhukov, Ella Jane Slingsby. Ivan Zhuravlov: Artistic director. Pawel Wasylenko: lyd. Sandijs Butevics: teknik. Davids Silavs: lys.

 

 

 

 

 

Svanesøen på danmarksturné er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm