KONGERIGETS STAMSTEDER
Bogomslag: Kasper Bjerre
✮✮✮✮✮
‘ …… så flot en bog, man kun kan tage hatten af for …….’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Så er Forlaget Salvador Books igen på stamsteds-tour med en efterfølger af den prisvindende coffee table-bog ’Stamsteder’ fra 2021. Denne gang rejser forlaget over stepperne i Kongerige- og Rigsfællesskab i bogen KONGERIGETS STAMSTEDER.
’Stamsteder’ fra 2021 beskæftiger sig udelukkende med værtshuse i København og på Frederiksberg og med KONGERIGETS STAMSTEDER har forlaget valgt at følge succesen op og sendt 19 værtshusentusiaster med pen og kamera rundt i resten af kongeriget på 120 værtshuse i 11 områder.
Alene bogtitlen KONGERIGETS STAMSTEDER giver en god royal følelse, samtidig med at det røde varme bogomslag med værtshusnavne på forsiden trykt i røde glimtende bogstaver, også kalder på samhørighedsfølelse og lyst til en hjertesnak- og hyggestund, skyllet ned med en lille dram i selskab med bogens medvirkende i ord og fotos de næste 656 sider.
Bogen har et kort over kongeriget med prikker, der viser hvilke byer bogens bidragsydere har været i, forord, navne- og ansigter på skribenter og fotografer, samt hyggelige værtshustegninger der faktisk er uhyggeligt originale udviklet med Kunstig Intelligens.
Bogen vejer mere end tre kilo, men virker let og overskuelig at gå ombord i, så hvorfor ikke lægge ud i Jylland!
Bente og Arne i Herning
Kærligheden er i den grad til at tage at føle på i Herning på City Cafe’en, hvor Bente og Arne er stamgæster og har været gift i 47-48 år, så vidt Arne husker. Et klassisk værtshus med en god stemning, der nærmest er som en dagligstue for parret.
Det er dejligt at se mennesker, der har holdt sammen så længe, og sjovt eller mærkeligt nok kommer de efterhånden også til at ligne hinanden. Et par man vil erindre på nethinden, kommer man forbi de kanter.
City Café’en, Herning. Foto: Astrid Dalum
Manden med piben i Ebeltoft
En frisk brise, et vagtsomt og observerende blik og en pibe tobak minder om en blanding af skagensmalernes piberygende fiskere og selve maleriet’ Portræt af piberygende fisker’, et maleri af den hollandske redningsmand, Dorus Rijkers (1847-1928) som reddede mere end 480 mennesker i havsnød. Rijkers blev fotograferet i slutningen af 1800-tallet og fotoet inspirerede den tyske maler Harry Haerendel til at male portrættet i 1920’erne.
Mange tror til forveksling at Michael Ancher har malet ’Portræt af piberygende fisker’ til gengæld er maleriet rigt kopieret og vi synes vi alle kender det, fordi det har hængt hos en eller anden moster i tidernes morgen.
Manden med piben på Sir Henry Bodega er bestemt ikke en kopi, men i levende live og bodegaen bærer præg af havnemiljø, pyntet med et ror på væggen, så fisker associationen er måske ikke helt skæv.
Der er noget med mennesker, som ryger pibe på den positive fordomsfulde liste: De er hyggelige lune mennesker, minder om pejs, kamin og træhytte i sneen eller om skipper på havet, som til hver en tid vil redde dig i høj sø og stiv kuling.
Sir Henry Bodega, Ebeltoft. Foto: Tobias Nicolai
Vi taler om døden på Loke´s Ølstue
Om Jimmy kommer på Loke´s Ølstue i Suldrup, fordi han dyrker den nordiske mytologi, melder historien intet om, men han havde engang besluttet sig for at tage sit liv, ved at køre ind i en mur. Og er overbevist om at Thor og Odin hjalp ham i sidste øjeblik, fordi bilen sagde en lyd og bremsede lige inden han ramte muren i Løgstør; i dag bærer han altid Thors Hammer om sin hals.
Der er også fortællingen om nogle unge gæster, der mistede deres ven og samledes på Loke’s Ølstue efter den officielle del af afskeden var overstået. Og så kommer parret også på juleaftener, fordi de ellers plejede at mødes hos afdøde. Øjet er sjælens spejl og de små historier koblet til bogens fotos er aldeles hjertevarme. Det er heldigvis ikke kun nød, død og elendighed på Loke’s Ølstue, der tilbydes blandt andet fastelavnsfest, fællesspisning, karaoke, live-musik og en ølsport, der kaldes 7-Liters.
Loke`s Ølstue, Suldrup. Foto: Cathrine Ertmann
Kristinemut, et familieforetagende
Til den festlige bogreception hvor vi blev trakteret med øl, vand, Arnbitter og Bodega-musik på Københavns Museum d. 4. december 2023, fik jeg en snak med en af bogens fotografer, Nina Sikkersoq. Hun har taget samtlige fotos fra tre værtshuse i Grønland og fortæller at det er hendes far på billedet fra værtshuset Kristinemut.
Kristinemut var tidligere et sted danske håndværkere kunne få serveret mad og købe hvidtøl. I dag er der ikke åbent køkken, derimod et værtshus opdelt i tre barer. Med western-tema ligeså autentisk som Det Vilde Vesten og et af Nuuks mest aktive musiksteder med koncerter mange af årets fredage og lørdage.
Fotografen Nina Sikkersoq til reception på Københavns Museum. Foto: Githa Schultz.
Ninas veninde helt tilbage fra 7. klasse Julia Aka Wille som er journalist og bor og arbejder i Grønland, har skrevet teksterne om stamstederne i Grønland.
Sikkersoq er et frisk pust hele vejen fra det virkelige høje kolde storslåede nord, selvom hun bor i København i øjeblikket for at videreuddanne sig. Det friske pust og den oprigtige glæde, der stråler ud af hende er smittende og stoltheden og begejstringen over sit fotobidrag af værtshuse i Grønland fornægter sig ikke, stolt og glad har hun også al mulig grund til at være.
Kristinemut, Nuuk. Foto: Nina Sikkersoq
Og så har vi kun nævnt få af de steder KONGERIGETS STAMSTEDER har besøgt. Læseren får blandt andet også svar på, hvorfor Bendt Bendtsen ikke kan sætte sine ben på Fanø, hvem der satte ild i Hjorten i Haderslev, og hvor Danmarks mindste værtshus er. Eller hvad med at finde ud af, hvorfor der altid er julepynt på Jernstangen i Hillerød, hvornår værtshuse blev lovlige på Færøerne.
Værtshuse, et uddøende stykke kulturhistorie
En rørende bog med og om mennesker, der har en varme og let til et grin midt i de garvede livsprøvede ansigtsfuger, sande originaler til tider med nikotinfarvede fingre, nogle har deres hund med, smøger og øl fast i hænderne kombineret med nogle store ringe på fingrene til tider. Eller med tatoveringer der hænger lidt i guirlander på den tyngderamte krop krydret med et stort tandløst grin. Mennesker som altid byder os velkommen ind i varmen, uanset hvor forskellige vores verden kan fremstå, som gerne fortæller historier toppet med eliksir af befriende humor og selvironi. Værtshuse, der også har hver deres særpræg indrettet i ligeså original stil, så gæst og stamsted nærmest hen ad vejen falder i et med hinanden og tapetet.
Forlaget Salvador Books tager os utrætteligt med rundt på værtshuse, nu i resten af kongeriget. Og giver folk mulighed for at fortælle historier direkte fra deres perspektiv og dermed puste liv i værtshusmiljøet i så flot en bog, man kun kan tage hatten af for.
‘Værtshuset spiller en afgørende rolle i vores fællesskab og er en central del af vores kulturarv, som er ved at forsvinde,’ – siger Peter Buch Hansen, der er en af idémændene bag KONGERIGETS STAMSTEDER.
KONGERIGETS STAMSTEDER:
Fakta om bogen
Forlag: Salvador Books
Udgivelsesdato: 27. november, 2023
Antal sider: 656
Pris: 550 DKK
Bogens indhold er skabt af Cathrine Ertmann, Astrid Dalum, Karina Lodberg, Thomas Lund Hansen, Tobias Nicolai, Iben Gad, Signe Bøtzau Paulsen, Adam Bouttai, Line Svindt, chris1million, Tanja Brinks Toubro, Andreas Beck, Oliver Bodh Larsen, Valdemar Ren, Lasse Bak Mejlvang, Rólant Waag Dam, Tróndur Dalsgarð, Julia Aka Wille og Nina Sikkersoq.
KONGERIGETS STAMSTEDER er skabt i samarbejde med Carlsbergfondet.
Kort over værtshusbesøg i KONGERIGETS STAMSTEDER
KONGERIGETS STAMSTEDER – se mere her
KONGERIGETS STAMSTEDER er anmeldt af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm