Teatret Zeppelin: TOVE
i øjenhøjde med børn, unge og voksne
Fotograf: Ingrid Riis. Tove (Josefine Glæsel) og Toves mor (Petrine Agger). I baggrunden ses Toves nabo Fru Engell (Theresa Hedelund Jensen)
✮✮✮✮✮
‘ ……. publikum er med og opslugt hele vejen, både barn, ung og voksen ….’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Det bliver ikke en mere lokal og autentisk Tove Ditlevsen-oplevelse end når Teatret Zeppelin beliggende Valdemarsgade 15 de sidste 30 år og nærmest rundt om hjørnet af Toves barndomshjem i Hedebygade 30A, baghuset på 4. sal, opfører teaterforestillingen Tove. En ny forestilling for børn fra 5-års alderen i co-produktion med Teatret Masken, der havde urpremiere på Tove i november 2023.
Teaterforestillingen Tove er poetisk og frit baseret på historien om Tove Ditlevsen og udspiller sig i Toves barndom udover at alle brugte citater i forestillingen er fra Ditlevsens ‘Samlede Digte’ (perioden 1939-1978) udgivet af Gyldendal 2022.
Min medanmelder Lærke har mange gange været med sin mor skuespillerinden, forfatterinden, sangerinden og danseren Gry Bay rundt omkring på teatre, når mor har optrådt og Lærke og jeg er lige spændte på forestillingen Tove, til trods for vores store aldersforskel.
Forestillingen
Allerede når man går ind i Teatret Zeppelins område, er der baggårdserindringer fra min egen barndom på Vesterbro, med tørresnore over os og alskens tøj hængt til tørre.
Ligesom Tove Ditlevsen skabte magi med sine ord, er magien i forestillingen TOVE på Teatret Zeppelin ligeså lysende med få vidunderlige virkemidler og Tove Ditlevsens blændende tekster. Salen er fyldt med børn, unge og voksne og den første lyd man nærmest hører fra scenen er et anslag på en skrivemaskine, der forplanter sig over i meget smuk musik blandt andet til Toves digt ’Længsel mod sommeren’.
Josefine Glæsel spiller overbevisende rollen som Tove i en sådan grad at man faktisk får en tåre i øjet, når barnefortvivlelsen strømmer hjerteskærende mod publikum, når Toves mor spillet af Petrine Agger gang på gang afviser Toves skrivedrømme. Man griner også når Toves mor tager bøger ud af hånden på Tove og giver hende en dukke at lege med i stedet.
Mørkestemmen i Toves sind der altid er tilstede og følger hende overalt, bliver spillet af Theresa Hedelund Jensen. Mørkestemmen minder lidt om en blanding af dukke og en drage i grønt. En velspillet rolle ligesom også Theresa Hedelund Jensen spiller en anden rolle i forestillingen Fru Engell, Toves nabo, der støtter Tove i hendes skrivedrømme, hver gang Toves mor kværker dem. Ikke fordi Toves mor er ond, hun forstår bare ikke sit barn.
Trioen på scenen spiller med hinanden på fineste vis i deres respektive roller, der også giver en interessant spænding i kontrasterne af de roller de spiller og publikum er helt med og opslugt, både barn, ung og voksen.
Fotograf: Ingrid Riis. Tove spillet af Josefine Glæsel læser bøger med Mørkestemmen spillet af Theresa Hedelund Jensen
Tove Ditlevsen, Vesterbro:
Tove Ditlevsen skrev sit første digt som 12-årig og fik første gang et digt på tryk som 19-årig. Hun blev født den 14. december 1917 i København og begyndte tidligt at udforske skrivning som en form for selvudtryk. Hendes litterære karriere strakte sig over flere årtier, og hun blev kendt for sine digte, romaner og erindringer. Tove Ditlevsens første digtsamling, “Pigesind,” blev udgivet i 1939, da Tove var omkring 22 år gammel.
Tove var et arbejderklassebarn af Vesterbro, der også blev mobbet i skolen som barn og hun brugte digtningen som sit frirum. Der var heller ikke meget forståelse og opbakning omkring hendes blomstrende ordkreativitet fra hendes forældre, især forholdet til moderen var kompliceret i den trange 2-værelses lejlighed, hvor hun også voksede op med sin storebror.
Men Tove skrev digte i smug og fandt også sproglig inspiration fra poesi, folkefortællinger, salmer og klassisk litteratur, som hun lærte at kende i skolen, faktorer der banede vejen ud af barndommens fattige arbejderklassemiljø på Vesterbro i København. Tove Ditlevsen er stadig en af Danmarks mest læste forfattere.
Lærke om teateroplevelsen TOVE
Efter forestillingen stiller jeg Lærke (14 år) nogle spørgsmål og Lærke har især opfattet budskabet i teaterstykket om hvor svært man kan have det, når man har angst, når folk ikke forstår ens drømme og hvem man er og kan genkende det fra sit eget liv.
”Man skal hele tiden være noget, man ikke er, man kan ikke bare være den man er, desværre, man skal være som alle de andre. Der er ikke helt nogen der forstår én og man skal få folk til at prøve at forstå, at man har det svært, også hvis det er tætte mennesker. Man skal gøre hvad man gør og så må andre respektere det. Hvis ens venner siger, ’ah det skal du ikke gøre’, så skal man droppe dem, det er ikke det værd, hvis de ikke er med dig hvad end du har lyst til”, siger Lærke.
Lærke synes det er en god forestilling og tiden må være fløjet, for hun føler at der kun er gået 20 minutter, da den 45 minutter lange forestilling er slut.
Mørkestemmen synes Lærke var rigtigt godt spillet. ”De ramte den der mørkestemme godt og Mørkestemmen er noget mange har. Det var godt sat op og jeg elskede farverne og lyset, jeg elskede det dramatiske, det var virkelig godt”.
Jeg spørger Lærke, hvad hun tager med sig fra forestillingen og kan bruge i sit eget liv og Lærke svarer: ”Da Tove indså at stemmen ligesom var en del af hende og de skulle arbejde sammen og at man ligesom godt kunne finde hinanden, for hvis man finder ro i Mørkestemmen kan man også få ro i at gøre det, man gerne vil og drømmer om”.
Og selvom Lærke aldrig har hørt om Tove Ditlevsen, vil hun gå på biblioteket og låne nogle bøger af Tove Ditlevsen, da jeg fortæller hende at tekster i forestillingen er citater og digte fra Tove Ditlevsens forfatterskab. Det finder Lærke meget inspirerende og så synes hun med Tove at det er rart at vide at man ikke er alene. Lærke giver forestillingen 5 store stjerner.
Foto: Githa Schultz. Lærke på Teatret Zeppelin, der er skønt udsmykket med blandt andet teaterplakater.
Inspiration
Med TOVE kan børn opdage glæden ved at lege med sproget, finde sjove rim og ordspil, og eksperimentere med forskellige måder at udtrykke sig på. Tove Ditlevsen arbejdede hårdt for at forfine sit sprog og udvikle sin skrivestil. Og lærte sig at det at øve og forbedre sig stille og roligt over tid er en naturlig del af enhver kreativ proces.
Og så skal man tage det fine gratis kort, billeder fra gamle dage, forklaringer og informationer med sig hjem. Kortet tager dig med rundt i de gader der spillede en vigtig rolle i Tove Ditlevsens barndom. Med kortet kan man gå en tur i Tove Ditlevsens spor, barndommens gade der i Toves liv var Istedgade og andre steder og mærke historiesuset og digteråren fra de ord Tove Ditlevsen for evigt har plantet i så mange menneskers hjerte.
Der var adskillige fremkaldelser og bragende klapsalver og det eneste jeg ærgrer mig over efter at have set forestillingen TOVE, er at jeg ikke selv er barn længere. For hvor er der gode muligheder af livsberigelser for børn nu om dage, der eksempelvis kan findes i en lille fin perle som Teatret Zeppelins forestilling TOVE.
Fotograf: Ingrid Riis. Tove og Fru Engell spillet af Theresa Hedelund Jensen, har også skrevet den dejlige musik til Tove Ditlevsens digt Længsel mod Sommeren
Teatret Zeppelin: TOVE. MEDVIRKENDE:
Petrine Agger, Theresa Hedelund Jensen, Josefine Glæsel
MANUSKRIPT: Abelone Koppel
SANGE/DIGTE: Tove Ditlevsen (Forlag: Gyldendal)
INSTRUKTØR: Lene Skytt Pustelnik
DRAMATURG: Anne Nymark & Mie Brandt
SCENOGRAF: Allan Frausing
DUKKEMAGER OG -KONSULENT: Rolf Søborg Hansen
PRODUKTIONS- OG BYGGELEDER: Per Aagaard
LYDDESIGNER OG KOMPONIST: Rasmus C. Månsson
(Komponist på ‘Længsel Mod Sommeren’: Theresa Hedelund Jensen)
LYSDESIGNER: Jim Falk
VIDEODESIGNER: Jim Falk & Martin Hansen
SMED: Morten Hansen
BYGGER (v/ opsætning på Teatret Zeppelin): Oliver Söderlund Schack
SYERSKE: Inger Mikkelsen
FOTO: Ingrid Riis
UNDERVISNINGSMATERIALE: Anne Nymark, Louise Borcher Petersen & Helle Riis
Teatret Zeppelin: TOVE – se trailer her
Se mere om forestillingen TOVE her
Teatret Zeppelin: TOVE er anmeldt af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm