FOTOBOG: Rise of The Sunken Sun
baseret på en udstilling i den danske pavillon ved La Biennale di Venezia 2024
✮✮✮
‘ …… vi skal studere de mange små kunstværker med et åbent sind ….’
– Master of Science, Bo Christiansen, KULTURINFORMATION
Inuuteq Storch (f. 1989), er en grønlandsk fotograf med en dyb tilknytning til sit hjemland. Storch, der er uddannet fra International Center of Photography i New York og Fatamorgana School of Photography i København, udforsker sin grønlandske identitet gennem sine fotografier. Ud over sit personlige kunstneriske virke arbejder han også på at bevare og fremvise Grønlands visuelle arv. Håbet er en dag at kunne etablere et grønlandsk museum for fotografi.
Gennem sine billeder inviterer Storch os ind i sit hjem hvor vi møder ham selv, hans venner og familie. Men det er ikke bare en personlig historie, det er historien om grønlændere, om tilhørsforhold og personlige og nationale identiteter.
Inuuteq Storch er aktuel med en større udstilling, Rise of the Sunken Sun, der kan opleves i den danske pavillon ved La Biennale di Venezia. Udstillingen varer fra 20. april til 24. november 2024. Den er bestilt og finansieret af Statens Kunstfond, med støtte fra Ny Carlsbergfondet, Grønlandsk Kunstfond og Slots- og Kulturstyrelsen.
Soon Will Summer be Over (2023). Image credit Inuuteq Storch
I anledning af udstillingen har Strandberg Publishing udgivet en bog med samme titel, ‘Rise of the Sunken Sun’. Bogen indledes med et essay af udstillingens kurator Louise Wolthers, ph.d. i kunsthistorie fra Københavns Universitet, nu forskningschef og kurator ved Hasselblad Fonden.
Hun skriver blandt andet: ”Gennem sin dynamiske tilgang til fotografering giver Inuuteq Storch flere indgange til Grønland og giver læserne mulighed for at tænke, drømme og udforske de potentielle historier i billederne. … Denne proces giver mulighed for udfoldelse af dekoloniale fortællinger.”
Titlen kan virke som en lidt svulstig tautologi: solen der gik ned, stiger nu op igen. Mere meningsfyldt er det, hvis man ser det som en metafor der henviser til solen der vender tilbage efter mørketiden i Grønland. Titlen refererer sikkert også til det grønlandske flag, der med en enkel rød og hvid ikonografi visualiserer solen, himmelen og havet (eller isen). Og så kan man også se det gennem historiske og nationale briller: En ny grønlandsk identitet der rejser sig efter kolonitidens ’mørketid’.
Sunsets of Forgotten Moments (2023). Image credit Inuuteq Storch
Keepers of the Ocean (2019). Image credit Inuuteq Storch
Fotografierne
Kunstneren, Inuuteq Storch, kaster sig ikke ud i lange forklaringer. Han udtrykker sig i billeder, fotografier, som vi andre så må læse og sikkert fortolker vidt forskelligt. Her er historie, landskaber, familie, liv og død, store temaer eksemplificeret med hvad der ligner lidt tilfældige sort-hvide fotos fra en anden tid. Fordi billederne står alene, må vi selv udfylde tomrummet med hvad vi mener at vide, eller huske, om Grønland. Hensigten er naturligvis at vi skal studere de mange små kunstværker med et åbent sind, og finde fortællinger med mange lag, og måske endda lære noget nyt undervejs.
Et internationalt publikum
Kunstneren selv har givet sine udstillinger og udgivelser korte fyndige titler, der viser at han også gerne vil nå et større, internationalt publikum: Necromancer, Soon Will Summer Be Over, At Home We Belong, Sunsets of Forgotten Moments, Mirrored, Keepers of the Ocean. Her er dystopisk forfaldsæstetik med mystiske overtoner, amatørfotos af kunstnerens familie fra 1940’erne og frem, fotografier fra perioden 1880 til 1930’erne med dokumentation af kolonitiden af den berømte grønlandske fotograf, John Møller, og helt nye fotos der alle kredser omkring identitet, både konkret som kampen for at bevare jagt- og fiskeritraditioner i en tid, hvor både naturen og klimaet forandrer sig, og også en mere diffus, spirituel søgen efter grønlandsk erfaring, liv, identitet.
Vi har tidligere anmeldt bøger om grønlandske forhold og kultur. Gennem årene har mange ’sommergæster’ på gennemrejse påtaget sig at fortælle om Grønland. Nogen gjorde det samvittighedsfuldt med tilstræbt videnskabelig nøjagtighed, følgende deres tids antropologiske og etnografiske normer, andre mere populærlitterært. Og fordi disse beretninger i lang tid stod alene, blev nogle af dem så populære og etablerede, at de kom til at udgøre ’den officielle sandhed’. I mange år var de fleste grønlændere blot tilskuere til at andre fortalte om deres liv og deres land. Nyere generationer, heriblandt Inuuteq Storch, føler behovet for selv at fortælle om hvem de er og hvad de vil, og de ser selv historien med helt andre øjne.
Soon Will Summer be Over (2023). Image credit Inuuteq Storch
Med kunstnerens egne ord er essensen af hans projekt at “fortælle grønlændernes visuelle historie, ikke set med de besøgendes øjne, men gennem grønlændernes egne”.
Bogen slutter med et essay skrevet af Heather Igloliorte, kurator og kunsthistoriker fra Nunatsiavut. Her får vi en historisk perspektivering set udefra, gennem canadiske briller, og Grønlands vej mod selvstændighed tematiseres som en solopgang efter kolonitidens mørketid, med romantisering af hedenskabet og overtroen, og mytologien som et gyldigt alternativ til videnskaben.
Sunsets of Forgotten Moments (2023). Image credit Inuuteq Storch
FOTOBOG: Rise of The Sunken Sun – se mere her
FOTOBOG: Rise of The Sunken Sun – besøg STRANDBERG PUBLISHING her
Læs flere anmeldelser af Bo Christiansen her
FOTOBOG: Rise of The Sunken Sun er anmeldt af cand. scient. Bo Christiansen, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm