Boganmeldelse: BØRSEN
– et omfattende stykke Danmarkshistorie gennem 400 år i bogform
Forside BØRSEN, Gads Forlag
✮✮✮✮✮
‘ ……. en spændende bogsejlads, hvor bølgerne går højt i 400 år ….’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Det kan godt være, at branden på Børsen d. 16. april 2024 er et alvorligt tab for arkitektur, kunst og kulturhistorie i København, ja hele Danmark. Til gengæld er Anders Ravn Sørensens bogudgivelse BØRSEN en vidunderlig trøst og en omfattende fortælling, der belyser bygningen og dens liv i alle tænkelige vinkler og i forhold til dens hovedfunktion, handel.
Børsen stod første gang færdig i 1624 under bygherre Christian 4. og 400 år senere, er ejerne af Børsen Dansk Erhverv. Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen løber som en fortvivlet erhvervskonge ind i bygningen d. 16. april 2024, selvom flammerne tager fat, og redder sammen med andre tililende sjæle Børsens kunst-kronjuvel P.S. Krøyers 1895-maleri ”Fra Københavns Børs”. Det lykkedes at redde 99 % af kulturgenstandene ud af bygningen, inden spiret kollapsede og Børssalen var nedbrændt.
Det er første gang i Børsens historie at bygningen brænder, men angsten for brand har eksisteret siden Christian 4. byggede Børsen, som også forbød levende ild af nogen art i bygningen. Der har været optræk til ildebrande to gange i Børsens lange historie, men de er blevet afværget, inden de overhovedet nåede at tage fat.
BØRSEN, Gads Forlag. Spiret på Børsen bukker under for flammerne d. 16. april 2024. Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau/ Scanpix.
Bogen og Børsen, indvendig og udvendig
Fra 1624 og 200 år frem solgte købmænd og kræmmere eksotiske varer fra boder i Børssalen, mens boghandlere udbød dristige skrifter. I 1857 overtog Grosserer-Societetet bygningen, som blev hjemsted for finansielle og industrielle eventyr under ledelse af C.F. Tietgen. Handel med værdipapirer fulgte, og aktier og obligationer bidrog til opbygningen af velfærdsstaten. Efter at værdipapirhandlen flyttede ud i 1974, blev bygningen centrum for dansk erhvervsliv og internationale relationer.
Bogens to første sider indeholder en tidslinje af Børsens vigtigste begivenheder, der begynder i 1620 hvor Christian 4. påbegynder byggeriet og slutter med april 2024, hvor halvdelen af børsbygningen brænder ned. De sidste to sider i bogen er en tidslinje af Børsens persongalleri. Der er forord af direktøren for Dansk Erhverv og forfatteren og bogens sidste del indeholder et omfattende appendiks.
I bogens 24 kapitler over 336 sider dykker forfatteren ned i Børsens begivenheder og persongallerier på en udførlig og detaljerig måde, der aldrig er tung læsning, hvor man taber kampen mod søvnen, hvis ikke lige der står ’Cand.merc’ på visitkortet.
Børsens facade udadtil er blændende smuk, indenfor til gengæld har der udspillet sig mange dramaer i løbet af de 400 år, udover kummerlige forhold og vægge der drev af fugt, rotter på loftet, træk, kulde, trængsel, hede og stank. Og en bygning der gang på gang har været slidt ned, skader udbedret, restaurering, mere nedslidning, tilbygning, omrokering af plads, mere restaurering.
Bygningen har udover handel været brugt til festlige og royale lejligheder og krig. Under Anden Verdenskrig er Børsen på den rigtige side af historien og har hjulpet blandt andet modstandsfolk og indlogeret Livgarden, der omkring befrielsesdatoen i 1945 brugte Børssalen til midlertidig indkvartering, og fik uddelt håndgranater, hvis det blev nødvendigt at bruge. Livgarden træder igen til i april 2024 og hjælper med at rømme Børsen for genstande.
BØRSEN, Gads Forlag. S. H. Petersen: Classens Have, slaglinie set fra engelsk side under Københavns Bombardement 1807.
Bygningen har overlevet beskydninger med bomber blandt andet fra den britiske flåde i 1807, hvor de ellers brugte Københavns tårne som sigtepunkt. Den har undgået brande, der hærgede store dele af København, hvor Børsens nabo Christiansborgs Slot også brændte helt ned på et tidspunkt.
Menneskelig omgang på Børsen var bestemt ikke ædel som guldske i mund og finkulturel, nærmest hård og voldelig til tider, hvor det føg med eder, forbandelser og knytnæver.
Efter at købmand Albert Henrik Starme i 1690 havde overfaldet og slået en forretningsforbindelse og nærmest startet en fægtekamp i Børssalen, var det dråben og nye regler med bøder for den slags adfærd opstod i 1692.
Salg af varer og mennesker
Import af udenlandske varer foregik med skibe, og forfatteren dykker da også ned i den dårlige samvittighed over vores forfædres slavetogter for godt 200 år siden, der tog sin begyndelse under trekantshandlens (den atlantiske handels- og produktionsøkonomi under britisk kontrol ca. 1650-1776) institutionalisering oprettet i 1671 under stiftelse af Vestindisk-guinesisk Kompagni. En enkel og ubehagelig forretningsmodel med størst mulig profit af slaveri i de danske-caribiske kolonibesiddelser.
Og forfatterens tone er lidt skærpet i afsnittet ’Slavehandel på Børsen’. En overskrift, der kan virke som et piskeslag mod den dårlige samvittighed.
Danmark var den første nation, der forbød slavehandel i 1792, alligevel kan man ikke undgå at blive ramt af lidt skyldfølelse over vores forfædres pengekynisme, selvom jeg ikke er tilhænger af officielle undskyldninger mig her og der, for noget så langt tilbage i historien.
Men læner mig mere til, hvad H.M. Dronning Margrethe engang sagde i en nytårstale om måden at behandle andre folkeslag på – ‘Det synes jeg ikke, man kan være bekendt’.
Foto: Hege Fuglesang. D. 8. april 2024 var Hege Fuglesang med Turistførerforeningen inviteret til omvisning på Børsen og så
blandt andet det smukke kobbertag. Hege som er turistfører på norsk, dansk, engelsk og fransk fortæller,
at når hun passerer Børsen med udenlandske turister, har især franskmænd sammenlignet branden på Børsen
med branden i Notre Dame, Paris.
Socialistisk, kunstnerisk og revolutionær ballade med baldrede ruder til
Nogle af datidens kunstnere, komponister og poeter som eksempelvis H. C. Andersen eller Carl Nielsen forherligede bygningen på højromantisk vis, mens andre kritiserede livet på Børsen i grove, men sjove digte eller satiriske tegninger.
Den mest finurlige kunsthappening i nyere tid var, da kunstneren Lene Adler Petersen med hjælp fra sin partner Bjørn Nørgaard i 1969 gik nøgen gennem Børsen bærende på et lille hvidt kors. Værket hed ”Den Kvindelige Kristus”, men senere hen kaldte kunstnerparret værket for ”Uddrivelse af kræmmere fra Templet”. – læs om det i bogen PROVOKUNST
Det er ikke første gang at samme Jesus-reference er brugt både i forbindelse med den stille eller buldrende ballade på Børsen.
I 1918 var der 38.000 arbejdsløse, der sultede og frøs for den understøttelse de fik. Og blandt de arbejdsløse var rejst en voldsom harme, hvor man ville standse ’dansen om guldkalven’ der fandt sted på Børsen med en klike af børshajer, skibsredere, aktionærer, vekselerer, som tjente tykt på 1. Verdenskrig.
Syndikalister og vrede arbejdsløse stormede Børsen d. 11. februar 1918. Et skilt snedkereret til oprøret med ordlyden ’Lukket af Folket’ skulle have været sømmet fast på tværs af Børsens hoveddør, men i tumulten nåede man det ikke. Børsspekulanterne fik tæsk, ruder blev knust og Børsens interiør blev total raseret.
Fagforeningsmand, socialdemokrat og senere minister Laurits Hansen, som havde været med til at planlægge optøjerne, blev anholdt to dage efter. Adspurgt af anklageren til scenariet, svarede Laurits Hansen, at han kom til at tænke på sin barndoms bibelhistorie og at det måtte have set ud som, da Jesus reddede templet for kræmmerne.
Stormen på Børsen er beskrevet som revolutionslignende og aldrig før hændt i Danmarkshistorien. Samme år blev bygningen fredet efter de mest restriktive bestemmelser for at værne om den kulturhistoriske arv.
Opvokset på Vesterbro uden den mindste merkantile uddannelse eller interesse for handel og økonomi, kun min egen, kan jeg alligevel identificere mig og min økonomi med en af persongalleriets mange finansstjerner, embedsmanden og gehejmestatsminister Otto Thotts (1703-1785) vise ord om, hvor den virkelige årsag til samfundets velstand og fremgang, skal findes: Flittighed, arbejde, sparsommelighed, forstand, kunstner og videnskab.
Foto: Githa Schultz. Frederik 10. indsatte grundstenen d. 26. september 2024 til Børsens genopbygning efter branden.
Med baggårdstaberudsigt i barneårene på Vesterbro til det fine og fjerne Børsen, har jeg to gange været til fest på Børsen i 1980’erne. Den ene gang inviteret af British Airways, men har kun været bevidst om, at det åbenbart var fint at feste på Børsen, uden egentlig at studere bygningen eller dens historie nærmere. Den interesse kom til gengæld da Børsen brændte ned.
Bogen er ganske enkelt fremragende med vidunderlige illustrationer og fotos. Morsom undervejs og en spændende bogsejlads, hvor bølgerne går højt i 400 år på en fast lille grund af en verden med forholdsvis få mennesker; mest mænd på få kvadratmeter i forhold til det store verdensudsyn. Med indiskutabel magt i Danmark og det store fremsyn, hvad angår handel og økonomisk udvikling for Danmark.
Bogen må for CBS-folket og andre forretningsdrivende nødvendigvis være en slags hellig historisk bibel-must have.
Og selvom selve Børsen er under genopbygning, kunne BØRSEN som bog blive en turistattraktion i sig selv og bør oversættes til flere sprog.
BØRSEN, Gads Forlag © Københavns Museum/VISDA. I 1914 blev overlevende veteraner fra krigen i 1864 begavet med et mindre pengebeløb. Veterangaven fik de aldrende krigsveteraner udbetalt på Børsen.
Foto: Githa Schultz. Hans Pauli Olsens statue fra 2019 af Christian 4. Kongen kigger optimistisk og håbefuld på en himmel så blå d. 27. september 2024. Han frygtede altid selv brand på Børsen, men mon ikke han ville tilgive den året 2024.
BØRSEN, Gads Forlag. Det Kgl. Bibliotek. Børsens farverige spekulanter med spændende øgenavne fascinerede og forargede befolkningen omkring 1. Verdenskrig. Her har tegneren Alfred Schmidt gengivet nogle af dem på et nyt ’Børsbillede i Blæksprutten’ fra 1915.
Boganmeldelse: BØRSEN
Forfatter: Anders Ravn Sørensen
1. udgave 2024
Hardcover m. halvbind
Antal sider: 336
Pris: 399,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 17-09-2024
Bogen er udgivet med støtte fra Handelskammerets Uddannelsesfond, Dansk Erhvervs Støttefond og Realdania udover at være CO2-neutraliseret.
Anders Ravn Sørensen (f. 1981) er ph.d. i historie og lektor ved Institut for Business Humaniora og Jura, CBS. I sin forskning beskæftiger han sig med virksomhedshistorie og kulturhistorie. Han har skrevet Danmark som søfartsnation (2020) og er medforfatter til Maleriets forbandelse (2023).
Cover: BØRSEN, Gads Forlag. P.S. Krøyer ‘Fra Københavns Børs’, 1895. Dansk Erhverv. Wikimedia.
Boganmeldelse: BØRSEN – se mere her
Boganmeldelse: BØRSEN er forfattet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm