ARKEN: “Nature Dreams” og “Butterfly”
Kunstig intelligens og sommerfugle
Refik Anadol, “Nature Dreams”, 2021. Courtesy mabu.eth. (c) Refik Anadol Studio. Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
✮✮✮✮
‘ ……… En imponerende oplevelse ….. ‘
– Niels Lyksted, KULTURINFORMAITON
I de kommende måneder byder Arken på to vidt forskellige udstillinger. Den ene viser et eksempel på fremtidens kunst baseret på kunstig intelligens, mens den anden er tilbageskuende og analog med spraymaling og grafitti som vigtige ingredienser.
I Kunstaksen møder vi den fagre nye verden i form af kæmpeværket “Nature Dreams”, der forevises på en enorm skærm (7 x 7 m). Det er ikke blot størrelsen, der imponerer, men også de farvestrålende naturbilleder, som ikke kan undgå at gøre indtryk på beskuere i alle aldre. Ægte naturbilleder er der imidlertid ikke tale om, da de er skabt af kunstig intelligens.
Refik Anadol, “Nature Dreams”, 2021. Courtesy mabu.eth. (c) Refik Anadol Studio. Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Refik Anadol
Ophavsmanden til installationen, den tyrkiske kunstner Refik Anadol (f. 1985), har nemlig fodret en avanceret computer med datasæt bestående af millioner af naturbilleder. Der er tale om brusende vandfald, solnedgange, skove og sletter. Gennem kunstig intelligens (AI) og maskinlæring transformeres disse data i Anadols værk til helt nye, delvis abstrakte skildringer af naturen, der forandrer sig uophørligt.
Installationsværket rejser filosofiske spørgsmål, der peger ind i en fremtid, hvor menneskets tilværelse i endnu højere grad end i dag er uløseligt forbundet med data og avanceret computerteknologi.
Som naturfotograf er jeg naturligvis fortsat tilhænger af den ægte vare, men fascinerende er det at beskue de stadig vekslende, farverige og naturlignende billeder. En imponerende oplevelse.
Refik Anadol, “Nature Dreams”, 2021. Courtesy mabu.eth. (c) Refik Anadol Studio. Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Butterfly!
Den anden udstilling er som nævnt tilbageskuende og analog. Den er kurateret af Esben Weile Kjær (f. 1992), der mindes sin første fascination af Arken som 15 årig. Udstillingens scenografi er derfor set med en teenagers øjne. Vi træder således ind i et område, der minder om en forladt skaterpark eller et filmset, der ikke længere er i brug. En to meter høj tegneserieinspireret sommerfugl med dødsmetal-make up byder publikum velkommen.
Esben Weile Kjær, “Butterfly!” Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Hirst og Klein
Der er imidlertid flere sommerfugle på programmet. Arken rummer nemlig en større samling sommerfuglemalerier af Damien Hirst. De smukke insekter finder vi også i loftet i et kæmpe, graffiti-overmalet rum, der indeholder særprægede værker / genstande lige fra Micha Kleins kæmpefoto “Crystal Powder from God” til et udrangeret busskur.
Krystalpulveret er utvivlsomt et narkotikum. Mere af den slags finder vi i et dunkelt byrum, der oplyses af en kanyle bøjet i neon på en blå baggrund. Underligt, at den slags skal forherliges i en udstilling, der primært har appel til et yngre publikum. Men måske skal miljøet virke forrået og afstumpet til skræk og advarsel?
Installationsfoto med busskur (tv) og Micha Kleins “Crystal Powder from God” (th). Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Nyvurdering
Esben Weile Kjær kigger iflg. udstillingens oplæg tilbage på 90er-kunstnere, der vendte sig mod den optimisme, radikalitet og forestilling om frihed, der prægede kunsten i tiden efter murens fald. I stedet kastede de sig over den teknologiske udvikling. Iflg kuratoren skal vi dog ikke dvæle ved datidens værker med en fortidig vinkel, men prøve at forstå os selv gennem værkerne set med nutidens øjne.
Esben Weile Kjær har altså alligevel ikke det helt unge publikum som målgruppe, men hans egen generation og dem, der er ældre!
Giant Billiard
Noget lysere toner finder man i det tilstødende storrum, hvor installationen “Giant Billiard” holder til. Der er tale om et legende og fællesskabsdannende værk skabt af kollektivet Haus-Rucker-Co. Det består af en 225 kvm stor madras og kæmpemæssige, hvide billardkugler, som publikum kan skubbe rundt med. For børn i alle aldre!
Haus-Rucker-Co, “Giant Billiard”, 1970. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Udstillingen “Butterfly!” vises året ud, mens Refik Anadols “Nature Dreams” tages af plakaten den 27. august 2023. Arken sætter fokus på menneskets forhold til natur og teknologi – både nu og i fremtiden – over en treårig periode.
Se mere om ARKEN: “Nature Dreams” og “Butterfly” her
ARKEN: “Nature Dreams” og “Butterfly” er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION