ARKEN: Frederik Næblerød
All Walks Of Life
Frederik Næblerød, Pedigree, 2024. Foto: Jan Søndergaard
✮✮✮✮✮
‘ ….. Frederik Næblerød er en Gudsbenådet historiefortæller ……’
– Niels Frid-Nielsen, KULTURINFORMATION
Allerede når man ankommer til Arken, ser man at Frederik Næblerød (f. 1988) har indtaget museet for samtidskunst i Ishøj syd for København. En stor, sort og storgrinende edderkop malet direkte på museumsmuren byder velkommen. Så ved man, at det er en selvbevidst, suveræn og ligefremt legende billedkunstner, der ikke bare besøger, men nærmest erobrer Arken med sin hidtil mest omfattende soloudstilling. Værkerne indenfor på udstillingen All Walks Of Life [engelsk for “alle samfundslag”] er fra 2015 til bogstaveligt talt i dag.
Indenfor på udstillingen står Frederik Næblerød nemlig med malerpletter på tøjet for den række lærreder, han arbejder på netop nu. Han har flyttet sit atelier fra Sydhavnen til Arken og inviterer her publikum til at være med til at skabe. Et stort rum er fyldt med værker, eller rettere skitser og udkast på lærreder, der er på vej til at blive værker.
Publikum inviteres til selv at arbejde med de malerbøtter og pensler, der flyder over alt i rummet, ligesom vi alle er velkomne til at følge kunstneren, mens han arbejder. Da jeg hilser på, er fem-seks andre publikummer i færd med at fotografere den arbejdende kunstner, mens andre tager selfies med kunstneren i baggrunden. Vi er i et rum, der ikke bare er et udstillingsrum, men også fungerer som installation og performance eller ligefrem som en syv måneder lang, fortløbende happening. I hvert fald er All Walks Of Life en udstilling, der hele tiden forandrer sig, og med garanti ser helt anderledes ud, når udstillingen lukker til september.
Frederik Næblerød, Huset I Rørvig, 2016. Foto: Anders Sune Berg
Kunstneren selv befinder sig midt i mylderet. Og han har selv valgt det. Han er en moderne superstjerne, der ikke gemmer sig bag sin kunst, men derimod som et andet logo selv brander sin kunst. Det er der i og for sig ikke noget nyt i. Spørg bare salig Andy Warhol, Alfred Hitchcock og Lars von Trier, der alle har mestret kunsten at gøre kunstneren til en del af værket.
Men Frederik Næblerød er en stor kunstner, det bliver man ikke i tvivl om, når man ser nærmere på udstillingen. Botanisk Have (2025) er en helt igennem overvældende oplevelse, hvor Næblerød har malet hele Detlef-salen og dekoreret den fra gulv til loft. Ganske enkelt fantastisk!
Et sandt farvebombardement
Man udsættes på udstillingen for et sandt farvebombardement af store billeder med ofte helt enkle, ikoniske motiver, der fænger umiddelbart, men bliver siddende i bevidstheden, længe efter at man er gået videre. Vi ser menneskelignende figurer, fugle og insekter med Næblerøds karakteristiske næb. Vi ser Retired Batman (2024), Fast Line Living (2024) og Addicted to Sugar (2024). Vi ser også en Påfugl (2008) malet på en køkkenskabslåge og den smukt poetiske Askepot (2018) malet på et spejl. Og så er der sommerhuset fra Rørvig, der braste sammen under en storm, som Næblerød nu har genopført på Arken.
Frederik Næblerød er med sin glæde ved farver og hang til at male overalt, hvor han færdes, i familie med Asger Jorn og Cobra-kunstnerne der jo også malede lader, børnehaver og vægge, hvor de kom frem. Næblerød er klart nok også i familie med Banksy og alle gade- og graffiti-kunstnerne fra sin egen generation. Men først og sidst er han, hvad enten han udfolder sig på lærred, mur eller i bronze, en Gudsbenådet historiefortæller. For ham er kunst liv og liv kunst. Det kører derudaf, og hvis man skal bruge sammenligningen med Jorn til noget, kan man måske sige, at Næblerød er Jorn på syretrip!
Frederik Næblerød – ALL WALKS OF LIFE. Foto: Anders Sune Berg
Frederik Næblerød. Foto: Fredrik Clement
Frederik Næblerød – ALL WALKS OF LIFE. Foto: Anders Sune Berg
Frederik Næblerød – ALL WALKS OF LIFE. Foto: Anders Sune Berg
All Walks Of Life smitter med en livsappetit, der nok til syvende og sidst er Næblerøds sande varemærke. Arken dyrker som museum samtidskunsten, dvs. den kunst der er skabt siden 1990’erne, og All Walks Of Life er et virkelig godt sted at begynde, hvis man vil snuse, sanse og se hvad der er på færde i samtidskunsten, når den er mest sprælsk og levende.
Gak til Arken, hvis du har dit liv kært!
Frederik Næblerød
All Walks Of Life
Arken Museum for Samtidskunst
Til den 21. september 2025
Se mere her
KATALOG: ✮✮✮✮
Frederik Næblerød: All Walks Of Life
80 sider. Redaktør: Pernille Gøtze Johansson. Forlag: Strandberg Publishing
Samtidig med udstillingen udkommer et katalog med samme titel, All Walks Of Life. Det viser i et frossent, fotograferet øjeblik Næblerøds værker. Flotte farvefotos af kunstneren i aktion i atelieret, men først og sidst også de nyere værker, han pt. udstiller på Arken.
Mens udstillingen viser Næblerøds kunstneriske proces, ser vi i bogen at langt de fleste værker også holder for nærmere beskuelse i længere tid. Nogle værker kan måske synes noget flade og statement-agtige, men det er jo netop Næblerøds metode at male sig gennem livet og forbruge de motiver og attituder, han støder ind i undervejs. Og i kataloget kan vi nærstudere hans metode, materialevalg og hang til fortælling.
I et kort forord sætter museumsdirektør Marie Nipper fra Arken ord på Næblerøds kunst. “Høj energi” er det første hun nævner. Dernæst “enorm skaberkraft” og så “ekspressivt og umiddelbart”. Det er så sandt, som det er sagt. I en anden tekst dykker direktøren for Museum Jorn, Christian Kortegaard Madsen, dybere ned i materiale- og farvevalg samt kunstnerens udvikling fra action maler til billedfortæller.
Det er bestemt læse- og seværdigt og hvis man savner noget, er det flere billeder, mere billedstorm og flere ord, der forsøger at fange Frederik Næblerød i fuld fart frem gennem livet.
Frederik Næblerød, The Botanical Garden, 2025. Foto: Anders Sune Berg
ARKEN: Frederik Næblerød – se mere her
Coverfoto: Frederik Næblerød – ALL WALKS OF LIFE, Atelier på ARKEN. Foto: Anders Sune Berg
ARKEN: Frederik Næblerød er en anmeldelse af Niels Frid-Nielsen, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm