ANMELDELSE: Kunstig kunst
Artificiel kunst er en forloren vildfarelse
Et opslag fra bogen med en gengivelse af et overtændt kontorlandskab. Er der noget at grine af? Foto: Lars Svanholm
✮✮
‘Bogen ”Kunstig kunst” er som billedbogsudgivelse ret overflødig, da den dybest set ikke underbygger noget, der måske ellers kunne være interessant …..’
– Lars Svanholm, KULTURINFORMATION
Jeg har netop modtaget bogen, og nu ligger den på spisebordet og ligner en kasse på grund af det besynderlige design, hvor de få oplysninger, der er, befinder sig med hvid skrift på sort grund, hvor siderne mødes, og der er mange sider.
Min hustru indfinder sig i stuen, og banker let på bogen med en pegefinder. »Er den hul?« »Det kan man godt sige«, svarer jeg og refererer hermed til bogens indhold, som består af en masse – over 300 – eksempler på billeder fremstillet ved hjælp af AI – Artificial Intelligence, eller på godt dansk ”kunstig intelligens”.
Overtændt kontormiljø
Bogen er skabt og udtænkt af Kasper Bjerre. På bedste AI-manér spørger jeg ChatGTP, hvem Kasper Bjerre er og får en redegørelse, som jeg behændigt tillader mig at forkorte: »Der er begrænset information om Kasper Bjerre som person, og det tyder på, at han måske er ny på kunstscenen eller arbejder under et pseudonym«. Det sidste tror jeg dog ikke på.
Så langt, så godt! Jeg bladrer bogen hurtigt igennem, og finder en serie gengivelser, som i hvert fald ikke kan betegnes som kunst. Okay, mindre kan gøre det; men nu optræder ordet ”kunst” faktisk i publikationens titel. Der findes bestemt også referencer til allerede eksisterende kunstværker, men hvad skal jeg bruge dét til?
Jeg trækker en anelse på smilebåndet over nogle gengivelser af en mand, der iklædt hvid skjorte og slips storsmilende har placeret sig på et kontor. Det bizarre – og måske det morsomme i scenariet består i, at kontormiljøet er i brand. Faktisk overtændt! Temaet videreføres, og metoden ligner ikke en illustration fra et ugeblad. Det ville være at nedgøre ugebladsillustratorer, hvis sådanne findes endnu.
Trump kysser sig selv
Fik jeg en association til det lettere surrealistiske cover til Pink Floyd fra midt i 70’erne? Anyway: Titlen ”Wish You Were Here” kan ikke overføres til serien af brændende kontorlandskaber, og det går helt galt, da man præsenteres for en serie af mere eller mindre kontroversielle politikere, deriblandt Donald Trump, der er gengivet i dobbelte versioner, således, at de kysser sig selv. Temaet er lige så skrækkeligt, som de syntetiske enheder, der rammer scenerne ind.
Jeg nævner til en indledning, hvor stort et antal illustrationer, bogen rummer. Det er mange; men er det skønne spildte kræfter? Jeg skønner, at kunstneren/forfatteren har haft det skæppeskønt under udførelsen af det aktuelle bogværk, som man måske kan skønne, er sat i verden med henblik på at vise, at der skal en større kunstnerisk bevidsthed i spil, hvis den kunstige kunst skal have en fremtid ud over, hvad den besidder i nutiden, og i øvrigt fungere som andet end en forloren vildfarelse.
Donald Trump kysser sig selv, hvilket er lige så skrækkeligt som den syntetiske indramning af motivet. Foto: Lars Svanholm
I pressemeddelelsen, der følger med udgivelsen kan man læse følgende: »Traditionelt har det at producere kunst i stor skala krævet betydelig social og økonomisk kapital. Kunstnere skulle have de rette forbindelser i kunstverdenen og midler til at købe dyre materialer«.
Som en beskeden tilføjelse udtalte en endog særdeles produktiv, begavet og velhavende kunstner, Per Kirkeby, engang. »Jeg kunne male på bagsiden af et stykke rugbrød«. Og her gør kunstneren – den ikke-kunstige kunstner – op med påstanden om, at det kræver et gigantisk produktionsapparat at lave kunst.
Til gengæld kunne jeg faktisk godt tænke mig at læse en bog, der tager de nævnte problemstillinger op frem for en bog, der er fyldt med illustrationer, der underbygger – ingenting, faktisk. Idéen er hermed givet videre, og jeg tilføjer en stjerne ekstra i forhold til den ene, jeg oprindeligt begavede udgivelsen med. Der er trods alt en vis fysisk vægt bag de mange kunstige kunstværker, der udgør bogens indhold.
Bogen ”Kunstig kunst” er på 392 sider, udviklet af Kasper Bjerre og udgivet på forlaget Salvador Books.
ANMELDELSE: Kunstig kunst – se mere her
ANMELDELSE: Kunstig kunst. Besøg forlaget her
ANMELDELSE: Kunstig kunst er anmeldt af Lars Svanholm, KULTURINFORMATION
Se mere om Lars Svanholm her. Redaktion: Jesper Hillestrøm