Boganmeldelse: BAG KUNSTEN
Distancen fra kage til kunst er ikke så stor, som man skulle tro
✮✮✮✮✮
‘ …… alle har lagt et kæmpe arbejde i at få udgivelsen til at fungere på et tårnhøjt æstetisk niveau, og det bør bifaldes ….. ‘
– Lars Svanholm, KULTURINFORMATION
Almen logik har flere sider, og man skal nok lige bruge de små grå med henblik på at skabe en direkte linje fra bagværk til billedkunst, men når forfatteren Terese Sau Hansen reducerer distancen mellem de to elementer, har det naturligvis sine årsager.
Terese Sau Hansen fungerer til dagligt som medarbejder på kunstmuseet Trapholt i Kolding, og i en sådan funktion oparbejder man ganske sikkert et stort netværk inden for billedkunst. Når man samtidigt bliver landskendt som deltager i det populære underholdningsprogram på TV Den Store Bagedyst, bør sagen være klar.
Forfatteren er bosiddende i Horsens, og hvad var mere nærliggende end at bruge et motiv fra Michael Kviums billedverden i et bagværk i bagedysten? Kvium er født og opvokset i Horsens, hvor byens kunstmuseum besidder en stor samling af kunstnerens værker og i øvrigt en lige så stor bevidsthed om Kviums betydning for museet.
12 kunstnere
Terese Sau Hansens begejstring for bagværk er blevet en skildring af, hvordan 12 samtidskunstnere udtrykker sig, og som efterfølgende bliver til allegorier i kagekunst.
I et sådant forløb vil det være fristende at iagttage, hvor meget bagning og kunst går i dialog i Terese Sau Hansens versioner. I nogle tilfælde er linjen næsten ubrudt, men i flere tilfælde har forfatteren tilsyneladende mere eller mindre ladet sig anspore af besøg hos de 12 kunstnere, der udgør bogens knudepunkter.
Af de 12 kunstnere er – helt demokratisk – valgt seks kvinder og seks mænd, og blandt det maskuline segment finder vi unge Johannes Holt Iversen, der i sine skulpturelle værker ofte arbejder med transparente elementer, der koloristisk set godt kunne bringe tankerne hen på bagværk. Således burde sagen være klar; men Sau Hansen arbejder, som netop antydet, ikke nødvendigvis i et 1:1-system.
Der er flere aspekter på samtidskunstscenen, der bliver beskrevet i bogen. Hos maleren Ida Kvetny bliver vi som læsere begavet med fortællingen om, hvordan hun begyndte at arbejde med Virtual Reality og 3D-enheder i billedkunsten. Ganske indlysende udvikler Sau Hansen et spiseligt forløb, hvor nuller og ettaller spiller en rolle. Digitale lækkerbiskner.
Billedkunstneren Mathias Malling Mortensen, der for tiden er udstillingsaktuel i en dialogudstilling med Richard Mortensen på Esbjerg Kunstmuseum, arbejder i en lagvis version af det geometriske maleri, og her synes det, som har Sau Hansen refereret ret direkte til kunstnerens værk.
Denne tese skydes dog ned i forbindelse med et bagværk – stadig inspireret af Malling Mortensen, der fremstår så delikat, at anmelderen bag denne beskrivelse næsten sidder og savler ned i tastaturet.
Mie Mørkeberg var for nylig udstillingsaktuel på Trapholt, og denne udstilling vidnede om en dyb symbolsk bevidsthed hos kunstneren. Hvad gør Terese Sau Hansen? Udvikler et spiseligt produkt med æblet som grundstof.
Udgør i sig selv et kunstværk
Når man bladrer i bogen, er det faktisk som at vende sider i et determineret kunstværk. Jeg vil gå så vidt som at insinuere, at bogen i sig selv er et kunstværk. Tænker man traditionelle kogebøger ind i ligningen, er det tydeligt, at Terese Sau Hansen vil noget andet og mere end blot at gengive kageopskrifter.
På den måde får bogens titel ”Bag kunsten” en dobbelt betydning, da man som læser på samme tid kommer bagom kunsten i beskrivelsen af kunstnerne, som jeg for en ordens skyld vil nævne: Camilla Thorup, Gudrun Hasle, Henrik Godsk, Ida Kvetny, Johannes Holt Iversen, Kasper Jacek, Krista Rosenkilde, Mads Rafte Hein, Mathias Malling Mortensen, Mie Mørkeberg, Rune Christensen og Sif Itona Westerberg.
Der findes en vigtig konklusion i forlængelse af udgivelsen af bogen ”Bag kunsten”: Man er foruden indhold som forfatter dybt afhængig af forlag, design og fotograf, hvilket den aktuelle publikation til fulde bekræfter. Alle har lagt et kæmpe arbejde i at få udgivelsen til at fungere på et tårnhøjt æstetisk niveau, og det bør bifaldes.
”Bag kunsten” af Terese Sau Hansen er udgivet af forlaget BOOK LAB og er på 184 sider. Bogen er rigt illustreret med fotos af Kenneth Stjernegaard.
Boganmeldelse: BAG KUNSTEN – se mere her
Boganmeldelse: BAG KUNSTEN er skrevet af Lars Svanholm, KULTURINFORMATION
Se mere om Lars Svanholm her. Redaktion: Jesper Hillestrøm