Kunst Litteratur

BOGANMELDELSE: Begærets billeder

BOGANMELDELSE: Begærets billeder

 

– Visuel kultur i japanske træsnit

 

 

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Begærets billeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… fortællinger i de smukkeste farvekombinationer, kalligrafiske rebusser og indforståede referencer ……’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lektor- og forsker i japansk kunst og visuel kultur ved Københavns Universitet, Gunhild Ravn Borggreen, udgav i juni 2024 bogen Begærets billeder-Visuel kultur i japanske træsnit.

 

En bog der introducerer læseren til den historiske, politiske og kulturelle baggrund for japanske træsnit, der opstod i 1600-tallet og til starten af 1900-tallet, en bog med især fokus på hvordan begær, længsel og fantasi blev visuelt fremstillet.

Hvad er et japansk træsnit

Træsnit i forbindelse med japansk billedkultur er et grafisk tryk på papir. Et samarbejde der blev til mellem forlæggere, kunstnere, træskærere og trykkere. Processen startede med, at forlæggeren ansatte en kunstner til at skabe et motiv med pensel og tusch på et stykke tyndt papir. Dernæst overførte en træskærer motivet til en trykstok af træ. Trykstokken blev derefter givet videre til trykkeren, som påførte farve på motivet. Dette resulterede i ophøjede linjer på trykblokken. Ved at gnide på bagsiden af et stykke papir, som blev placeret ovenpå trykblokken, blev motivet overført til træsnittet.

 

Flerfarvetræsnit blev først udviklet i 1760’erne. Inden da blev træsnit typisk trykt i sort og kunne eventuelt farvelægges i hånden bagefter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Begærets billeder

Træsnit af Utagawa Hiroshige, Morgen ved Fujibjerget fra serien Fra de treoghalvtreds stationer på Tõkaidõ, ca. 1833-1834.

Træsnittet fortæller blandt andet om kvinder på rejse og på arbejde.

Designmuseum Danmark, foto: Pernille Klemp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den flydende verden

I 1600-tallet opstod begrebet Ukiyo-e, der betød ”den flydende verden”, gengivet i træsnit som fantastisk, forførende og flygtig med motiver fra underholdnings- og forlystelseskvartererne med teatre, bordeller, tehuse, restauranter og udskænkningssteder.

 

Træsnittene blev også en del af serier eller bøger, og afspejlede motiver fra klassisk litteratur. Inden for træsnit var en betydningsfuld genre de erotiske billeder, hvor kønsdele ofte blev forstørret til absurde størrelser, og hvor figurerne indgik i både pirrende og humoristiske situationer.

Kitagawa Utamaro

Forsiden af Begærets Billeder er et udsnit af Kitagawa Utamaros (1753-1806) farvetræsnit fra bogen Digte fra hovedpuden (Utamakura), 1788.

 

Titlen Digte fra hovedpuden er nærmest kysk, uskyldsren og kær og når man til gengæld ser træsnittet folde sig ud i sin helhed i bogen Begærets billeder, er det subtilt forførende og pikant.

 

Hvor de små detaljesnit som pubesbehåring og de tynde streger der indrammer personernes kroppe, har den største effekt og vækker både begejstring og forundring over hvad sirlige tynde fine streger på en måde også narrestreger, egentlig kan vække til live.

 

Narrestreger i bedste mening for kunstarten var en måde at give den almene japaner mulighed for hverdags eskapisme til højeste lyst- og drømme kaliber for meget små penge, hvor et tryk dengang kostede det samme som en skål nudler.
I dag indgår de japanske træsnit i mange store kunstsamlinger verden over og er eftertragtede.

 

Træsnittene i Begærets billeder blev hovedsageligt skabt i Edo-perioden (1603-1868), en æra præget af relativ fred og begrænset udenlandsk indflydelse.

 

Bogen beskriver også hvordan billedmediet udviklede sig i Meiji-perioden (1868-1912), hvor træsnit blev brugt til at skildre storslåede slag og heroiske fortællinger om soldater, der kæmpede for den nye japanske stat.

 

Hovedparten af bogens illustrationer stammer fra Designmuseum Danmarks samling, og mange af træsnittene kan ses i deres udstilling “I krig & kærlighed”, der varer fra den 26. april 2024 til den 5. januar 2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Begærets billeder

Kikukawa Eizan, Præstekraver ved Juvelfloden i Mutsu-Provinsen fra serien Seks fashionable Juvelfloder, 1812.

Fremtrædende i træsnittet er en højtstående yūjo (glædeskvinde) fra forlystelseskvarteret.

Designmuseum Danmark, foto: Pernille Klemp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kunstbog i særklasse på alle hylder

Begærets billeder er en kunstbog i særklasse, som at kigge ind i et kalejdoskop af en lærerig kunstrejse i ord, viden og billedmateriale på 288 sider fordelt på otte kapitler og et appendiks.

 

Bogen tager os med på en finkulturel japansk rundtur i sindets mange afkroge og destinationer via træsnittenes forholdsvis små størrelser. Men med en stor rigdom af detaljerige afbildninger og fortællinger i smukkeste farvekombinationer, kalligrafiske rebusser og indforståede referencer.

 

Forfatteren giver os et meget grundigt og forståeligt indblik i den japanske træsnits kunst- og kulturhistorie, der heller ikke er analytisk tør eller for akademisk i sproget.

 

Udover at bogen er let at læse og lækker at røre ved, er den også fysisk let i forhold til dens omfang og volumen ved første blik.

 

Kommer man i tanke om en maler som Vincent van Gogh (1853-1890) eksempelvis i forbindelse med japanske træsnit, er det ikke tilfældigt. Van Gogh fandt stor inspiration i de japanske træsnit til egne værker.

 

 

Og kommer man forbi Tokyo, skal man absolut også se den verdensberømte samling af 14.000 Ukiyo-e værker på OTA MEMORIAL MUSEUM OF ART – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visuel kultur i japanske træsnit

Designmuseum Danmark, foto: Pernille Klemp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begærets Billeder: Forfatter, Gunhild Ravn Borggreen. 288 sider. Design: Rasmus Koch Studio. Hyldepris, 399,95 kr. Forlag: Strandberg Publishing A/S

 

 

 

BOGANMELDELSE: Begærets billeder – se mere her

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Begærets billeder – læs også vores anmeldelse af ‘I krig & kærlighed’ udstillingen her

 

 

 

BOGANMELDELSE: Begærets billeder er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm