Litteratur

BOGANMELDELSE: Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter

BOGANMELDELSE: Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… jeg ser med tilfredshed, at kraften i fortællingen undgår professoralt arkæologisk forskerstøv ……’

– Kresten Hartvig Klit, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I et mega format på over 600 sider beretter Jesper Asmussen på indgående vis om hvordan vikingerne bredte sig over Europa og blandede sig med andre kulturer … ikke mindst øst over. Bogens fysiske vægt på mere end 3,2 kg (en viking ville sige 16 mark) er en manifestation af hvor vidt og bredt forfatteren når i sin behandling af emnet.

 

Med baggrund i ældgamle tekster og ordbøger fortæller forfatteren om hjemmelivets opgaver for træl og bonde samt stammernes indbyrdes fortrædeligheder og justits. Han har styr på kilderne som vurderes for deres troværdighed. Jeg fik, som lægmand, i løbet af læsningen korrigeret mange myter om vikingetidens mennesker og fysiske og religiøse verden … ikke mindst deres historiske placering.

 

Efter forfatterens forord, som giver læseren et godt overblik over hele bogens indhold, indledes med fastlæggelse af begreberne jernalder, vikingetid, og middelalder; hvad der danner grænser hertil, og hvad der kendetegner disse. Vi starter fra de tidligste skriftlige kilder hvori betegnelsen viking nævnes.

 

Vi præsenteres for et dobbeltsidet diagram som giver et godt overblik over de vigtigste begivenheder i perioden fra før 600-tallet og frem mod 1300. Vi får også en gennemgang af kongerigernes fremvækst i Skandinavien med vikinge-kongerækkerne fra år 700 og frem.

Skibe, stednavne og steder

Vikingerne havde brug for skibe som kunne føre dem sikkert rundt blandt de mange øer og vanskelige kyster. Formgivningen af de fantastiske skibe afhang af om de skulle bruges til at handle, plyndre, føre krig eller overvåge territorier. Skibene var eminente til langfart og førtes ad lavvandede floder til Sortehavet, over det dybe ”Grønlands Hav” til ”Vinlands” kyster; til kolde egne som ”Borg” i Lofoten i det nordlige af Norge og til den varme ”Middeljordsø” – Middelhavet.

 

Særlig interessant finder jeg det at stednavne angives med de tidstro navne. Således kan læseren følge togter til fx ”Jorsal” eller ”Lunduneborg” og finde bynavnene i bogens stednavneregister sammen med en helt nutidig QR-kode. Med hjælp fra mobiltelefon og Google Maps opklares det hvor de gamle steder lå geografisk.

Stridigheder og pligter

Sammen med de nærmest dokumentarisk opsummerende skildringer af de mange slag og konflikter der var i tiden, opridses de politiske konstellationer mellem magthaverne, og konsekvenserne af stridighederne klarlægges.

 

Der fortælles om ledingspligt … militærtjeneste, udrustning, rang og forordninger samt hvordan man skaffede ledingsfolk. Ledingsfærden har forskellige former – afhængigt af anledningen. Deltagelse beror på pligt og efter forordninger og der er rangsystem for kommandovejen. Mange andre ting skulle tages hensyn til, udover selve krigshåndværket: Forsyninger man skulle sikre sig at få med på færden; og hvordan man klarede situationen, når ressourcerne blev udtømt undervejs.

 

Forfatteren fører os gennem denne fortidige verden i mange niveauer med udgangspunkt i samtidige beskrivelser af lande og slag. Der refereres til de forskellige sagaer og andre skriftlige kilder som fx Slaget ved Svølder. Jeg blev overrasket over hvor uenige kilderne er om hvor slaget stod: ved øen Hven i Øresund eller ved Rügen ved den tyske Østersøkyst. Nogen nævner Sejerø ved Sjællands Odde. Striden har affødt et væld af myter: Ormen hin Lange, Einar Tambeskælvers bue, Olav Trygvesens endeligt (eller hvad blev der af ham?) bliver levende forklaret. Myterne om hele scenariet blev dannet i samtiden, og blev af eftertiden optaget i de skriftlige kilder. Afvejningen af kildematerialet er, bogen igennem, en væsentlig basis for bogens behandling af emnerne, men jeg ser med tilfredshed, at kraften i fortællingen undgår professoralt arkæologisk forskerstøv.

Togter i fremmede lande

Vikingernes møde med andre kulturer fremstilles i bogen også som fortællinger om fredelige relationer til fremmede folkeslag med udveksling af varer eller tanker og tro og praksis. Udbredelsen mod øst får faktisk en betragtelig del af bogens kapitler og fortæller også om nuancer i vikingefolkenes relationer, hvor det ikke nødvendigvis handlede om dominans. Ikke mindst er der overraskelser i form af betragtninger om sproglige påvirkninger – helt ned til navngivning af personer. Vi læser dog også om forsøgene på at få herredømmet i ”Østerled” og om sejlads med skatteopkrævning ad sejlruten fra Ladogasøen ved Sankt Petersborg ned til Kiev samt videre ad floden Dniper og over Sortehavet ned til ”Miklagård” … det nuværende Konstantinopel. En farefuld færd hvor der dels var farlige, voldsomme vandfald, dels angreb fra fjendtligtsindede stammer.

Detaljer fra hverdagslivet

Udover behandling af de drabelige historiske hændelser rummer bogen et væld af detaljer om mange mere hverdagsnære emner:

 

Hverdagens forløb for såvel trællene som tjenestefolk.

 

Landsbyernes udformning så det passede til livet på netop det pågældende sted.

 

Forholdet til overjordiske kræfter og de vaner og ritualer man brugte til at forlene sig med dem.

 

Hvordan man blev træl eller fri og om trællenes rangordninger.

 

Trællevæsenets ophør da Jyske Lov kom til verden.

 

 

Mange emner kunne yderligere nævnes: hverdagslivet i landsbyen, beklædning, fødevarer, udstedelse af mønter, hygiejne, sang, toneinstrumenter, våben, sprog, trafik, smykker, kunstretninger samt ritualer omkring livets vendepunkter.

Et kvalitetsværk

Udover de nævnte indholds-, kort- samt stedfortegnelser er bogen forsynet med en personfortegnelse og -karakteristik om mange af periodens mest kendte personer.

 

Teksten er sat med en behagelig og stor typografi tilligemed smukke illustrationer suppleret med informative geografiske detailkort hvor det er relevant.

 

Bortset fra den rent fysiske vægt er det vanskeligt at sætte fingeren på noget ”belastende” ved denne bog. Jeg kunne dog, trods de mange oversigter og registre, savne et stikordsindeks.

 

Om forfatteren (Jesper Asmussen, født 1954) kan oplyses at han er lærer i historie, geografi og musik. Som rejseleder og forfatter til en lang række af større værker med kulturhistoriske emner har han, ikke mindst i kraft af sin foredragsvirksomhed, opøvet sin evne til levende, og solidt kildestøttet, at kunne formidle bogens emne. Det lette og tilgængelige sprog og det godt disponerede indhold får min bedste anbefaling til læsere som ønsker en bred og solid viden om vikingernes verden og færden.

 

 

 

 

Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter
Forfatter: Jesper Asmussen
628 sider
Udgivelsesdato: 09-09-2024
ISBN 139788740680089
Forlag Turbine

 

 

BOGANMELDELSE: Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter – se mere her

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter – besøg Turbine her

 

 

 

BOGANMELDELSE: Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter er skrevet af Kresten Hartvig Klit, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm