Det Kongelige Teater: PINOCCHIO
Foto: Emilia Therese
✮✮✮✮
‘ ….. PINOCCHIO i Skuespilhuset er en eventyrlig forestilling! ….’
– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION
Uha, uha…..sikket et teater! Dukken Pinocchio er vakt til live på Det Kongelige Teater resten af året. Nationalscenen kan uden tvivl deres kram og denne gang er ingen undtagelse.
Eventyret om træklodsen, der bliver levende er skabt af italieneren Carlo Collodi (1826-1890). De fleste husker naturligvis dukken fra Disneys tegnefilm (1940).
Mangt en udgave er frembragt gennem årtierne, men med samme herlige grundstemning om den kære gamle dukkemager/opfinder Geppetto, som ønsker sig en dreng på sine gamle dage, og selv skaber dukken Pinocchio.
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
PINOCCHIO anno 2024
Udgaven på Det Kongelige er en moderniseret udgave, der stadig er gammeldags, men tilsat nye elementer fra det univers, børn kender i dag. Således kommer der væmmelig ‘tjald’ med ‘slaraffenland’ på banen og også rumvæsner ser dagens lys i denne fantasifulde opsætning.
Scenen og skuespillerne formår at få hele salen med – og ikke mindst børnene. Det falder sig nemlig sådan, at vores naive ven Pinocchio adskillige gange spørger salen til råds – vi kan næsten sige, at teatersalen sættes i Jesper Fårekyllings rolle og skal være ‘samvittighed’ for den elskelige dukke, og det fungerer godt – i hvert fald at dømme efter de opvakte og ivrige børns besyv og interaktion.
Niels Ellegaard spiller Geppetto og er maskeret nærmest til uigenkendelighed – en super hyggelig rolle. ‘Den blå fe’ – er to interagerende dukkeførere, der bringer liv i Pinocchio – de spilles af Andreas Jebro og Anne Plauborg – her kommer de to med al tydelighed ikke sovende til arbejdet – de lægger stemmer og krop til lidt af hvert forestillingen igennem.
Endelig bliver dukken også levendegjort af Matthew Rawcliffe, der på alle måder frembringer unikke stunts à la en rigtig dukke – uden tvivl en krævende rolle, med sved på panden under masken.
Katten og Ræven (skurkne) er så virkelighedstro, det næsten er skræmmende. De spilles af henholdsvis Marie Dalsgaard og Sigurd Holmen le Dous – de beklæder i øvrigt flere andre skurkeroller forestillingen igennem.
Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese
Lidt om dukker
Dukker har alle dage betaget mennesker. En ting, der knytter sig til dukker er, at de IKKE er mennesker, men har menneskelige træk, men da de er dukker, kan de tillade sig lidt af hvert. Hovedpersonen Pinocchio er godt naiv, men meget sød, men også lidt fræk – og det ses også i denne opsætning.
Unægtelig har dukker spillet en rolle ikke blot på landets teatre, men så afgjort også op gennem monopol TV-ets tid. Her huskes Jim Hensons The Muppet Show (1976-1981) fra England. Af danske tv-produktioner sås Ingrid og Lillebror (1966-1976), og dernæst huskes Vinterbyøster sammen med andre fuldtræffere. Glemmes må ikke Kaj og Andrea og dukkerne Anna og Lotte, der selv havde en legedukke, der hed Geo.
Foto: Emilia Therese
Eventyret i skuespilhuset
Denne opsætning på Det Kongelige Teater er med god grund en forestilling på børnenes præmisser og billetpriserne er indenfor rækkevidde for de fleste børnefamilier. Dertil kommer, at der er interaktion i forhallen i Skuespilhuset, da børnene inviteres til at klippe/klistre deres egen livagtige Pinocchio. Vi slutter af med at røbe, at vi også kommer med i hvalfiskens bug – PINOCCHIO i Skuespilhuset er en eventyrlig forestilling!
Foto: Emilia Therese
Det Kongelige Teater: PINOCCHIO – se mere her
Det Kongelige Teater: PINOCCHIO, anbefales til børn fra 8 år.
Holdet bag:
Forfatter: Carlo Collodi
Dramatisering: Lee Hall
Iscenesættelse: Sara Cronberg
Scenografi og kostumedesign: Franciska Zahle
Dukkeinstruktør: Rolf Søborg Hansen
Lysdesign: Torben Lendorph
Koreografi: Melker Sörensen
Lyddesign: Jonas Vest
Musik: Toni Martin Dobrzanski
Oversættelse: Niels Brunse
Medvirkende:
Pinocchio: Matthew Rawcliffe
Geppetto, dukkemesteren: Niels Ellegaard
Den blå fe: Andreas Jebro
Den blå fe: Anne Plauborg
Ræven, æselbarn, politimand m.fl.: Sigurd Holmen le Dous
Katten, Cirkusdirektøren: Marie Dalsgaard
Lucignolo, marionetdukke, Hummeren: Alvin Olid Bursøe
Marionetdukke, Fisketjeneren, æselbarn: Amalie Bergholdt Hansen
Pinocchio, dreng: Phoenix Talreja Nielsen og Jeppe Vendelbo Fischer
Det Kongelige Teater: PINOCCHIO er anmeldt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION