Masters and Contemporary Art Museum
AKTUELT Kunst

Masters and Contemporary Art Museum

Masters and Contemporary Art Museum

 

 

 

 

MACA Museum – midt i København med Banksy som kronen på værket, kan snart fejre etårsdag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masters and Contemporary Art Museum

Fotograf Githa Schultz. MACA Museum i Toldbodgade 12, København

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

' ….. stærke værker og budskaber, der både skaber latter, håb, glæde og smil ….'

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gennem et år har MACA Museum ligget som en stille og gemt perle med høje besøgstal, i et smukt pakhus fra 1807 i Toldbodgade 12, lige om hjørnet af Nyhavn. MACA Museum (Masters and Contemporary Art Museum) har et særligt fokus på kunstnere fra det 20. og 21. århundrede.

 

Museets nuværende udstilling har to temaer; et fast og et skiftende. Den faste udstilling der indtil videre løber til 2027, er ”Banksy & Street Art: The Early Years”, og her præsenteres et bredt udvalg af Street Art og graffiti.

 

Grundlæggeren af MACA Museum er kunstsamleren, London-galleristen og filantropen Nigel Mead. Han købte sig ind i Toldbodgade-ejendommen med en passion for moderne kunst, og har omdannet det smukke pakhus til perfekte rammer for et museum, med respekt for den oprindelige bygning.

 

 

 

 

 

Banksy

MACA Museum, Bambi “Weapon of Voice, spraymaling- og akryl på lærred. Et pragteksemplar af et kunstværk om kvinder, som har ændret verdenshistorien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banksy & Street Art: The Early Years

Street Art tog for alvor fart i USA omkring 1980, og er på udstillingen repræsenteret med værker af britiske Banksy som omdrejningspunkt, udover der også udstilles værker af Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Dolk, Bambi, Matisse, XOOOOX og mange flere.

 

Mellem pakhusets gamle smukke bjælkefundament og Banksys budskaber, føres vi også igennem en detaljerig gennemgang af graffitiens historie. Lige fra huleskrift over sumeriske kileskrifter, egyptiske hieroglyffer og via romersk graffiti fundet ved udgravninger af byen Pompeji, der gik til grunde, da Vesuv gik i udbrud år 79 e.Kr.

 

Hobo-graffiti i USA tilbage i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede, var en måde at kommunikere på via et særligt hieroglyfsprog kaldet ’ hobo-koden”. En hobo (hjemløs) var en del af en kultur af arbejdere, som rejste rundt i landet for at finde arbejde ved at blaffe ulovlige ture på godstoge eller ”freight-hopping”.

 

Pludselig giver navnet Hoboken i New Jersey mening, og man kommer også i tanke om den fine gamle amerikanske folkesang ’Freight Train’ skrevet af Elizabeth Cotten mellem 1906-1920.

 

 

 

 

 

 

 

Banksy

MACA Museum, XOOOOX “Inter-Transformer” fra 2012, spraymaling på metal, 225.4 x 125.3 x 10 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banksy er en kunstner, der siger alt med få virkemidler, og gør os klogere på den mest intelligente måde. Kontrastens mester må man kalde den anonyme, men verdenskendte kunstner, som også besidder en veludviklet humor.

 

Banksy viser os menneskets til tider grimme hårde sider, pakket nænsomt ind med blød uskyld. Eksempelvis værket ”Happy Chopper” på museet, der forestiller truende militærhelikoptere på vej, pyntet med lyserød sløjfe, der tager truslen ud af krigsmaskineriet, og samtidigt upassende bringer smil frem på læben.

 

Motivet dukkede første gang op som et sprayet vægmaleri på Whitecross Street Market i London i 2002, krydret med et HAVE A NICE DAY! Banksy skulle vist også på et tidspunkt have udtrykt: ”De største forbrydelser i verden begås ikke af folk, der bryder reglerne, men af folk, der følger reglerne. Det er folk, der følger ordrer, der smider bomber”, og manden har jo på en måde ret! En anarkistisk, lattervækkende og relevant tidløs kunstner, der stiller spørgsmålstegn ved vores valg, eller dem vi ikke tager.

 

I en korridor på etagerne udstilles danske graffiti-kunstnere fra Jens Peter Brasks private samling. Her kan man blandt andet nærmest genkende den graffiti-malede togvognsdør på udstillingen, fra sin tidlige ungdom i 1980´erne da togstationen stadig hed Enghave Station på Vesterbro.

 

Her kan man også se et installationsværk af en urinal, bedre kendt som pissoirkumme med graffiti på de kolde hvide vægfliser. Et kunstværk der minder om en gåtur ned ad Memory Lane, eller de underjordiske toiletter under Rådhuspladsen i gamle dage. Det er lige før, at man stadig kan lugte tis fra Rådhuspladsens underjordiske gange, mens man smågrinende betragter værket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz

MACA Museum. herr Nilsson “A Smile and a Song” fra 2016, akryl- og spraymaling på plade 75 x 74 cm

signeret og dateret på bagsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cute. The dark side

Museets andet tema ”Cute. The dark side”, udforsker de skjulte budskaber og betydninger bag kunsten hos nogle af de vigtigste samtidskunstnere i det nye årtusinde, herunder KAWS, Damien Hirst, herr Nilsson, Takashi Murakami, Charming Baker, Javier Calleja, Shepard Fairey og David Shrigley sammen med en ny generation af kunstnere, som de har inspireret.

 

Udstillingen undersøger også de æstetiske stilarter i japansk Superflat og Kawaii og deres indflydelse på, hvordan unge mennesker bruger visuel kultur til at udtrykke tanker og følelser mere ærligt – som en måde at håndtere presset i det moderne liv med større positivitet og livsmod.

 

Jeg dvæler hengivent ved to yndige Disney-lignende figurer af den svenske kunstner herr Nilsson, der minder om referencer til Askepot og Snehvide, der oprindeligt er eventyr, skrevet af Brødrene Grimm.

 

I værkerne har den ene yndige pige et sværd i hænderne, og den anden smiler kært i en sang, mens en fugl pipper sødt, siddende på pistoludmundingen af den smukke piges gun i hånd. Værkerne minder mig om min favorit T-shirt, jeg fandt i NYC og bare måtte eje, hvorpå der står: Cute, but psycho!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MACA Museum

MACA Museum. Banksy ”Happy Chopper”, installationsbillede på træplade, der blev sprøjtet af Bansky på en nedlagt bygning i 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvom MACA Museum er privatdrevet uden offentlige midler, er der fokus på at være et museum med public service. Uddannelse er en del af museumsplanen, og museet udvider i juli 2025 med åbning af Digital Space, der er dedikeret til digital kunst med skiftende udstillinger hver 6. måned.

 

Af andre aktiviteter fra juli 2025, vil der være talks og events, og en digital kanal er på tegnebrættet.

 

Oktober 2025 åbner udstillingen "American Weird: A Celebration of Genius". De fremviste kunstnere vil være Edgar Allan Poe, Edouard Manet, Gustave Doré, Edmund Dulac, Joseph Cornell, David Lynch, Adrian Ghent, Marion Peck & Mark Ryden.

 

Udstillingen vil udforske det stærke kunstneriske bånd mellem Europa og USA siden den tidlige europæiske kolonisering af det 16. århundrede til i dag.

 

Siddende i museets hyggelige gårdhavecafé på en solstrålende dag, i en snak med den meget sympatiske Nigel Mead, har MACA Museum alt mulig grund til at fejre sig selv det første år. Besøgstallet har været højt, og det er også et indbydende museum med skrift på væggen, der er til at fatte, med stærke værker og budskaber, der både skaber latter, håb, glæde og smil, men bestemt også giver stof til eftertanke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MACA Museum

MACA Museum, fotograf Robert Damisch. Der er flere unika i udstillingen, blandt andet Banksys ”Love Is In The Air (Flower Thrower) fra 2000 til venstre i billedet, spraymalet på presenning og indrammet – 191cm x 224cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masters and Contemporary Art Museum – se mere her

 

 

 

Coverfoto: MACA Museum, korridoren med dansk graffiti kunst fra Jens Peter Brasks samling

 

 

Masters and Contemporary Art Museum er en reportage skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm