MØDET MED MÆLKEVEJEN – Astrofotos af nattehimlen
– en rejse i tid og rum
✮✮✮✮✮
‘ ……. Vi er uendelig små, men ikke hjemløse. Vi bliver ydmyge, taknemmelige – og nysgerrige ……’
– Master of Science, Bo Christiansen, KULTURINFORMATION
Vi mennesker har altid været fascineret af stjernehimmelen. Her ser vi lys i mørket, vi mindes om det uendelige, og vi får et dybt indtryk af orden og præcision.
I ældgamle tekster, som i Bibelens bøger, hentydes til stjernernes enorme antal – talrige som havets sand. Hvilket er påfaldende eftersom man selv under optimale forhold højst kan se nogle få tusinde med det blotte øje. Allerede i oldtiden fandt man orden, mønstre og forudsigelighed i solens, månens og stjernernes bevægelser hen over himmelen. Man opstillede tabeller og udviklede kalendere, og med disse kunne man planlægge landbrugsåret, fastsætte højtider og navigere til søs. Man forsøgte endda at forudsige fremtiden. Man stillede spørgsmål, både praktiske og eksistentielle. Og drømte. Stjernehimmelen appellerer til fantasien, til både følelserne og sindet.
MØDET MED MÆLKEVEJEN
Og det er der rig lejlighed til med Jakob A. Andersens bog MØDET MED MÆLKEVEJEN – Astrofotos af nattehimlen, udgivet af Muusmann forlag i 2024.
Bogen indeholder omkring 100 opslag med himmellandskaber. Langt de fleste billeder er af stjernehimlen over Danmark, typisk taget ved kysterne hvor der er udsyn over havet. Andre er fra Grand Canaria og fra Tenerife, hvor en større del af Mælkevejen er synlig, og hvor ørkener og nationalparker giver særlig gode forhold til at fotografere nattehimlen. Der er også en flot samling fotos af nordlys, tordenvejr og dramatiske skyformationer.
Forfatteren der er uddannet grafiker, fortæller om sin fascination af rummet og hvordan han som mere eller mindre selvlært har udviklet sig til amatørastrofotograf. Hvert billede er ledsaget af en beskrivelse af de vigtigste objekter der ses, og lidt baggrund om tid og sted og de udfordringer der var ved at tage det pågældende billede. Vi får også en kort indføring i de tekniske krav der stilles til udstyr.
Fotografier – til inspiration
At tage sådanne fotos kræver en hel del planlægning. Forfatteren må køre langt og vente længe for at være på det rette sted på det rette tidspunkt for at kunne fange disse enestående billeder. Han forklarer selv en af grundene til at han gør det:
”Det er mit håb at billederne i bogen kan inspirere dig til at gå ud og opleve den fantastiske stemning, som natten har at byde på. At du vil forundres over vores uendelige univers og måske endda tage dine egne billeder.”
Billederne af nattens landskaber er ikke kun billeder af stjernerne, som dem vi kender fra Hubble teleskopet. Mælkevejen i kombination med jordnære landskaber gør billederne mere nærværende, man kan relatere sig til dem. Stjernehimmelen indbyder til at fundere over vores egen lille plads i det uendelige univers og i evigheden. Det bliver tydeligt at vi er en del af noget meget større.
Forfatterens ambition er at fortælle om det dybe rum og samtidig bevare jordforbindelsen.
Måske er der en mening med nattehimlen
Hvad enten vi betragter stjernehimmelen, eller naturen for den sags skyld, med det blotte øje, gennem en fotografs linser, på en skærm eller i en bog med glittet papir, bør det vække til eftertanke. Det giver anledning til at filosofere over hvad meningen er med det hele. Til at se os selv og alt andet i et større perspektiv. Vi er uendelig små, men ikke hjemløse. Vi bliver ydmyge, taknemmelige – og nysgerrige. Sådan har stjernehimlen altid virket. Måske er det derfor den er der.
MØDET MED MÆLKEVEJEN – Astrofotos af nattehimlen – besøg Muusmann forlag her
MØDET MED MÆLKEVEJEN – Astrofotos af nattehimlen – se mere her
Læs også vores anmeldelse af Himlen set fra jorden her
MØDET MED MÆLKEVEJEN – Astrofotos af nattehimlen er anmeldt af cand. scient. Bo Christiansen, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm