OPERAEN: Barberen i Sevilla
repremiere
Foto: Miklos Szabo
✮✮✮✮✮
‘ …… en forestilling med spas på de skrå brædder og morskab på stolerækkerne …… ‘
– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION
Mageløst og herligt farceagtigt. Det Kongelige Teater opsætter endnu en gang Barberen i Sevilla. Vi oplyses om, at denne forestilling er nummer 741 i rækken af skiftende versioner, der begyndte i 1822.
Gioachino Rossini (1792-1868) er ophavsmanden bag dette komiske teaterstykke – med sang, skrevet på den måde, da Barberen i Sevilla blev til, før man helt havde manifesteret begrebet opera som genre.
Det enkle plot
Barberen i Sevilla har den fordel, at plottet er finurligt enkelt. I korte træk møder vi fidusmageren Figaro, der ‘stjæler’ barbersalonen i byen Sevilla. I byen bor den smukke og giftemodne Rosina. Rosina har en formynder, Doktor Bartolo (fabelagtigt spillet af Morten Staugaard), der selv har udset sig Rosina til sin brud, når hun er gammel nok. Men en bejler viser sig – den rige greve Almaviva. Fidusmageren Figaro hjælper greven, mod betaling med at komme ind på livet af Rosina via forskellige scams. Almaviva forklædes som både soldat og spillelærer og lur mig, om ikke det lykkes for ham at score Rosina bag den onde Bartolos ryg!
Foto: Miklos Szabo
Foto: Miklos Szabo
Stumfilm – med lyd
Grebet i denne opsætning er teatralsk stumfilmkomik, vi kender fra 1920’erne – et Chaplinsk, Buster Keatonsk og Gøg og Gokke univers toner frem på scenen. Farverne er afdæmpede som en s/h film, og sminken bastant og mimikken dejlig overdreven grænsende til dilettant-komedie.
Teaterfolkene har tilladt sig selv den luksus at begå den genistreg at køre stumfilms temaet helt ud – operaen opføres nuvel på italiensk, men vi skånes for over/undertekster på dansk, da den danske oversættelse i store træk projekteres direkte på kulisserne, ud for de enkelte sangere. Her hæver nytænkningen sig op til et højt niveau af dimensioner!
Barberen i Sevilla er en opløftende og forståelig opera. Kulisserne er SÅ italienske og overraskende gennemførte. Orkestergraven strømmer over med musikalske toner. En forestilling med spas på de skrå brædder og morskab på stolerækkerne.
Foto: Miklos Szabo
Foto: Miklos Szabo
Foto: Miklos Szabo
OPERAEN: Barberen i Sevilla. Bonus: Før forestillingen er der en introduktion. Den er meget værdifuld, idet vi kommer bag om stykket og dets uropførelse. Handlingen er som nævnt enkel, men et lynkursus i hvad det hele drejer sig om, er bestemt en fordel. Til vores introduktion ved Nila Parly kom iscenesættelsens hovedmand Martin Lyngbo forbi og gjorde netop rede for, at han med Barberen i Sevilla ikke ville vise en vanskelig og kompliceret opera, men gøre det nemt for publikum at følge med – ja så selv børn kan forstå, den ellers så tunge og elitære genre som opera nu engang er. Som publikum gør man klogt i ikke at snyde sig selv for denne gratis introduktion.
OPERAEN: Barberen i Sevilla – se mere her
Dirigent: Matteo Beltrami
Dirigent: Nick Fletcher
Iscenesættelse: Martin Lyngbo
Genopsætningsinstruktør: Line Kromann
Scenografi og kostumedesign: Rikke Juellund
Lysdesign: Ulrik Gad
Koreografi: Kristjan Ingimarsson
Dramaturgi: Henrik Engelbrecht
OPERAEN: Barberen i Sevilla er en anmeldelse af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION