PROFESSOR TOURNESOLs konversationsleksikon
En hyldest til et videnskabeligt universalgeni
✮✮✮✮✮✮
‘ …… Det er fuldstændig uladesiggørligt ikke at give denne over 90-siders bog topscore ….’
– Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION
Hvis man troede, man vidste det meste om Professor Tournesol fra Tintin, kan man godt tro om. Albert Algoud, Tintin eksperten over dem alle, står bag herværende udgivelse, som foreligger på dansk via forlaget Cobolt.
Her er tale om et lille handlingsmættet leksikon om legenden Professor Tournesol. Og lad det være sagt med det samme her er tale om et opslagsværk for børn, der er blevet voksne – endda meget voksne. Vi er nemlig på højt niveau i et dybdegående portræt af tegneserieforfatterens opfindelse – den distræte og tunghøre Tournesol.
For Tintin læsere er Professor Tournesol ikke en ukendt person. Alle husker vi mange morsomme episoder fra de mange tegneseriealbums. Og det er fra mange af disse episoder dette fænomenale opslagsværk tager sit udgangspunkt.
Personen Tournesol
Det kan ikke understreges nok, at leksikonet er for voksne – altså ikke en tegneserie, men langt mere en tegneserie analyse. Der springes rundt imellem total sort humor til den mest ultimative seriøsitet. Vi præsenteres også for Hergés breve til fans, avisudklip, fotografier, skitser o.s.v.
I den seriøse ende af skalaen ser vi på den mulige oprindelse til skabelsen af tegneseriefiguren Tournesol. Der gås i dybden med forskellige videnskabsfolk, der rent faktisk har visse ligheder med den opfundne Professor, og hvordan de sandsynligvis har givet inspiration for Hergé.
Der kastes også lys over Tournesols fornavn. Har Tournesol da et fornavn? Ja, det har han faktisk. Her skal det ikke afsløres, men meget interessant er det, at der forekommer et fornavn ganske få gange i Tintin.
De mange opfindelser og særkender
Der ses også på de mange finurlige opfindelser, som vi gang på gang præsenteres for i de mange albums. En del af dem har som bekendt rod i virkelighedens verden. Enkelte opfindelser af professorens hånd er med i tegneserien, før de så dagens lys i virkelighedens verden. Vi kommer omkring de motoriserede rulleskøjter, måneraketten og hajubåden.
Endelig støder vi også på flere af Tournesols videnskabsvenner fra serien og deres ligheder med virkeligheden. Et kapitel hedder Tournesols psykologi, et handler om hans tunghørhed og et om pendulering.
Et skønt samspil mellem opspind og seriøsitet
Hele molevitten er krydret med citater og henvisninger til leksika og Tintin historierne. Der fortælles om spændende bagkatalogisk stof – der nærmest virker som øjenvidneskildringer. En litteraturliste snydes vi heller ikke for.
Sluttelig understreges det igen, at der veksles, på den allermest finurlige vis vel at mærke, mellem det pureste opspind til belærende og undervisende fakta om, fra og af Tintin-universet. Det er fuldstændig uladesiggørligt ikke at give denne over 90-siders bog topscore.
PROFESSOR TOURNESOLs konversationsleksikon er genialt håndværk og udgivet på forlaget COBOLT. Oversat af Søren Vinterberg.
PROFESSOR TOURNESOLs konversationsleksikon – se mere her
PROFESSOR TOURNESOLs konversationsleksikon er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION