REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed
AKTUELT Rejser

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed

Fotograf Bjørgulv Vinje Burgundvaag. Villa Lunde med hovedbygning, stabbur og koncertsal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. Telemarken slår alt, hvad jeg ellers har set i Norge af naturlig skønhed …..’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telemarken i Norge består af imponerende bjerglandskaber, dybe dale, brusende vandfald, spejlblanke søer, charmerende norske træhuse, idylliske kanaler, frodigt dyre- og planteliv, vandre- og cykelstier og betagende udsigtsveje. Telemarken byder også på en rig kulturarv, spændende aktiviteter på vand og på land, museer, unikke stavkirker, glamping, kunst og musik og en dyb følelse af ro og stilhed med et lys, der minder om Skagens.

Villa Lunde, et dansk/norsk kærlighedsbarn i Telemarken

Den norske billedkunstner Elisabeth de Lunde var i mange år en kendt skikkelse i Københavns kunstliv med utallige udstillinger, både separat- og fællesudstillinger. Elisabeth boede i det indre København i perioden 1999-2011 og hendes gallerist var Henrik Kampmann i Gothersgade. På et tidspunkt blandt mange omtaler kaldte magasinet KUNST hende for kunstens dronning.

 

I København mødte hun manden i sit liv den danske operasanger fra Det Jyske Musikkonservatorium Jakob Christian Zethner, som var bassanger med karriere på alverdens scener. Sammen begyndte de at drømme om at skabe en international kulturscene omgivet af alverdens musik, sang, kunst- og poesi, ikke mindst klassisk musik, opera, musicals, folkemusik, jazz, poesioplæsning, historiefortællinger og billedkunst.

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed

Foto Githa Schultz. Indblik i nogle af Villa Lundes 17 værelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drømmen blev en realitet i 2013 i den norske landsby Lunde med omkring 1500 indbyggere. Lunde ligger ved Telemarkskanalen og slusestation Lunde i Midt-Telemark, hvor parret flyttede til, da Elisabeth som familiens førstefødte (lov i Norge) arvede den fædrene gård i 2011 som 5. generation i Lunde-slægten.

 

I dag hedder stedet Villa Lunde, veldrevet, honoreret, respekteret, kendt vidt og bredt i Norge og i udlandet, støttet af lokalsamfundet og inkludereret i statsbudgettet.

 

Et billedsmukt område fra alle sider af bygningerne på 60 hektar land med udsigt til Straumen, en del af Telemarkskanalen. Hovedbygningen består af 17 værelser og når man træder ind i huset, er det som en scene i Ingmar Bergmans svenske filmklassiker Fanny og Alexander.

 

Liv og glæde i et smukt kunstnerhus fuld af æstetiske indtryk, brændeovn i keramik, bonede gulve, flygel, nodestativer, bøger, Elisabeths malerier, ægte tæpper, krystallysekroner, royalt indrettede stuer, en del af interiøret gaver fra omegnen, genbrugsting og et rustikt køkken.

 

 

 

 

 

 

 

Elisabeth de Lunde

TO KISS OR NOT TO KISS. Oliemaleri af Elisabeth de Lunde. Kunstnerens værker veksler ofte mellem ynde og udfordring.

 

 

 

 

 

 

 

 

Parrets to drenge elsker at lege gemmeleg med kammerater, fætre og kusiner, nærmest umulige at finde i det to-etagers hus med alle kringelkrogene.

 

Overfor hovedbygningen ligger et andet hus med koncertsal og tilstødende bolig og mellem de to bygninger en stabbur fra 1600-tallet.

 

En stabbur er en traditionel bygning i norsk kultur, som typisk blev brugt til opbevaring af mad, især tørvarer og andre fødevarer, der skulle beskytte mod gnavere og vejr. Disse bygninger er placeret på stolper eller stenmure for at forhindre adgang for gnavere som mus og rotter. Stakladen er ofte bygget af træ og har et karakteristisk udseende med sin tætte og solide konstruktion.

 

En ældre lade ombygges i øjeblikket til Lunde Kunsthall, en uafhængig kunstorganisation, som nu er ved at etablere sig på Villa Lundes grund. De vil samarbejde med kunstakademiet og arrangere udstillinger i et nybygget, fuldt finansieret kunstgalleri.

 

Til Villa Lunde hører også Kanal Butikken i hovedbygningens underetage, hvor der blandt andet sælges bøger, klæder, smykker, service til borddækningen, lokalt knas, chokolade og godter, marmelader, jule-og påskepynt og kunsthåndværk i verdensklasse blandt andet skabt af Elisabeths far Otto John Lunde, som også er en kendt træskærer i området, som snitter fine små træfugle, træheste og andre dyr.

 

Villa Lunde tilbyder male-og tegneundervisning, saloner, litteraturdage -og koncert med blandt andet udgangspunkt i de Lundes yndlingsforfatter Jane Austen, særarrangementer ved højtider, årstidsfejringer. Og æblefest! Villa Lunde dyrker også æbler, der efter høst og bearbejdning ender som den lækreste koldpressede æblemost, man også kan købe sig til i butikken.

 

I januar 2024 døde Jakob Christian Zethner pludseligt, så livet i Villa Lunde, familie, kolleger og omgivelser gik i chok og sorg. Og kunstlivet i Villa Lunde, der ellers har mere end 30 arrangementer om året gik midlertidigt i stå, men her d. 1. august 2024 vendte sangen nænsomt tilbage til Villa Lunde.

 

Trioen ’Operagutta’ der består af tre norske operasangere, en pianist plus en gæstesanger, berigede Villa Lundes publikum med de bedste og smukkeste sange. Repertoiret var alt godt fra opera, folkemusik, neapolitanske sange og musical-verden. ’Operagutta’ har flere gange optrådt i Villa Lunde, har utroligt flotte stemmer og samklang, og er noget af et tilløbsstykke.

 

 

 

 

 

 

 

Villa Lunde

Foto Githa Schultz. Æblerne er snart klar til høst på Villa Lunde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den intime koncertsal med balkon, der kan huse cirka 200 mennesker, var helt stille med lukkede øjne og nød koncerten. Og da de sang ’En drøm’ af Grieg viste det flotteste lysskær sig i salen på en varm og stemningsfuld første efterårsdag.

 

Det var som om at livet så småt kunne smile lidt igen ovenpå Zethners død, og i fremtiden kan vi nok forvente at norske Henrik Ibsen og danske H. C. Andersen igen vil battle med samtaler og drillerier, krydret med musik af Grieg. Det er en patenteret produktion skabt af Jakob Christian Zethner, der vakte stor begejstring, da den første gang blev opført i Villa Lunde.

 

Og kommer man på disse Telemarks kanter, så skal man lægge vejen forbi Villa Lunde, der praktisk taget kun ligger små fire timer fra København med fly og tog.

 

Villa Lunde udlejer den charmerende lejlighed, der ligger i forbindelse med koncertsalen og ellers kan man finde overnatning eksempelvis via Hotels.com eller på campingpladsen ved Telemarkskanalen i Lunde. Og elsker man elge og dådyr, ja så er det så sikkert som amen i stavkirken at de både kan ses og høres på Villa Lundes store marker.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen der også har et stop ved sluseanlægget bygget mellem 1887-1892 i Lunde, betegnes som verdens smukkeste kanal og den mest spektakulære vandvej i Europa med nostalgiske sluser, der betjenes som for 100 år siden.

 

Kanalen skaber forbindelse mellem Telemarks kyst og indlandet gennem otte sluser over en strækning på 105 kilometer fra Skien til Dalen samt 80 kilometer fra Skien til Notodden. Kanalbådene lægger til ved sluserne og ved udvalgte historiske anløbsbroer langs kanalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telemarkskanalen

Foto Githa Schultz. Bro over Straumen i Telemarkskanalen.

 

 

 

 

 

 

 

Telemarkskanalen har 21 slusekamre, tre af dem er oversvømmelseskamre, og både og passagerer løftes 72 m i løbet af en dag fra Skien til Dalen. Der er tre både i sejlads over sommeren, og i Lunde krydser to af bådene hinanden en gang dagligt.

 

En dagstur fra Skien til Dalen eller omvendt tager næsten ni timer, men man kan også tage halvdagsture, og i øvrigt cykler med ombord. Vrangvoss, der er det største sluseanlæg i Telemarkskanalen har fem kamre og det tager optil 45 minutter at sluse et skib igennem.

 

Når bådene passerer sluseanlæggene, hvilket i sig selv er et ret fascinerende syn, får passagererne et norsk flag i hænderne og vinker lystigt til folk på land. Farverne og bevægelserne i det scenarie er overdådige, mens båden yndefuldt glider videre; endnu et nærmest ophøjet majestætisk syn oveni alle de andre flotte syn ved Telemarkens vandveje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telemarkskanalen

Foto Githa Schultz. På vej opad Tretoppvegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panoramavinduer og Troll

Når man træder ud af toget i Lunde, er det som at træde ind i en ædel svunden tidslomme af en lille stationsby, omgivet af lutter naturlig skønhed.

 

Togkonduktøren leder efter mig, fordi jeg ikke er kommet ud af toget endnu. Han går langs sporene, da han får øje på mig, mens jeg langt om længe er på vej ud af det lidt høje tog.

 

‘Kunne du ikke se at vi var ankommet?’, smiler han spørgende. Og jeg svarer at jeg kun kunne se spor, så troede ikke vi holdt ved perronen endnu. Hvilken opmærksom personlig togservice, når en bymus fra København kommer ind med 4-toget for første gang i Telemarkens hjerte.

 

I øvrigt er der spisekupé i en af togvognene, på den to-timers togtur fra Oslo Centralstation til Lunde med panoramaudsigt gennem store togvinduer. Og mens man sidder og nyder noget af spisevognens mad- og drikke udvalg, forvandler landskabet sig mere og mere telemagisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto Githa Schultz. Spisevognen i direkte toget med stop i Lunde mod Stavanger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Troll Sportcupè

Original model anno 1956 af Troll Sportcupè i minimuseet ved Lunde togstation.

 

 

 

 

 

 

 

Troll Sportcupè

Oliemaleri af Elisabeth de Lunde af bilen Troll Sportcupè fra 1956.

 

 

 

 

 

 

 

Ved togstationen i Lunde ligger der et lille bitte bilmuseum med én Troll Sportcupè og tilbehør vist bag et stort vindue. Troll er en norsk biltype, der blev produceret i Lunde mellem 1956-1958. Firmaet gik konkurs i 1958 og nåede at færdigproducere fem Troll-biler på fabrikken i den periode og fire af dem kører stadig rundt på landevejene. Den lille fine hvide Troll i vinduet er samlet af restdele efter konkursen; et svundent slaraffenland for vintage bilentusiaster.

Tretoppvegen, en vandrepromenade blandt trætoppe

Cirka 1,5 timers bilkørsel fra Lunde både langs Telemarkskanalen og andre søer, på smalle veje indimellem ad snoede bjergveje via tuneller gennem tårnhøje klipper, ligger den nydesignede træpromenade Tretoppvegen i Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal.

 

Tretoppvegen strækker sig over en kilometer og er to meter bred, snor sig elegant gennem trætoppene på solide pæle og fører os hele vejen op til toppen og punktet Klokkarringen, der ligger 339 meter over havet, hvor vi når en udsigtscirkel med en diameter på 45 meter.

 

Og herfra åbenbarer sig en storslået udsigt over det betagende bjerglandskab ved Fyresvatn (sø), omgivet af fyrtræskroner i øjenhøjde

 

Der er shelters på toppen og et meget smukt brugs kunstværk i flettede sølvfarvede metalstænger, der er formet som en slags svøbe, kan også minde om et blad, en rede eller en vinge, godt fasttømret på en træstamme. Man kan kravle op i værket og som Fugl Fønix, Tapre Ørn eller hvilken fugl man nu føler sig som, lægge sig i fugleperspektiv med blik over udsigten.

 

Tretoppvegen, designet af det danske arkitektfirma EFFEKT åbnede i 2023 og AIA (The American Institute of Architects) Continental Europe kårede den i juni 2024 som vinder i kategorien Design for Social Impact i AIA Continental Europe 2024 Design Awards.

 

Man kan også gå ad andre stier i området, og som den daredevil jeg også kan være, skal jeg selvfølgelig så langt ud som muligt på et klippefremspring ved Klokkarringen med udsigt direkte ned i vanddybet.

 

For at få taget et foto, der minder om Caspar David Friedrichs maleri `Vandreren over tågehavet’. Jeg lister dog hurtigt, men forsigtigt tilbage til Tretoppvegen, da afgrunden er for skræmmende fra klippeudspringet.

 

Jeg har været i Norge mange gange, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø på korte ophold, men nok til at få et smukt indtryk af Norges natur.

 

Men Telemarken slår alt, hvad jeg ellers har set i Norge af naturlig skønhed. En lise for sjælen i fem dage i vindstille solskin og varme temperaturer, med Griegs ’En Drøm’ og ’Morgenstemning’ for mit indre øre i loop. Jeg har naturligvis også kigget på skønne vinterbilleder fra Telemarken, det skulle jeg måske ikke have gjort, for nu åbenbarer vinterskønheden sig i Telemarken som i; jeg må derop igen!

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto Githa Schultz. Udsigtspunkt fra Klokkarringen 339 m over havet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed – praktisk

 

Transport

 

Fly CPH-OSL/ALL-OSL + Flytog til Oslo Centralstation og videre med direkte tog til Lunde.
Flyselskaber SAS/Norwegian
Togpris tur/retur Gardemoen (OSL) til Lunde: 762 dkk

 

Andre transportmuligheder:
Kørsel i egen bil
Færge, tog, cykel, gåben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto Githa Schultz. Båden MS Henrik Ibsen, der er navngivet efter Skiens verdensberømte digter og bygget i 1907, kom til Telemarkskanalen i 1993. Totalrenoveret i 2010 og forlader her sluseanlægget i Lunde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facts

 

Det var en dansker Laurits ”Lys” Nielsen, som bragte elektricitet til Lunde og sørgede for at folk kunne få indlagt strøm fra 1930.

 

Bævere, som også findes i Lunde, er vegetarer og derfor ikke som nogle påstår, udrydder fiskebestanden.

 

Snabel-a (@) på norsk hedder krøllealfa.

 

Befolkningstal i Norge godt 5,4 millioner/Danmark godt 5,9 millioner

 

 

Areal Norge 385.178 km2/Danmark 43.090 km2.

 

Coverfoto: Fotograf Raisfoto/Kviteseid/Telemarken.

 

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed – herunder nyttige links

 

 

Villa Lunde på Facebook og på Instagram Elisabeth de Lunde-VILLA LUNDE (@elisabethdelunde_villalunde) • Instagram photos and videos

 

Norgesferie – reise – opplevelser – VisitTelemark.no

 

Velkommen til Telemarkskanalen!

 

Opplev Hamaren Aktivitetspark og Tretoppveien – Fyresdal (visittelemark.no)

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Telemarkens eventyrlige skønhed er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm