Riddersalen: REJSEKAMMERATEN
efter H.C. Andersens eventyr
Foto Githa Schultz. KULTURINFORMATIONs medanmelder Laurits er klar til at anmelde REJSEKAMMERATEN.
✮✮✮✮✮
‘ …… det er vigtigt for børn at opleve levende underholdning, væk fra computeren! …..’
– Githa Schultz, KULTURINFORMATION
“Reisekammeraten” er oprindelig en fortælling skrevet af H. C. Andersen og blev første gang offentliggjort d. 16. december 1835 som en del af eventyr, fortalt for børn.
Når man spadserer forbi det ædle Riddersalen beliggende på Frederiksberg, grundlagt små 80 år efter at H. C. Andersens REJSEKAMMERATEN, stopper man op for at kigge på forestillingens plakat. En plakat i børnestreg tegnet af Sigurd Dissing ved Riddersalens matrikel, der vækker nysgerrighed. Plakaten viser en ung sød dreng, der kigger på os med lysende, imødekommende øjne, klædt i strålende rødt i forgrunden, på en grålig baggrund af forskellige figurer. Alene teaterplakaten gør, at man får lyst til at se forestillingen, også selvom man er voksen. Sigurd Dissing som har tegnet plakaten, står også for scenografien og dukkerne i REJSEKAMMERATEN.
REJSEKAMMERATEN er fortællingen om den unge Johannes, der efter sin fars bortgang, beslutter sig for at udforske verden. Han er kendt for sit venlige og uskyldsrene væsen, og hans naivitet sætter ham på prøve. Undervejs møder han en fremmed, der slutter sig til ham som rejsekammerat. Sammen begiver de sig ud på en rejse fyldt med både spændende, farlige og eventyrlige oplevelser, ind i en verden med eksempelvis en død, et monster, en prinsesse, en konge, en gammel dame og en krofatter.
KULTURINFORMATION har inviteret 11-årige Laurits med som medanmelder på premieredagen d. 21. november 2024.
Foto Dennis Westerberg. Katja Kvistgaard, dukkefører Erik Olsen og Johannes.
Lad eventyret begynde
Lyset sænkes og forestillingen åbnes med en pop-up bog af den meget indtagende skuespillerinde Katja Kvistgaard, som i øvrigt har debut og har den helt rigtige eventyrlige fortællerstemme. I betragtning af, at det er hendes debut, virker hun scenevant.
Hun har som de to andre bærende roller på scenen flere roller, og som prinsessen i eventyret spiller hun god, ond, sød og sjov så overbevisende, at man gyser, græder, griner og glædes, da hun endelig kommer ud af monsterets forbandelse.
Forestillingen er en skøn blanding af skuespil, sange, dukketeater, humor, kostumer, skyggeteater, et kæmpe monster med et slags levende smileyudtryk i ansigtet, animeret på noget, der ligner en ballon. Med fingre så overdimensionerede store, at de når udover scenekanten og ligger lidt utålmodigt småtruende, samtidig med at de forsigtigt er gode til at kramme den forheksede prinsesse i en dans. Man kommer let til at tænke på dimensionerne og abens kæmpe lap af en hånd, der også kunne slå en proper næve efter fly på Empire State Building i New York City, men altid med blide berøringer af kvinden i filmen King Kong.
Der bliver grinet undervejs, børnene klukler og de voksne griner højt. Historien lægger ud lidt trist, men der er mange sjove sidebemærkninger i noget af elendigheden, der tager toppen af det triste.
Multitalentet Hans Find Møller, som både spiller skuespil og instrumenter, har også komponeret musikken til forestillingen. Han har flere roller både som konge, troubadour og krofatter og får børnene i salen med på en højlydt griner, da han skal præsentere pragtudsigten for Johannes og Rejsekammeraten fra kroværelset, de overnatter på under rejsen:
– Det er en virkelig god udsigt med køer og geder´, mens han med begge hænder viser udsigten til børnene i publikum, og det griner de højlydt af. Der kan man se, børn bliver ikke krænkede af at blive kaldt køer og geder, og det er nærmest lidt voksen befriende at opleve.
Riddersalens teaterdirektør Henrik Køhler blev ansat i 2022, og i Rejsekammeraten debuterer han som dramatiker og instruktør, uden at han af den grund tager dobbeltløn. Køhler har specielt valgt, at der skulle musik til Rejsekammeraten, og den er smuk og klæder forestillingen.
Rekvisitter i stykket sætter skuespillerne selv op undervejs, eller folder dem ud ad gulvet, lidt ligesom pop-up bogen: Det, sammen med skuespillerne, skaber konstant aktivitet i et pragtfuldt lysdesign.
Dukkefører Erik Olsen er en gammel kending af Riddersalen, som blev kaldt ind, både fordi Johannes skulle kunne leve fra en helt lille figur til en figur i menneskestørrelse. Johannes som menneskestor dukke bliver i den grad livagtig af Erik Olsens bevægelser, udover at Erik Olsen samtidig skal spille Rejsekammeraten; riddersalsk på den umanerlig fine måde med dukkerne, ligesom kostumerne, der ikke bare er pæne at se på, men praktisk talt kan transformere sig under forestillingen.
Foto Dennis Westerberg. Dukkefører Erik Olsen, Johannes og musikeren Hans Find Møller
Laurits anmelder
Laurits kender til H.C. Andersens eventyr eksempelvis Klods Hans og Den grimme ælling, men ikke til eventyret om REJSEKAMMERATEN. Laurits havde ingen forventninger, men blev positivt overrasket, og fandt eventyret ret godt og spændende. Han har set lignende teaterstykker før, også på Riddersalen. Laurits mener, at vi kan lære af REJSEKAMMERATEN, at alting ikke er dårligt, og at man ikke altid skal tænke negativt.
Laurits kunne bedst lide Rejsekammeraten (spillet af dukkefører Erik Olsen) fordi han hjalp Johannes og omvendt. Laurits mener også at levende teater, nogle gange er bedre end computerspil, fordi der er brugt lang tid på at forberede teaterstykket, og der er mange mennesker med, det er stort. Laurits lyser helt op på spørgsmålet, om han kunne finde på at se et lignende stykke igen, og siger klart ja.
Både sammen med sin far, som driver et af Frederiksbergs kulturelle beværtninger, der også er nabo til Riddersalen, nemlig Cafe Intime, og ikke mindst med sin mor skuespillerinden Stine Prætorius.
Foto Githa Schultz. Bragende klapsalver fra salen af både små og større hænder til holdet på scenen og bag scenen af REJSEKAMMERATEN.
Laurits ender med at give REJSEKAMMERATEN fire stjerner. Han var godt underholdt og følte, at der skete noget hele tiden under forestillingen. Men sangperioderne i REJSEKAMMERATEN, gjorde at han nogle gange kedede sig lidt, ellers havde Laurits strøet med fem stjerner.
Og det kan man måske godt som voksen forstå, det med sangene, der også er lidt melankolske. Og selvom Laurits selv har spillet med i skoleforestillinger, er han mest til fodbold og spiller det aktivt, udover at tage undervisning for at blive en god trommeslager.
Laurits er også allerede lidt business drevet med salg i forretningen CANDYGIGA, hvor han med nogle partnere sælger slik som brændte mandler og bolcher fra en bod. Og så satser han på at få en karriere som fodboldspiller.
Efter forestillingen hang Laurits og jeg længe ud i Riddersalens hyggelige omgivelser til receptionen, og hilste både på rejsekammeraten, prinsessen og Daimi, en Riddersals legende som har betrådt salens skrå brædder siden 1975, og som var at finde blandt publikum.
REJSEKAMMERATEN fungerer som en symbolsk repræsentation af livets rejse, hvor trofasthed og godhed belønnes med lykke. Eventyret er et klassisk eksempel på H.C. Andersens særlige evne til at væve magiske elementer sammen med dybt moralske temaer. Overvinder Johannes alt det onde med sit gode hjerte på sin rejse, og får prinsessen og det halve kongerige?
Det må man sige lykkes på en ny forfriskende moderniseret udgave af REJSEKAMMERATEN på Riddersalen, hvor en fyldt sal kvitterede med begejstrede klapsalver og huj-råb.
Man skal som forældre lære sine børn om teatermagien, og hvor vigtigt det er at opleve levende underholdning, væk fra computeren. Så støtter man også op om de ellers trængte teatre.
Riddersalen er og bliver en perle af en teaterramme, det perfekte sted at forsvinde ind i en tidslomme af god gammeldags eventyrlig magi med barnetroen i behold.
Foto Githa Schultz: KULTURINFORMATIONs medanmelder Laurits har haft en god teateroplevelse med eventyret REJSEKAMMERATEN. Og det samme gælder en af Riddersalens helt store skuespillerinder, som første gang betrådte scenen på Riddersalen i 1975, nemlig Daimi Gentle, som på premieredagen sad blandt publikum.
Riddersalen: REJSEKAMMERATEN
Spilleperiode: 21. nov. – 20. dec. 2024, fra 6 år
Medvirkende: Katja Kvistgaard, Erik Olsen og Hans Find Møller
Manuskript: Henrik Køhler
Instruktør: Henrik Køhler
Dramaturg: Trine Wisbech
Plakat, scenograf & dukkemager: Sigurd Dissing
Kostumedesigner: Pille Behrendt
Komponist: Hans Find Møller
Lysdesign: Sonja Lea
Lyddesign & videoprojektioner: Gregers Kjar
Systue: Pille Behrendt & Lone Friis
Produktionsleder: Laurids Bøcher Poulsen
Forestillingsleder: Simon Nyboe
Afvikler: Emilie Viemose
Grafisk design: Mette Bystrup
Riddersalen: REJSEKAMMERATEN – se mere her
Riddersalen: REJSEKAMMERATEN er anmeldt af medanmelder Laurits på 11 år og af Githa Schultz, KULTURINFORMATION
Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm