Litteratur

Spændingsroman: FORRÆDERNE I LITAUEN

Spændingsroman: FORRÆDERNE I LITAUEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spændingsroman: FORRÆDERNE I LITAUEN

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en status over den politiske spænding i området, der er skildret fortræffeligt ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

De baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, har altid været destinationer, som har føltes langt væk. I virkeligheden ligger de ganske nær Danmark. Med et fly er du i Vilnius på 1 ½ time. Foruroligende tæt på vil nogle sige, specielt hvis vi taler om krigstrusler. Litauen er som de andre to lande en tidligere sovjetrepublik. Frygten for en ny besættelse ligger og ulmer i luften, efter Ukraine blev invaderet af Rusland d. 24. februar 2022.

 

Romanen foregår i Litauen og fra hovedstaden Vilnius til grænsebyen Lviv i Ukraine er der kun 12 timer, hvis du kører i bil. Litauen kunne nemt være ret udsat, grundet landets beliggenhed. Grænsen ligger i øst/sydøst op til Hviderusland og støder desuden også op til Polen og den russiske enklave Kaliningrad. Litauen er ca. halvanden gang så stort som Danmark, med ca. 3 millioner indbyggere.

En folkerepublik – et oprør

I efteråret 2022 opstår der blandt landets russiske og polske minoritetsgrupper et ønske om at få deres egen folkerepublik i det østlige Litauen, med Moska som styrende instans. Vi bliver kastet direkte ind i det spirende oprør. Kamilé Katiliené er 53 år og chef for Vilnius- afdelingen af Statens Efterretningstjeneste. Sikkerhedstjenesten havde efterspurgt en FBI agent, som både talte russisk og polsk og da Adam Bosko blev spurgt, slog han til med det samme. Han havde brudt med sin kæreste og var fri som en fugl til at tage opgaver ude i marken. Det var for 2 uger siden og allerede på de få uger er situationen tilspidset i landet. Oprøret er ved at eskalere og de forskellige minoritetsgrupper begynder at bliver synlige. Det polske minoritetsparti er gået flere procent frem. De ønsker en tilknytning til Moskva. De taler russisk med hinanden, ser russisk TV osv, men de har ingen opbakning fra Polen. Udover deres veneration overfor alt russisk, er de også ekstremt højreorienterede.

 

Kamilé Katilienés afdeling har mangel på personale, men der er nogle enkelte tilbage som holder stand. Bl.a. Tomas Minkus, en 58 årig senior agent og fremtrædende medlem af uafhængighedsbevægelsen af 1989. Han hader russerne efter sin fortid under russisk styre og begræder alle de mennesker han har set forsvinde igennem årene. Han er lige kommet tilbage på arbejdet efter tre måneders hospitalsindlæggelse.

 

Hans kone, Ana, er forsvundet. Han er sikker på at de begge er blevet forgivet med Nivichock, men Efterretningstjenesten mistænker hans kone for attentatet. Han forstår det ikke. De har været sammen siden ungdommen, kæmpet for de samme idealer og det var hende, der begyndte af forandre sig. Han er desperat i sin søgen efter hende. Bosko og Tomas skal arbejde tæt sammen. Det er en vanskelig situation, for de må ikke udveksle personlige oplysninger, som vil kunne kompromittere dem på et senere tidspunkt.

 

Kulturinstitutioner begynder at lukke ned, fødevareknaphed kan mærkes, intolerance og stikkeri, der blomstrede i det tidligere regime, kommer til syne som små torne i den demokratiske republik. Alle holder øje med alle og det bemærkelsesværdige er, at ellers fredelige naboskaber ender i chikane og had.

 

Vi følger slagets gang på tæt hold og Tomas prøver hele tiden at lede efter sin kone, mens han og Bosko skal nå at komme frem til oprørets åsted. Kamilé Katiliené og andre mener løbet er kørt, men er det?

Romanens univers

Susanne Staun (f.1957), er uddannet bl.a. Cand. Phil i engelsk og M. Sc. i journalistik. Hun har udgivet næsten 20 bøger og har en masse på hjertet.

 

I denne roman er det lidt uforståeligt, at Staun har lagt sig i en jargon, der nærmer sig maksimum af vulgaritet. Jeg ved ikke om det er omgangstonen i både den litauiske Efterretningstjeneste samt hos den resterende befolkning, for så må jeg indrømme, at jeg er glad for at jeg ikke står over for at skulle lære sproget. Der er langt imellem romaner med et så direkte sprog. Jeg sidder tilbage og tænker om det er nødvendigt. Måske, men efter at have læst romanen, tror jeg det ikke. Det virker næsten som om Staun har givet de mandlige figurer et ekstra stærkt maskulint sprog. Det er lige friskt nok!

 

Romanen er en status over den politiske spænding i området, der er skildret fortræffeligt, men hvad nu? Ja, det venter vi desværre alle at få en løsning på. Plottet er kompliceret og jonglerer rundt med mange sidefigurer udover hovedpersonerne. Det er vanskeligt helt at finde ud af hvad forfatteren ønsker læseren skal have ud af romanen. Den har mange politiske opdateringer og det står soleklart at Staun er inde i den faktuelle politiske status i landet. Stadigvæk sidder jeg tilbage og tænker: Er jeg underholdt? Ja. Er den medrivende? Ja. Oplysende? Ja. Alligevel er den ikke færdig. Så…. måske får jeg en ”happy ending”, hvor Tomas finder Ana, eller krigen er sluttet? God læselyst.

 

 

 

 

 

Spændingsroman: FORRÆDERNE I LITAUEN. Forfatter Susanne Staun. Udgivet på forlaget Gyldendal.

 

 

 

 

 

 

Spændingsroman: FORRÆDERNE I LITAUEN – se mere her

 

 

 

 

 

Spændingsroman: FORRÆDERNE I LITAUEN er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm