Litteratur

Psykologisk thriller: BYTTET

Psykologisk thriller: BYTTET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Psykologisk thriller: BYTTET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …… det er en formidabel spændende bog og plottet er helt uforudsigeligt ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Helene og Carl skal holde ferie og har byttet hus med et andet par, som så mange andre gør. Det er nemt at komme i kontakt med personer på nettet, som har lækre huse, hvis du også selv kan byde ind med noget tilsvarende.

 

Carl og Helene bor i Stockholm og skal nu en måned til Santa Cruz, Californien. De har sørget for at huset var på et højt niveau og med samme standarder som deres eget, inden de har underskrevet lejekontrakten. Det var Helene der havde stået for alt det praktiske, da Carl var midt i en stor international købsaftale i sit firma. De trængte til ferie sammen. Egentlig havde Carl ikke tid til ferie, men ville afslutte forretningerne undervejs.

Scarlett og Adam

Scarlett og Adam har budt ind med deres hus i Santa Cruz. Adam er i virkeligheden svensk, men arbejder som international kunstner. Scarlett havde fra første date været blændet af Adams charme, flotte udseende og belevenhed. Scarleetts familie er ekstremt velhavende, men de har aldrig gjort et stort nummer ud af det. Tværtimod, de lever ret beskedent. Scarlett mistede sin bror i en bilulykke, og hun føler det er svært for hende at komme over. De var tæt knyttet til hinanden. Adam er en almindelig middelklassedreng fra Stockholm og var på det tidspunkt han mødte Scarlett, ved at etablere sig som kunstner på den internationale avantgardescene. De mødte hinanden i USA, og har været sammen i 6 år.

Feriehuset i Californien

Da Carl og Helene ankommer til deres feriehus, ligner det overhovedet ikke det, de havde set på billederne. Det er slidt og slet ikke på det niveau de havde troet det ville være. Carl, der er en meget pernitten type, vil ikke bo der, men Helene får ham overtalt til at blive. Det ligger ud til vandet og er romantisk. De pakker ud og Carl hører underlige lyde fra rørene. Han mener der er noget galt med afløbet. Helene foreslår de tager en svømmetur i poolen for at slappe lidt af, men der finder de en død rotte.

 

Deres ferie er startet rigtigt godt!?! Carl begynder at gøre rent på badeværelset og graver efterhånden ækle behårede genstande op fra afløbet. Det kan være hvad som helst. Det bedste bud er, at det ligner rotter. Nerverne begynder at sidde udenpå tøjet, og de beslutter sig simpelthen til, at grave affaldet ned i haven. Nu virker afløbet, så hvorfor ikke bare glemme det hele og holde ferie?

I Sverige

For Adam og Scarlett går det bedre. Deres feriebolig er lige som de havde håbet. Den er ydermere ikke langt fra huset til det galleri Adam skal udstille i. Det er hans første store udstilling i Sverige. Scarlett har været vant til at Adam er væk hele dagen når han arbejder på nye projekter. Hun plejer aldrig at se noget af hans kunst før en udstilling. Scarlett møder nabokonen inde i et walk-in-closet i huset. Det er lidt underligt at hun er derinde, under påskud af, at skulle finde et tørklæde, som Helene har lånt af hende.

 

Flere døre er låst i huset, men det finder Scarlett helt naturligt. Når man lejer ud, er det ikke alle ting man har lyst til at dele med andre. Adam bliver rasende da han finder ud af at hun har talt med naboen, men slår det hurtigt hen og inviterer i stedet det ældre par på middag dagen efter. Scarlett synes det er underligt, men accepterer.

En anholdelse

I mellemtiden er Carl og Helene blevet opsøgt af politiet og Carl bliver anholdt. Carl forstår ikke hvorfor og får fat i sin advokat hjemme i Stockholm. Uret begynder at tikke og imens prøver Scarlett at finde ud af, hvorfor Adam begynder at blive mere og mere stresset.

Kispus og uhyggelige undertoner

Efter bare 20 sider er du klar over, at det bliver umuligt at stoppe med at læse før du er færdig. På en eller anden måde ligger der hele tiden en uhyggelig undertone, som er udefinerbar. Den kryber bare langsomt ind under huden på dig. Det er rent gaslight, men man bliver ikke klar over hvem der leger kispus med hvem. Undervejs tror man at det hænger helt logisk sammen, for kort efter at finde ud af, at du er helt galt afmarcheret. Sådan fortsætter det. Det er virkelig en både mærkelig, uhyggelig og skræmmende bog.

Forfatteren Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem er en svensk forfatter, som blev internationalt kendt for sin Fabian Risk-serie. Han har skrevet professionelt siden 2014, hvor den første af Risk bøgerne udkom. Serien er udkommet i 30 lande. Stefan Ahnhem er blevet dansk gift og familien bor i København. BYTTET er en lille afstikker fra Risk-serien, men det gør sandelig ikke noget. Flere af den genre. Det er en formidabel spændende bog og plottet er helt uforudsigeligt.

 

 

 

Psykologisk thriller: BYTTET. Forfatter: Stefan Ahnhem. Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Oversætter: Mi Ahnhem Thomsen.

 

 

 

 

 

Psykologisk thriller: BYTTET – se mere her

 

 

 

 

 

Psykologisk thriller: BYTTET er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm