Kunst

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI

KØBENHAVNS MUSEUM

IB ANTONI

 

Da København blev Wonderful

 

 

 

 

 

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI

Ib Antoni plakat. 43e Autosalon1964 for FEBIAC. ©Antoni Legacy

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. denne udstilling giver Ib Antoni en velfortjent revival ……. ‘

 – Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Københavns museum har slået dørene op for en helt unik udstilling i anledning af 50 året for Ib Antonis død. Han formåede i sit korte liv at skabe sig et ry som en af de mest fremtrædende plakatkunstnere, ikke alene i Danmark, men World Wide. Ib Antoni fik Danmark sat på verdenskortet med sine unikke plakater.

 

Ib Antoni (1929-1973), var født i Esbjerg og hurtigt blev hans streg populær. Han var involveret i nærsagt alt der havde med reklame og kampagner at gøre. Hans tilknytning til kongehuset var tæt, idet han tegnede plakater og brochurer til Danmarks eksportfremstød i hele verden, iværksat af Udenrigsministeriet. Kongehuset var selvfølgelig den repræsentative del af Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI

Ib Antoni Tivoli 125-jubilæumsplakat 1968. ©Antoni Legacy

 

 

 

 

 

 

 

Ib Antoni stod også for de store reklamekampagner for Wonderful Copenhagen, der skulle sætte København på verdenskortet. Det er ufatteligt at man på den tid havde mulighed for disse kæmpe reklamefremstød. Der blev produceret adskillige tivoliplakater, reklamer for Den Kongelige Ballet, Den lille Havfrue, Tivoligarden og meget mere. Ingen har været i stand til efterfølgende at fange den tid Antoni tegnede. Den er taget lige på kornet. Antoni boede en årrække i New York, men arbejdede stadig i Danmark.

Ib Antoni blev 44 år

Det er næsten ikke til at bære, at Ib Antoni omkom i Hafnia Branden, 1973, kun 44 år gammel. En brand der satte ar i alle Københavnere.

 

Efter hans tragiske bortgang, pakkede hans bror alle hans tegninger og skitser væk. Antoni var ikke gift. Tingene blev sat op på et loft. Broderen, Jørgen Antoni, døde i 2010, og efterlod alle Ibs ting til sin søn Anton Antoni. Anton begyndte sammen med galleriejer, Mikael Hauberg, at få verden til at genopdage Ib Antonis unikke plakatkunst. Anton overdrog i 2018 alle tegninger, skitser etc. til Mikael Hauberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI

Ib Antoni plakat. Den lille havfrues 50 års jubilæum i 1963 for Københavns Turistforening. ©Antoni Legacy

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael Hauberg har etableret Antoni Legacy, der repræsenterer alle Antonis værker. Det er et held at der er så meget af Ib Antonis kunst tilbage og at alt har stået et tørt og forsvarligt sted.

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI

Københavns Museum udstiller 150 plakater og skitser, der viser hans store alsidighed og enorme, ja, uudtømmelige fantasi.

 

Ib Antoni har mærkbart sat sit aftryk på eftertiden. Hans plakater gør en i godt humør. Der er altid et smil i øjenkrogen, når man ser dem. Han formåede at skabe tidløs plakatkunst.

 

Hans lette streg, klare farver og universelle budskab får en til at føle sig glad og du er aldrig i tvivl om hvad hans budskab er. Selvom han var produktiv i en periode, hvor de politiske budskaber føg igennem luften og den teknologiske udvikling stormede frem, var hans værker blottet for nogen form for politisk ideologi.

 

Det er ganske befriende at få lov til at føle glæde og positivisme, uden at skulle forholde sig til skjulte meddelelser. Tværtimod. Vi ser på plakaterne og ser universelle fortællinger. Derfor er Ib Antonis værker blevet klassikere. Vi kan alle på en eller anden måde forholde os til eventyret, til håbet og det glade livssyn.

 

Det er en meget vellykket udstilling, der kommer hele vejen rundt om Antonis liv. Den er elegant sat op, hvor de forskellige rum har farver og skildrer hans liv og produktivitet i de fleste europæiske lande. Hans egen baggrund er sat op i separate sorte rum.

 

Han har haft fart på. Utroligt hvad har nåede i sit korte liv, man bliver helt stakåndet. Hans navn var gået lidt i glemmebogen, men denne udstilling giver ham en velfortjent revival. Vi kender ganske vist hans plakater af den lille havfrue og TIVOLI, men hans navn er vi lidt mere usikre på. Det er hermed slået fast. IB ANTONI – The Great Dane.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasse Ferrold

Foto: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

Da København blev Wonderful – Plakatkunstneren Ib Antoni. Københavns Museum. Udstillingen slutter d. 31. oktober 2023.

 

 

 

 

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI – se mere her

 

 

Se IB ANTONIs site her

 

 

 

 

KØBENHAVNS MUSEUM: IB ANTONI er en anmeldelse begået af Louise Frevert, KULTURINFORMATION