TETZEN-LUNDS KUNSTSAMLING
et værk af Jesper Svenningsen
✮✮✮✮✮
‘ …… en bog der samler tidsånden for især europæisk og i særdeleshed franske moderne betydelige værker ……’
– Weibell, KULTURINFORMATION
Hvad nu hvis – man har et kunstnerisk talent , der fører en til optagelseskurser til kunstakademiet?
Hvad nu hvis – ens bedste venner overhaler en inden om og man derefter erkender at med ens talent, at dette ikke er vejen frem …
Hvad nu hvis – man finder sin metier i et handelstalent gennemført af en læreplads i den nystiftede Landmandsbank, og videre gennem handel med korn og foderstoffer im- og eksport …
Hvad nu hvis – man stadig ej havde glemt sin passion, vil hjælpe sine kunstvenner med opkøb af værker, for at begynde at samle på kunst, man synes er interessant og opdager at man har øje for det …
Hvad nu hvis – man begynder på sine rejser rundt i verden/Europa (sikkert i forretningsøjemed) at kontakte kunsthandlere og kendte samt ukendte kunstnere for at opkøbe værker, man synes har en nerve.. bare fordi man kan se de nye strømninger, især fra Frankrig …
Hvad nu hvis – man har en særdeles sund økonomisk sans og et kritisk øje, (sikkert opbygget i sin tid på optagelses kurset), for kommende verdenskunst, og et nysgerrigt væsen for talentet hos diverse udenlandske kunstnere …
Hvad nu hvis – maleri erhvervelserne afstedkommer venskaber med danske unge og nye kunstnere derhjemme, så man åbner sit hjem til inspirationskilde for disse …
Hvad nu hvis – man ej er bange for at handle, tage chancer og fordybe sig i de nyeste kunstbevægelser i omverdenen… til man har anskaffet sig en anseelig samling som er ved at tage om sig …
Hvad nu hvis – at man, inspireret af parisiske ideer, en gang om ugen, åbner sine stuer for offentligheden og lukker besøgende ind i ren formidling …
Hvad nu hvis – man gavmildt tilbød at skænke Statens Museum for Kunst en hel sal fuld af moderne fransk kunst …
Hvad nu hvis – man derefter bliver ignoreret???
Hvad så ??? …….. JA hvad så!
Vincent van Gogh. Gade i Saint- Maries, 1888. Olie på lærred, 38,3 x 46,1 cm. Privateje. Foto: Wikimedia Commons
Verdenskunst
Jesper Svenningsen mag.art og ph.d i kunsthistorie har lagt et betydeligt stort arbejde i at afdække og rekonstruere en af Danmarks gennem nyere tids forretningsmænds Christian Tetzen-Lunds (1852 – 1936) passionerede indkøb, samling og salg af (nu) verdenskunst af især franske kunstnere fra begyndelsen af 1900 tallet, som danske museer kunne have haft andel i, men som blev spredt ud på førende museer rundt i verden.
Svenningsen fører os fra Tetzen-Lunds familiære baggrund, over de første små malerier, gennem erhvervelserne af berømte værker til det, der viste sig at blive samlingens Waterloo.. og efterværket samt mæglet af manden.
Vejen fra staffeliet til samleren
Det er et gedigent detaljeret værk, der kræver tid at fordybe sig i. Kendskab til kunstnernes liv og leben samt værker, er absolut en fordel, for at erhverve sig meget mere interessante og lærerige informationer om hvilken vej et maleri kan tage, efter det har forladt staffeliet, til det lander hos samleren og måske ”flyver” videre til næste pitstop…
Bogen giver især et indblik i, hvordan en stærk personlighed, med et lidet kunstnerisk talent, men med et skarpt øje for nye strømninger og kvalitet, en forretningsmand stående på skuldrene af vore danske handelsmastodonter; bliver kunstmæcen, nestor, inspirationskilde for næste generation af udøvende danske kunstnere. Og i glimt alle vi andre.
Paul Gauguin. Hyrdepige fra Bretagne, 1889. Olie på lærred, 71,5 x 90,5 cm. Ny Carlsberg Glyptotek. Foto: Ny Carlsberg Glyptotek, København.
Ikke for novicen
Dette er IKKE en nybegynderbog ud i kunstens verden, men snarere en bog der samler tidsånden for især europæisk og i særdeleshed franske moderne betydelige værker, der burde have hængt på danske vægge, på danske museer.
BONUS: Prøv lige at google ”Portræt af Madame Matisse. Den grønne stribe, 1905” på SMKs hjemmeside og læs det med småt……. ”Om Værket”. – eller tjek værket ud her
Palægade 6. Her opbevarede og fremviste Christian Tetzen-Lund sin omfattende kunstsamling på første sal.
Lejligheden havde otte stuer til formålet. Foto: Niels Lyksted.
BOGANMELDELSE: TETZEN-LUNDS KUNSTSAMLING er udgivet på STRANDBERG PUBLISHING A/S
BOGANMELDELSE: TETZEN-LUNDS KUNSTSAMLING se mere her
BOGANMELDELSE: TETZEN-LUNDS KUNSTSAMLING er skrevet af Weibell, KULTURINFORMATION