Litteratur

GYLDENDAL: DEN NIENDE KREDS

GYLDENDAL: DEN NIENDE KREDS

 

 

 

 

 

GYLDENDAL: DEN NIENDE KREDS

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… En super roman …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Endnu en svensk femikrimi, tænkte jeg, da jeg startede på Den niende kreds. De svenskere kan da ikke blive ved med at sende nye bøger på gaden af den genre. Der sad jeg alligevel med en i hånden og det blev jeg næsten ved med, til jeg var færdig med de 384 sider.

 

Det er en usædvanlig velkomponeret bog, hvor du ikke har nogen som helst mulighed for at gennemskue plottet. Den er uforudsigelig på en måde, så du til tider holder vejret. Victoria blander flere historier ind i hinanden. Hendes personbeskrivelser er lysende klare og du bliver suget ind i et spind af løgne og intriger, af helt usædvanlig karakter.

1929

Handlingen er lagt i kølvandet af børskrakket i Wall Street, 1929, hvor aktierne styrtdykkede, i bogstaveligste forstand, natten over. Det trak fuldstændigt tæppet væk under aktiemarkedet, og sendte rystelser gennem den vestlige verden. Jordskælvet kunne også mærkes i Sverige.

 

Den indflydelsesrige skibsrederfamilie Seigel, mærker katastrofen efter et par år og er på randen af økonomisk ruin. Den gamle skibsreder har tre sønner, Henrik, Carl Gustav og Johan, en broget flok uden fælles fodslag. Hans barnebarn, syttenårige Livia, er vokset op hos Henrik, da hendes mor var kronisk syg og faderen Johan ikke kunne overskue et lille barn, når han også skulle passe moderen. Livia har altid været et specielt og overbegavet barn. Det er blevet endnu mere udpræget efter hun er blevet en ung kvinde.

Forsvundet

Da Livia er 10 år gammel forsvinder hendes elskede onkel Henrik under et middagsselskab i hans eget hjem. Først tror gæsterne han er ved at sige godnat til Livia, men i løbet af nogle timer, fornemmer alle at der er noget helt galt. Der er mange konspirationsteorier om forløbet, men fakta er: han er som gået op i røg.

 

Da Livia bliver gammel nok iværksætter hun en eftersøgning og den skal være på hendes præmisser. Henrik har samme intellekt som Livia og har givet hende en interesse for bøger og kultur, samt et intellektuelt sammensat sind. Hun skyr ingen midler for at nå sit mål. Det eneste hun har at gå efter, er en lædermaske formet som et ravnenæb, fuldkommen magen til de masker pestlægerne bar under de store pestepidemier.

En bombe

En dejlig augustdag afholder den stenrige skibsreder Movitz Schlick et selskab. Gæsterne aner ikke at det i virkeligheden er hans exit fra Sverige. Movitz har været tæt på familien Seigel og prøver at gøre indtryk på Livia. Han har en svaghed for unge piger. Livias tilstedeværelse skyldes helt andre årsager. Under festen bliver der observeret en bombe og selskabet opløses.

 

I Venedig bor to mænd i et Palazzo, hvor de lever det frie, muntre og fordomsfrie liv. De har en livsstil på en diskret dekadent måde. Den ene er stille og tænksom, den anden, Calvin de Laval, er rastløs og geskæftig. Et rædselsvækkende telegram sendt fra Stockholm, får jorden til at skride under dem og de er nødt til med det samme at forlade Venedig og tage til Stockholm.

 

Familien Seigel har mørke hemmeligheder, som ulmer under overfladen. Ting der ikke tåler dagens lys. Nogen ønsker, at de aldrig skal komme frem og vil gøre hvad som helst for, at det ikke vil ske.

En super roman

Victoria Larm, 1984, er født i Växjö og bor i Stockholm. Hun er uddannet i historie og kunsthistorie ved Stockholms Universitet.

 

Dette er Larms debutkrimi og den første i en trilogi. Hun skriver medrivende og har sans for at skildre detaljer ned i en intim psykologisk sfære, så de bliver skarpe som en sleben diamant. Filmrettighederne er allerede solgt til Nordisk Film. Det er forståeligt. En super roman.

 

 

 

GYLDENDAL: DEN NIENDE KREDS. Forfatter: Victoria Larm. Oversætter: Allan Hilton Andersen.

 

 

 

 

 

GYLDENDAL: DEN NIENDE KREDS – se mere her

 

 

 

 

GYLDENDAL: DEN NIENDE KREDS er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION