Museum for Søfart: Pristine Seas
AKTUELT Rejser

Museum for Søfart: Pristine Seas

Museum for Søfart: Pristine Seas

 – Bringer havet tilbage

 

 

 

 

 

 

 

Museum for Søfart: Pristine Seas

Copyright: National Geographic, Enric Sala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………… forskning dokumenterer at fredning af havområder giver havet mulighed for at komme sig …’

– Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordens overflade er dækket af 71% vand hvoraf den største del er bundet i saltvand. Vi mennesker har brugt og misbrugt havene omkring os! Har havet en chance?

 

 

 

Hvis du vil kende svaret, må du en tur til Helsingør, hvor Museum for Søfart lige nu har en særudstilling om emnet. Udstillingen er baseret på National Geographics forsknings projekt med navnet Pristine Seas – Bringer havet tilbage. Det er NGS der har udarbejdet udstillingen der nu vises på Museum for Søfart. National Geographic har med flotte og inspirerende billeder fokuseret på havets skønhed og enorme evne til at genskabe sig selv hvis det bare får en chance.

 

På særudstillingen viser National Geographic Seas-projektet, hvordan deres ekspeditioner bidrager til beskyttelse af havets vigtigste og vildeste steder. De har fanget skønheden i de områder i verden hvor vi mennesker endnu ikke har været. Selvom vi er godt forkælet med imponerende naturfilm fra store broadcasting firmaer, så er denne udstilling vinklet med et bestemt formål; nemlig at gøre os opmærksom på at man gennem fredning af havområder kan bringe havet tilbage. National Geographic ønsker at frede så mange havområder som muligt inden det er for sent. Deres mål er, at inden 2030 skal 30% af verdenshavene beskyttes gennem 40 nye havreservater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museum for Søfart: Pristine Seas

Copyright: National Geographic, Manu San Felix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

National Geographic Society har gennemført 36 ekspeditioner siden 2008 med fokus på vores have rundt om på hele kloden, lige fra tropiske koralrev i Stillehavet til isbjergene i Antarktis. Deres projekter fokuserer på fredning af nøje udvalgte havområder, MPA (Marine Protected Area).

 

For at Pristine Seas projekterne skal blive en succes, samarbejder de med regeringer, NGO’er, lokalsamfund, de oprindelige folk og virksomheder for at etablere havreservater og deres mål er ambitiøst. Deres forskning dokumenterer at fredning af havområder giver havet mulighed for at komme sig, reservaterne er en slags udendørs laboratorier, der giver mulighed for at sammenligne de uforstyrrede områder med nærliggende ubeskyttede områder, som fortsat er påvirket af menneskelige aktiviteter.

 

Grundlæggeren af Pristine Seas, Enric Salas, har været betaget af havet lige siden han som barn voksede op på Spaniens middelhavskyst. På tv så han havforskeren Jacques Cousteau og drømmen om at være med ombord på et havforskningsskib blev vagt i ham. Som professor ved Scripps Institute of Oceanography i Californien blev han vred og frustreret over at iagttage menneskets indvirkning på havet. Overfiskeri, global opvarmning og forurening gav ham en fornemmelse af at være vidne til havets død. Derfor sluttede han sig til National Geographic og grundlagde Pristine Seas-projektet i 2008 med det formål at “bringe havet tilbage”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 – Bringer havet tilbage

Copyright: National Geographic, Enric Sala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da mere end 70% af jordens overflade er dækket af vand, er havet en afgørende kilde til både mad, jobs og mere end halvdelen af den ilt vi indånder. Vi har som menneskehed overfisket, forurenet og opvarmet havene, hvilket har skubbet til økosystemerne og livet i havene. Uden sunde havmiljøer kan havet ikke genopbygge sig selv.

 

Pristine Seas projektet har forsket områder i havet der synes at være fri for menneskelig påvirkning og fundet at der er håb forude.

 

En lokal fisker i Cabo Pulmo Mexico udtaler sig “Jeg vil gerne sige til alle mennesker i hele verden; Se først på havet og se så på menneskene igen, for uden ressourcer er der intet liv!” De lokale fiskere gjorde noget ingen havde forventet. I stedet for at fiske de sidste fisk der var i deres have, bad de den Mexicanske regering om at skabe en national park i havet for at give revet en chance for at komme sig. Cabo Pulmo National Park har oplevet den største genopretning, der nogensinde er set i et beskyttet havområde. På 10 år er biomassen af fisk i reservatet steget næsten 5 gange mere end i nærliggende ubeskyttede områder.

 

National Geographic viser med deres udstilling på Museum for Søfart, gennem overskuelige og smukke fotos og et stærkt budskab, at vi kan bringe havet tilbage, hvis vi giver det en chance.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 – Bringer havet tilbage

Copyright: National Geographic, Enric Sala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museum for Søfart: Pristine Seas kan opleves frem til marts 2025

 

 

 

Museum for Søfart: Pristine Seas – se mere her

 

 

Museum for Søfart: Pristine Seas er anmeldt af Hannah Kirkland, KULTURINFORMATION

Se mere om Hannah Kirkland & Helsingør Guide Tours her

Redaktion: Jesper Hillestrøm