DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024
AKTUELT Musik

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024

 

 

 

“Årstiderne” af Joseph Haydn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024

Foto: Toke Bjørneboe, Danmarks Underholdningsorkester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… til Haydns tanke om taknemmelighed for livet og for de fantastiske omgivelser, vi har fået, kan vi også godt sige amen – som værket slutter med ….’

– M. Bjørk, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er et stort projekt at stable en opførelse af Joseph Haydns oratorium “Årstiderne” på benene. Værket er langt, og stemmerne er komplicerede. Der skal findes solister, som kan binde an med de krævende arier og recitativer. Og der skal være et kor, som har kraft og niveau til at synge med præcision og glad overbevisning i de godt to timer, værket varer.

 

På forbløffende vis ser det ud til, at næsten alt dette lykkedes, da “Årstiderne” blev opført lørdag den 7. september med dirigent Adam Fischer i spidsen for Danmarks Underholdningsorkester (Danish Chamber Orchestra). Det skete som et led i orkesterets Haydn-festival – tre dage med musik af den østrigske komponist, der var berømt og dybt respekteret i sin samtid. Haydn gled lidt i baggrunden i forhold til senere komponister, men i nyere tid har musikelskere fået øjnene op for de store kvaliteter i hans musik. Og en festival som denne kan sikkert skærpe interessen hos endnu flere.

 

Det fortjener påskønnelse, at Underholdningsorkestret har “orkestreret” en festival med fokus på Haydn, nu for tredje år i træk. Og at storværket “Årstiderne” var med denne gang, må betegnes som en gave til publikum.

Flot fremførelse

Denne lørdag aften så man ildsjælen Adam Fischer i fin form. Begejstret og storsmilende sprang den 75-årige rundt på dirigentpodiet og formidlede uhæmmet energi fra taktstokken ud til de koncentrerede musikere. Man mærkede at orkesteret lod sig rive med, så det i det store og hele leverede en overbevisende og humørfyldt præstation.

 

Adam Fischer er kendt i musikverdenen for sine Haydn-fortolkninger. Han har vundet anerkendelse for at præsentere værkerne med ny energi og friskhed snarere end høflig respekt for koryfæet. Der findes også purister, som synes det er for meget. Jeg kan kun sige, at når man sidder i koncertsalen og følger den veloplagte, hvidhårede dirigent, der springer fra side til side, skiftevis smiler og rynker brynene og tydeligvis er i glimrende humør, mens han nærmest synger med på alle arierne – så vil man gerne rives med. Man føler, at der netop ved noget, man kunne kalde målrettet begejstring, bliver lokket noget frem, der ligger under overfladen i Haydns kompositioner.

 

 

 

 

 

 

 

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024

Foto: Toke Bjørneboe, Danmarks Underholdningsorkester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der var hentet dygtige, internationale solister til de tre solostemmer. Østrigeren Florian Boesch, 53 år gammel, leverede en træfsikker, smuk og velartikuleret barytonstemme. Tenoren Mauro Peter fra Schweiz har allerede som 37-årig en fin karriere som liedsanger. I denne opførelse lagde jeg især mærke til hans kontrast mellem svag og kraftig stemmeføring. De steder, hvor partituret lagde op til det, sang han så stille, at man virkelig håbede, alle i salen ville være musestille, så vi kunne høre ham. Men han manglede ikke stemmekraft, når det gjaldt. Hans dynamiske spændvidde vil måske gøre sig endnu bedre i indspilninger af lieder end i en koncertsal.

 

Især må man dog fremhæve sopranen Emöke Baráth, der leverede en vidunderlig præstation. I den smukke, lange arie i ”Sommer”-afsnittet, som hun sang i fint fællesskab med solooboisten, kom hun næsten op på siden af Gundula Janowitz, der huskes for indspilningen med Karajan fra Berlin i 1972.

 

Operakoret fra Malmö leverede også en fin præstation. Der hvor jeg sad, virkede herrerne med noget større stemmestyrke end damerne; der var passager, hvor herrerne forekom rigeligt råbende. På den anden side er der jo en særlig glæde ved at sidde i en koncertsal og føle sig blæst bagover.

Haydns musik

Joseph Haydn var næsten 70 år gammel, da han skrev det store oratorium ”Årstiderne”, men man sporer ingen afmatning i musikken. Den er fuld af energi og livlige påfund. Man har sagt at den 70-årige Haydn skrev friskere end Mozart gjorde, da han var 35. Haydn var god til at skrive melodier, og musikken er helt igennem sangbar. Men man skal ikke lade sig narre, for der ligger en stor kompleksitet i kompositionen. Orkesterstemmerne er kendt for at være vanskelige for alle medvirkende. Det kræver dygtige musikere at få det hele med, skifte tempo og rytme de rigtige steder og få det til at lyde legende let alligevel.

 

I de store korsatser har den gamle mester til fulde vist, hvad han kunne. Det kan anbefales alle musikstuderende at se på partituret til især fugapassagerne for koret og lægge mærke til, hvor flot det hele er strikket sammen. Hvis Joseph Haydn under førsteopførelsen smilede veltilfreds under fugaerne og tænkte ”Jeg kan jo det der”, så ville han have ret.

 

Det var i april 1801 (mens man her i Danmark var groggy oven på slaget ved Reden). Men efter “Årstiderne” skrev Haydn ikke ret meget musik. Han sagde selv, at han var ”udskrevet”. Hvis ”Årstiderne” var hans sidste storværk, var det et værdigt farvel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024

Foto: Toke Bjørneboe, Danmarks Underholdningsorkester

 

 

 

 

 

 

 

Er der et budskab?

Havde Haydn noget bestemt på hjerte, da han komponerede værket? Måske ikke ligefrem en mission, men givetvis en holdning.

 

Han følte grundlæggende, at et oratorium skulle være en lovprisning af Gud, sådan som oratoriet “Skabelsen” var det. Nu kom man til ham med en tekst, der var helt ikkereligiøs og bare beskrev livet på landet under vekslende årstider. Det var et langt digt fra Skotland, skrevet et par generationer tidligere, og ikke videre inspirerende. Men den indflydelsesrige mellemmand Gottfried van Swieten lavede en forkortet version på tysk og fik Haydn overtalt til at bruge den som forlæg.

 

I sin brug af digtet tillod Haydn sig alligevel at løfte teksten op i en sfære af gudsfrygt, så det ikke bare blev en beskrivelse af bondeliv, men også et overvældende udsagn om taknemmelighed over den skønne natur og livet og kærligheden som Guds gave.

 

Siger det os noget i dag? Koncertens arrangører har kædet opførelsen sammen med interessen for klima og naturbeskyttelse. Hvis man går ind og hører værket uden forudsætninger, er det tvivlsomt, om man kommer ud med større klimaforståelse. Man skal kunne høre ordene og forstå tysk for at få noget ud af teksten, så man vil nok bare nyde den flotte musik uden at føle sig påvirket af noget budskab.

 

For at tydeliggøre intentionen havde arrangørerne inviteret meteorolog Jesper Theilgaard til at introducere værket. Theilgaard nævnte, at vi i dag desværre ikke længere oplever den normalitet som værket ”Årstiderne” beskriver. Vi må forholde os til det nye niveau af voldsomhed, der har vist sig i klimaet, og så må vi hver især gøre, hvad vi kan.

 

Skøn musik er det i hvert fald. Og til Haydns tanke om taknemmelighed for livet og for de fantastiske omgivelser, vi har fået, kan vi også godt sige amen – som værket slutter med.

 

Adam Fischer og Danish Chamber Orchestra skal desværre ikke gentage opførelsen her i Danmark, men til gengæld i Graz i Østrig. Det er noget af en anerkendelse at få lov til at spille Haydns musik i Østrig. Vi gratulerer de medvirkende og ønsker dem alt godt. Og vi kan se frem til en ny Haydn-festival i Danmark næste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish Chamber Orchestra

Foto: Toke Bjørneboe, Danmarks Underholdningsorkester

 

 

 

 

 

 

 

 

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024: Dirigent: Adam Fischer. Solister: Emöke Baráth (sopran); Mauro Peter (tenor); Florian Boesch (baryton). Malmö Operakör.

 

 

 

 

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024 – se mere her

 

 

 

DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER: Haydn-festival 2024 er anmeldt af M. Bjørk, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm