Designmuseum Danmark: KOPPEN OG KERAMIKEREN
KOPPEN OG KERAMIKEREN. Foto: Designmuseum Danmark
✮✮✮✮✮
‘ …… Du får mulighed for at komme med i maskinrummet, både hvad angår designprocessen, materialer, teknikker og indsigt i keramikernes tanker bag de enkelte, håndlavede kopper ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Umiddelbart tænkte jeg, at man da ikke kunne kuratere en hel udstilling med kopper, men deri tog jeg grueligt fejl. Ved nærmere eftertanke er jeg jo godt klar over, at en kop ikke bare er en kop. Tænk bare på hvordan du drikker din morgenkaffe eller te, for som det vanemenneske vi alle sammen er, vælger de fleste af os den samme kop hver dag. Den første kop te eller kaffe er den bedste på dagen, og skal nydes af den kop eller skål vi betegner, bevidst eller ubevidst, som vores yndlingskop.
Koppens historie og dens funktioner
Koppen har eksisteret i mange tusinde år. I den danske ordbog betegnes den som en lille skålformet eller cylindrisk beholder til at drikke af, typisk med hank. Det kunne være en beskrivelse af en kop produceret for flere tusinde år siden, bare se hvor mange potteskår, der er fundet i tidens løb, og koppen har ikke i dens grundform forandret sig meget. De første kopper af keramik menes at stamme fra japanske jæger-samlersamfund. I Egypten og Nær- og Mellemøsten var der en mere langvarig produktion af keramik.
Inden keramikken har man haft beholdere af dyreskind, træ, bark eller andet organisk materiale. En kop kan bruges til meget mere og andet, end at drikke af. F.eks. har den været brugt, og bruges stadigvæk, som måleenhed, i selskabslege, til terningspil etc. Ja, koppens historie er lang og bliver fortsat forfinet ned til de mindste detaljer.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
30 danske keramikere
På denne lille interessante udstilling, møder vi 30 keramikere. Hver især kommer de med deres bud på, hvad og hvordan en kop bør være. Pludselig går det op for en, at der er uanede udfoldelsesmuligheder i både design og produktion af denne undseelige, og i dag, livsnødvendige genstand.
De moderne udstillede kopper bliver sat i smukt perspektiv af udvalgte historiske kopper fra nogle af museets store samling, som spænder fra 1600-tallet og op til i dag.
Der er en del små kopper beregnet til tyrkisk kaffe, sofistikerede porcelænskopper fra Meissen-Tyskland, Nast-Frankrig, Den kgl. Porcelainsfabrik og mange andre. Det viser tydeligt, at det ikke er en nyopfunden dille, at en kop bliver produceret til at have en bestemt funktion. Sådan har det altid været og nutidens designere har et vågent øje på, netop at perfektionere koppen.
Nogle er bredere funderede, de skaber kopper til at drikke både te, kaffe og andet af. Andre har en specifik dedikation til et bestemt formål f. eks. når der drikkes Oolong-te. I en anden boldgade bliver kreeret en ’kopskulptur’, som f.eks. Dorte Kristoffersen. Og så bliver der drejet på traditionel vis.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
En kop er ikke bare en kop
Efterhånden som jeg kigger på de moderne kopper, bliver jeg mere og mere bevidst om form og formål. Jeg erkender, at man bør være mere årvågen overfor, hvad man vælger til sig selv og hvilken kop, der skal undlades til den næste gave, fordi en kop skal passe til personen.
Udstillingen giver publikum indsigt i både design, procedure og produktion. Den tekniske del i at lave kopper er ikke ligetil, for i hvilket materiale skal koppen laves? Skal koppen have et rustikt udseende i ler eller et mere forfinet i porcelæn? Skal koppen være med eller uden hank? Og det alt overskyggende spørgsmål: Hvilket formål skal koppen opfylde?
Vi ønsker alle at være unikke, og det gælder også i vores konstante valg af de ting vi omgiver os med. Koppen er ingen undtagelse. Med de personlige valg signalerer vi, at vi er specielle, enten i vores valg af ting eller deres indhold. Koppen har den fordel, at den kan give et øjebliks imagebillede. Hvad drikker jeg nu? Espresso? Afslappet formiddags te på arbejdet? Tilbagelænet cafelatte med veninderne? Med den rigtige kop er du med på beatet, på en diskret måde.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
En udgivelse
I forbindelse med udstillingen er bogen: Koppen og keramikeren – på besøg hos 30 keramikere, blevet udgivet. Det er keramiker og forfatter Claus Domine Hansen og fotograf Flemming Krogh som står bag. Den giver en god indsigt i kunstnernes bevæggrunde for deres valg af design. Du får også mulighed for at komme med i maskinrummet, både hvad angår designprocessen, materialer, teknikker og indsigt i keramikernes tanker bag de enkelte, håndlavede kopper. Et godt supplement til forståelse af en niche af keramikkens uendelige verden.
KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Designmuseum Danmark: KOPPEN OG KERAMIKEREN. Udstillingen slutter 27. maj. 2025.
Udstillede kopper af keramikere: Signe Bailey, Pia Baastrup, Agnethe Schmidt Bigum, Christian Bruun, CLIB KLAP (Iben Harboe og Claire Maria Lehmann), Ane-Katrine von Bülow, Lisbeth Skytte Christiansen, Thilde Graulund, Ninna Gøtzsche, Helle Hansen, Claus Domine Hansen, Malene Møller Hansen, Helenaa Hedegaard, Anne Mette Hjortshøj, Sverre Tveito Holmen, Dorte Kristoffersen, Mark Lauberg, Ann Linnemann, Pia Lund, Louise Mathiesen, Priscilla Mouritzen, Birgitte Munck, Mie Mølgaard, Lars Rank, Malene Sandal, Hans Vangsø, Rikke Wulff samt Gitte og Aage Wûrtz.
Designmuseum Danmark: KOPPEN OG KERAMIKEREN – se mere her
Coverfoto: KOPPEN OG KERAMIKEREN. Designmuseum Danmark. Foto: Christina Kayser O. Styling: Rikke Graff Juel
Designmuseum Danmark: KOPPEN OG KERAMIKEREN er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm